Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Στα λευκά η Πάρνηθα και τα βόρεια προάστια

Ελλάδα
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Στα λευκά η Πάρνηθα και τα βόρεια προάστια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε Πάρνηθα και Θρακομακεδόνες το χιόνι έχει ήδη καλύψει το δάσος, τους δρόμους και τα σπίτια, ενώ χιονόπτωση έχει ξεκινήσει και σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδνες και Βίλια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, καθώς έχουν ήδη πέσει οι πρώτες νιφάδες στην Αττική. Σε Πάρνηθα και Θρακομακεδόνες το χιόνι έχει ήδη καλύψει το δάσος, τους δρόμους και τα σπίτια, ενώ χιονόπτωση έχει ξεκινήσει και σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδνες και Βίλια. Παράλληλα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις μέχρι και τα βόρεια προάστια, ενώ από το απόγευμα ενδέχεται να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, δεν αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις εκτός από την περιοχή της Χαλκιδικής.

Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική Ελλάδα.

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας 8 με 10 βαθμών Κελσίου από το βορρά προς το νότο, ενώ θα έχουμε και παγετό κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Στα κεντρικά και τα βόρεια ο παγετός θα είναι ολικός και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όσους μετακινηθούν. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα φθάσεις τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 8 βαθμούς, στα νησιά τους 10 με 12 βαθμους Κελσίου. Όσον αφορά τους ανέμους η έντασή τους θα είναι 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη ενώ η διεύθυνσή τους θα είναι βόρειοι.

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο Χρίστινα Ρήγου «η πρόκειται για μια επιλεκτική κακοκαιρία καθώς στα δυτικά και βόρεια ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγη συννεφιά αλλά παγετό νωρίς το πρωί. Το επίκεντρο της κακοκαιρίας θα είναι ανατολικά και νότια». Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικούς δορυφόρους παρακολουθεί την εξέλιξη της κακοκαιρίας και από την Παρασκευή μέχρι και χθες το μεσημέρι, τα νέφη της κακοκαιρίας μέσα σε διάστημα 34 ωρών κάλυψαν απόσταση σχεδόν 2500 χιλιομέτρων κινούμενα από τη Βόρεια θάλασσα έως τα νότια τμήματα της χώρας.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News