Τραγωδία στη Λέρο: Νεκροί 5 παιδιά και μια νεαρή γυναίκα από ναυάγιο με μετανάστες (vid)

Ελλάδα
Τραγωδία στη Λέρο: Νεκροί 5 παιδιά και μια νεαρή γυναίκα από ναυάγιο με μετανάστες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σχεδόν ετοιμοθάνατα και ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατάφεραν να σώσουν τέσσερα παιδιά, όλα με ΚΑΡΠΑ

Τραγωδία χωρίς τέλος από ακόμα ένα ναυάγιο με μετανάστες στη χώρας μας. Ακόμα ένα παιδί κατέληξε από τα επτά συνολικά που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λέρου και είχαν διασωθεί από το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες, στα νοτιοανατολικά του νησιού, με τον τραγικό απολογισμό να διαμορφώνεται ως εξής: πέντε παιδιά και μια νεαρή γυναίκα νεκροί.

Το πέμπτο παιδί που κατέληξε είναι ηλικίας δύο ετών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όλα τα παιδιά που έχουν καταλήξει δεν ξεπερνούν την ηλικία των πέντε ετών. Νωρίς το πρωί είχε ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή η σορός μίας γυναίκας περίπου 20 ετών.

Διάσωση μεταναστών στη Λέρο

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου βρίσκονται και φιλοξενούνται 17 άνδρες και 17 γυναίκες ενώ δύο ακόμα παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Κατά δήλωσή των διασωθέντων, η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή της Λέρου.

Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο, λένε οι παιδίατροι που έσωσαν με ΚΑΡΠΑ παιδιά από το ναυάγιο

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σχεδόν ετοιμοθάνατα. Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατάφεραν να σώσουν τέσσερα παιδιά, όλα με ΚΑΡΠΑ. Οι παιδίατροι Νικήτας Ταχλιαμπούρης και Ευαγγελία Βουγιουκλάκη ήταν οι άνθρωποι που κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες και τελικά κατάφεραν να τα επαναφέρουν.

Από την πρώτη στιγμή ο Διοικητής Νικόλαος Χαραλαμπής έθεσε το νοσοκομείο του νησιού σε αυξημένη ετοιμότητα και όλοι οι γιατροί ρίχτηκαν στη «μάχη». «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο στη ζωή μου και εύχομαι να μην το ξαναζήσω ποτέ» δήλωσαν οι δύο παιδίατροι, Ταχλιαμπούρης και Βουγιουκλάκη, συγκλονισμένοι και με δάκρυα στα μάτια για αυτή την περιπέτεια.

Η διοίκηση του νοσοκομείου της Λέρου δέχθηκε συγχαρητήρια για την ηρωική προσπάθεια από την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται πως όλοι όσοι επέβαιναν στο σκάφος ήταν όλοι αφρικανικής καταγωγής. Κατά τις έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών είναι βρέφη, μωρά, γυναίκες και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.

Οι επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν μετά το μεσημέρι, με τα πλωτά σκάφη να αποσύρονται νωρίς και το απόγευμα το super puma, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, με τους ανέμους να πνέουν έως 11 μποφόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, αφού όλοι οι μετανάστες αναγνώρισαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα, «επέβαιναν περίπου σαράντα (40) αλλοδαποί σε λέμβο μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα (01) άτομο με ειδικές ανάγκες, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 BF, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις».

Τα συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού Σώματα του υπουργού  Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη: «Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για άλλη μια φορά απέδειξαν οτι πρώτιστο μέλημα τους ειναι η προστασία της ανθρώπινης ζωης, διασώζοντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, συνανθρώπους μας, που τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που εκκινούν από την Τουρκία, με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών, εγκατέλειψαν αβοήθητους ανοικτά της Λέρου. Θέλω να συγχαρώ επίσης τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τους ιδιώτες που έσπευσαν στο σημείο για να συνδράμουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε αθώα θύματα, που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής στάσης των διακινητών».

(φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News