Έτσι θα πάρουν πάνω οι μισθοί: Η ανεργία πέφτει… οι τριετίες έρχονται; - Πώς συνδέεται ο μνημονιακός όρος του 2012

Κρήτη
Έτσι θα πάρουν πάνω οι μισθοί: Η ανεργία πέφτει… οι τριετίες έρχονται; - Πώς συνδέεται ο μνημονιακός όρος του 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) “πάγωσαν” οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή “τριετίες”, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012

Ένα εκατομμύριο 600 χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν πολύ σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους, αν επιτέλους “ξεπαγώσουν” οι τριετίες, που βρίσκονται “παγωμένες” λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, παρότι... «η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια» με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, βάσει μνημονίων, οι τριετίες θα βγουν από τον “πάγο” αν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από την ΑΔΕΔΥ όμως, οι συνδικαλιστές λένε στο neakriti.gr ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» θα μπορούσε, αν ήθελε, να έχει επαναφέρει τις τριετίες ανεξάρτητα από το ποσοστό της ανεργίας!

Αναλυτικότερα, με τον Νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) “πάγωσαν” οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή “τριετίες”, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.

Έτσι, αν ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10%, υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Ωστόσο, δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και βέβαια, από την άλλη, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν χάσει το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, που καταβάλλεται χωρίς να προσμετρούνται τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Στο μεταξύ, η αύξηση του κατώτατου μισθού δε βοηθάει 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, η πλειοψηφία των οποίων έχει υποστεί μειώσεις έως και 40% κατά τη διάρκεια των μνημονίων με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Η έρευνα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) δείχνει ότι κατά την περίοδο 2012-2022:

  • 12 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση- “πάγωμα” του κατώτατου μισθού.
  • 2 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του “υποκατώτατου” μισθού και τη στέρηση επιδομάτων και άλλων παροχών.
  • 2 δισ. ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού.
  • 2 δισ. ευρώ και πλέον ήταν οι απώλειες από εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα ποσοστά της ανεργίας

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας δείχνει να μειώνεται. Τον Νοέμβριο του 2022 κατέγραψε μείωση σε 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% τον Νοέμβριο του 2021. Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κοντά στο 11,4%, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10%, κάτι που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη άνοιξη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμούσε πως στις αρχές του επόμενου έτους - 2023 - η ανεργία θα “πέσει” κάτω από το 10%, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη επαναφορά των τριετιών.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσαύξηση μισθού έως και κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες)...

«Αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, γιατί ισχύουν οι μνημονιακοί όροι;»

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και στέλεχος της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης σχολίασε σχετικά τα στοιχεία αυτά, λέγοντας κατηγορηματικά: «Οι τριετίες είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Γιατί η τριετία δίνει στον μισθό πολλά παραπάνω χρήματα. Στην ουσία, δηλαδή, οι αυξήσεις που δίνονται στο 7,5% είναι πολύ χαμηλές και δε φτάνουν ούτε τα ποσοστά του πληθωρισμού. Μην ξεχνάμε ότι με τον καινούργιο χρόνο έχουμε και καινούργιες αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα βασικά προϊόντα. Επομένως, όποια αύξηση και να δοθεί στον κατώτατο μισθό, δεν περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους. Περιλαμβάνει μια μερίδα περίπου 150.000 με 200.000 εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιποι μισθοί σε όλους τους κλάδους, από τη στιγμή που δεν υπογράφονται πια Συλλογικές Συμβάσεις, όπως υπογράφονταν παλιά, καταλαβαίνουμε θα έχουν αυξήσεις σχεδόν μηδενικές. Φτάνοντας λοιπόν να καταργηθεί ο μνημονιακός νόμος που ίσχυε με την προϋπόθεση ότι η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, σημαίνει ένα σημαντικό εισόδημα παραπάνω στους εργαζόμενους και του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα»...

Πάντως, ο Μανόλη Πεπόνης καταλήγει λέγοντας: «Υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια. Αυτός είναι ένας μνημονιακός νόμος. Γιατί λοιπόν να περιμένουμε να ισχύσει ο μνημονιακός νόμος για να γίνει αυτό το πράγμα; Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δε μας είπαν ότι βγήκανε από τα μνημόνια; Γιατί να ισχύουν, λοιπόν, ακόμα μνημονιακοί νόμοι;».

«Στο Δημόσιο υπάρχουν κι άλλα ζητήματα»

«Ναι στο “ξεπάγωμα” των τριετιών. Θα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και για εμάς που εργαζόμαστε στο Δημόσιο», είπε από την πλευρά του στο neakriti.gr και ο νέος πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Δερμιτζάκης.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Καταρχήν πρέπει να ξεπαγώσει η τριετία 2015-2018. Και αυτό μας είχαν υποσχεθεί τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή, χωρίς να έχει υλοποιηθεί. Από ’κει και πέρα, εμείς στον δημόσιο τομέα έχουμε και άλλο στόχο. Η μεγαλύτερη αδικία που συντελείται αυτή τη στιγμή σε βάρος μας είναι ότι δεν παίρνουμε δώρα. Εμείς ως ΑΔΕΔΥ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, όταν θα μιλάμε για μισθούς, θα βάζουμε ταυτόχρονα στην ατζέντα μας και τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ο 13ος και ο 14ος μισθός. Για μας αυτά τα αιτήματα είναι πάγια και εντελώς αδιαπραγμάτευτα. Άλλωστε, ενώ το κράτος δε δίνει τα δώρα στους δημόσιους υπαλλήλους, πιέζει τους ιδιώτες να τα δίνουν. Άρα, το ίδιο το κράτος μπορούμε να πούμε ότι παρανομεί», κατέληξε ο Δημήτρης Δερμιτζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News