Ελλάδα

Σκληρή κριτική από ΔΑΣ στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ: "Οι προτάσεις τους είναι πάντα… στη «γραμμή»''

Όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η πρόταση που παρουσιάστηκε δια στόματος του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, στο Ηράκλειο, "είναι όπως πάντα στην γραμμή των «αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας»

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) του ΠΑΜΕ εξαπέλυσε βολές εναντίον του προέδρου και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με αφορμή την χθεσινή (2/2) παρουσίαση της πρότασης της, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η πρόταση που παρουσιάστηκε δια στόματος του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, στο Ηράκλειο, "είναι όπως πάντα στην γραμμή των «αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καταγγελία της ΔΑΣ:

"Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ στα λόγια εντοπίζει πως «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης», μπαίνει μπροστά ως φρουρός της συμφιλίωσης με τη φτώχεια και τη μισοζωή, υιοθετώντας ως κριτήριο για τις όποιες ή μη αυξήσεις την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΓΣΕΕ προωθεί σταθερά την γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού», των «κοινωνικών διαλόγων», την πολιτική δηλαδή του κεφαλαίου για την επίτευξη των «εθνικών στόχων» για αυτό η σημερινή συνέντευξη για την παρουσίαση της πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτερο μισθό είναι προσαρμοσμένη στα θέλω της εργοδοσίας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει πάρει σαφή θέση εδώ και χρόνια ότι είναι με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων .

Αυτό έκανε και σήμερα εδώ στο Ηράκλειο καμία αναφορά στο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου που καταργεί την ΕΓΣΣΕ, δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ αρνήθηκαν την απεργιακή κλιμάκωση μετά από την πολύ μαζική και επιτυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη που έγινε με αιχμή τα αιτήματα ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για αυξήσεις στους μισθούς και για συλλογικές συμβάσεις.

Η γραμμή της ΓΣΕΕ είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους και αυτό το έχει αποδείξει επανειλημμένα η ίδια η ζωή.

Η Δ.Α.Σ ΕΚΗ καλεί όλα τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα με στόχο να υπάρξει αγωνιστική κλιμάκωση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Καλούμε τα συνδικάτα σε ενίσχυσης της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να επιλέξουν τις μορφές πάλης, να θέσουν στόχους με βάση τους άξονες του πλαισίου πάλης και την αναγκαία εξειδίκευση κατά χώρο και κλάδο, ενισχύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο".

Οι διεκδικήσεις της ΔΑΣ

Παρακάτω, η παράταξη διατυπώνει το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
  • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτερου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (επίσημος πληθωρισμός στο 10%).
  • Την επαναφορά κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την Κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
  • Στο δημόσιο την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τη χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.ά.
  • Το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.
  • Την ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια