Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ούτε σήμερα εγκαταλείπει τη χώρα - Στις 10 το πρωί θα ανοίξει το Δημόσιο, στις 11 τα καταστήματα

Κρήτη
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ούτε σήμερα εγκαταλείπει τη χώρα - Στις 10 το πρωί θα ανοίξει το Δημόσιο, στις 11 τα καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και της νότιας ηπειρωτικής χώρας, όπως και στις Σποράδες και στην Εύβοια αναμένονται σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr - Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα

Η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” έφτασε φορτωμένη με χιόνια πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής και έντυσε στα “λευκά” με μεγάλο όγκο χιονιού τα βόρεια προάστια του νομού. Ωστόσο, χιονόπτωση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και στο κέντρο της Αθήνας. Οι εικόνες της χιονισμένης Ακρόπολης, του Λυκαβηττού, της Βουλής, αλλά και του Καλλιμάρμαρου κατέκλυσαν το διαδίκτυο.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και τα προβλήματα στην κυκλοφορία αλλά και στην ηλεκτροδότηση, ενώ κλειστά παρέμειναν τα σχολεία.

Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο

Αποφάσεις για τη λειτουργία του Δημοσίου και των καταστημάτων σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα”, πήραν οι αρμόδιοι στη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας.

Λόγω των προβλέψεων των μετεωρολόγων για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και σήμερα το πρωί, ελήφθη η απόφαση να ανοίξει στις 10 το πρωί το Δημόσιο (ώρα προσέλευσης υπαλλήλων και κοινού).

Παράλληλα, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί τα καταστήματα στα βόρεια προάστια, όπου η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” αναμένεται να κάνει και σήμερα αισθητή την παρουσία της με πυκνές χιονοπτώσεις.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που αναμένεται να πληγούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Στους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη διαβούλευση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Παιδείας Χ. Αλεξανδράτο, καθώς και των δημάρχων, αφού συνεκτιμήθηκαν οι απόψεις των τελευταίων και οι μετεωρολογικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα για τα σχολεία προβλέπονται τα εξής:

  • Στην Ανατολική Αττική δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία, πλην εκείνων των δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας- Βάρης- Βουλιαγμένης, που θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο, μετά από αίτημα των Δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό, θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Στη Δυτική Αττική θα είναι κλειστά πλην του δήμου Μεγαρέων, όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.
  • Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους δήμους: Αγ. Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Πεύκης-Λυκόβρυσης και Ηρακλείου.
  • Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής και Ηλιούπολης. Στους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά.
  • Στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Περάματος.

Η “Μπάρμπαρα” χτυπά και σήμερα τη χώρα

Χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και της νότιας ηπειρωτικής χώρας, όπως και στις Σποράδες και στην Εύβοια αναμένονται σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, στα πεδινά τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς επίσης χιονόνερο στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα), με χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σε Μαγνησία και Φθιώτιδα θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στο νότιο Ιόνιο και στη νότια Πελοπόννησο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία, σε χαμηλά, κάτω από τα κανονικά, επίπεδα για την εποχή, θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από -7 έως 4 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από -11 έως -2 βαθμούς), -4 έως 5 βαθμούς στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως τους 3 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στον Πατραϊκό κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News