Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: Σε θέσεις μάχης... για την αξιολόγηση

Κρήτη
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: Σε θέσεις μάχης... για την αξιολόγηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου - Με το σύνθημα «κανείς επιθεωρητής στην τάξη», η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συστράτευση - Η Γενική Συνέλευση πραγματοποείται σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο 3ο ΓΕ.Λ

Σε μετωπική σύγκρουση, χωρίς να είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω από την “πολεμική” της κατά της αξιολόγησης, προχώρησε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με σειρά επαφών στα σχολεία που βρίσκεται σε εξέλιξη και για τις επόμενες μέρες.

«Καμιά αποδοχή της αξιολόγησης, κανένας επιθεωρητής στην τάξη, καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός. Μόνη ελπίδα οι αγώνες των εργαζομένων», τονίζεται κατηγορηματικά. Ενώ μιλώντας στο neakriti.gr η νέα πρόεδρος του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, Αρετή Σπαχή, χαρακτήρισε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως «αιτία πολέμου» και προειδοποίησε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι αποδεκτή στον κόσμο της εκπαίδευσης και ούτε θα περάσει!

Μετά τις επαφές σε σχολεία του Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ καλεί σε συστράτευση τους εκπαιδευτικούς, μέσω της διαδικασίας της Γενικής Συνέλευσης, που συγκαλεί για σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο 3ο ΓΕ.Λ.

«Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της Ν.Δ. παίρνουν αποφάσεις ενάντια στις θεμελιώδεις κατακτήσεις μας και τα δικαιώματά μας και επιχειρούν τετελεσμένα. Να μην τους επιτρέψουμε - με την τακτική του αιφνιδιασμού και του κατακερματισμού - να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους ενάντια στο δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Εμείς που είμαστε 160.000 εκπαιδευτικοί έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε, όπως κάνουμε εδώ και 41 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

«Με παρατεταμένο, πολύμορφο, αποφασιστικό απεργιακό αγώνα, που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις, εκδηλώσεις, απεργία, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις, μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να δώσουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης σε οποιονδήποτε επόμενο κυβερνητικό διαχειριστή. Τονίζουμε ότι μόνο με τον ενωτικό λαϊκό και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στους επιθεωρητές και να ανατρέψουμε τα αντιδραστικά μέτρα της αξιολόγησης. Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας επιβεβαιώνουν ότι για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συλλογική οργάνωση και τη μαζική αντίσταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Τώρα αρχίζει ο πόλεμος»

«Τώρα αρχίζει ο πόλεμος», προειδοποιεί τη Νίκη Κεραμέως η νέα πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, η οποία μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τις πρώτες προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Συγκεκριμένα, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η Αρετή Σπαχή τη χαρακτηρίζει ως «αιτία πολέμου» και καταγγέλλει ότι γυρίζει την εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω, στα “σκοτεινά χρόνια” των επιθεωρητών στα σχολεία.

«Πρώτο ζήτημα που θέτουμε», λέει η Αρετή Σπαχή, «είναι καταρχάς η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της Ν.Δ., η οποία επιτείνει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά ξεθεμελιώνει θεμελιώδη εργασιακά, μορφωτικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα. Ζούμε μια πρωτόγνωρη περίοδο επίθεσης στο αναφαίρετο δικαίωμα της παιδαγωγικής ελευθερίας και της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Μείζον ζήτημα για μας είναι η μονιμοποίηση των συναδέλφων νεοδιόριστων, που δε νομιμοποιήθηκαν, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει ειδικά για τους νεοδιόριστους συναδέλφους της Ειδικής Αγωγής. Έπονται και οι υπόλοιποι που διορίστηκαν από το 2020 και μετά»...

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου προσθέτει: «Η κ. Κεραμέως εξήγγειλε ότι θα μονιμοποιηθούν μόνο κατόπιν ατομικής αξιολόγησης. Ουσιαστικά πρόκειται για την επαναφορά του βάρβαρου μέτρου του επιθεωρητισμού. Είναι ένα μέτρο ανελευθερίας και κατάργησης της παιδαγωγικής αρχής της ελεύθερης σκέψης του δασκάλου. Θέλουν τον δάσκαλο σκυφτό, ανελεύθερο, υποταγμένο, διεκπεραιωτή μιας τυπικής λειτουργίας, η οποία θα μετατρέπει τη γνώση σε αποθεματική πληροφορία».

Κάλεσμα για απεργία-αποχή

«Καλούμε την ΟΛΜΕ να κηρύξει άμεσα γύρο Γενικών Συνελεύσεων και Γ.Σ. προέδρων. Να κηρύξει άμεσα απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και στάσεις εργασίας σε κάθε περίπτωση εμφάνισης του επιθεωρητή στην τάξη.

Δηλώνουμε ότι θα επιδιώξουμε τον συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ που αντιστέκονται στα αντιδραστικά μέτρα της αξιολόγησης, καθώς και με το γονεϊκό και το μαθητικό κίνημα, και καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να επιδιώξει τον συντονισμό με τη ΔΟΕ και με άλλες Ομοσπονδίες και σωματεία, καθώς και με κάθε συλλογικό φορέα του λαϊκού κινήματος. Ζητούμε από την ΟΛΜΕ να κηρύξει 48ωρη απεργία 9 και 10 Φλεβάρη και αμέσως μετά να καλέσει νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων. Σε αυτή τη βάση, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου έλαβε (23/1/2023) τις εξής αποφάσεις:

  • Κηρύσσει απεργία-αποχή από κάθε μορφής αξιολόγηση, ατομική και σχολικής μονάδας.
  • Το Δ.Σ. δηλώνει ότι θα επικαιροποιεί την απόφασή του, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αντιλαϊκές τροπολογίες του ΥΠΑΙΘ.
  • Κηρύσσει κυλιόμενες στάσεις εργασίας, για να καλυφθούν οι συνάδελφοι σε κάθε περίπτωση παρουσίας του νέου επιθεωρητή στην τάξη.
  • Συγκαλεί Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 2/2/2023 (σ.σ. σήμερα), ώρα 7 μ.μ., στο 3ο ΓΕ.Λ. για την οργάνωση του αγώνα κατά της αξιολόγησης.
  • Καλεί όλους τους συλλόγους να εκλέξουν συνδέσμους των σχολείων», καταλήγει στο νέο της κάλεσμα η διοίκηση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News