Ελλάδα

Υπουργείο Πολιτισμού: Στη Βουλή δύο ρυθμίσεις που δίνουν «οριστικές απαντήσεις» στους καλλιτέχνες

Η μία από τις δύο ρυθμίσεις επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του Π.Δ. δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κατατέθηκαν τη Δευτέρα 30/1 στη Βουλή δύο ρυθμίσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών που δίνουν «οριστικές απαντήσεις», σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Υπενθυμίζεται ότι καλλιτέχνες όλων των χώρων προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε διαμαρτυρίες καταγγέλλοντας ότι η εφαρμογή του ΠΔ 85/2022, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θα επηρεάζει την πρόσληψη, απασχόληση και αμοιβή καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αλλά και ακαδημαϊκά τους ζητήματα, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ υποβαθμίζει και εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το ΠΔ 85/2022 και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού» δίνουν οι δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, που κατατέθηκαν στη Βουλή στις 30/1.

Με την πρώτη ρύθμιση «επεκτείνεται και στους ΟΤΑ υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη δεύτερη ρύθμιση, «εξαιρούνται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022 η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα. Με τη ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξαρχής διασαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου. Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο. Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις «μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία είχε δημιουργηθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το εάν το ΠΔ 85/2022 επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο την πρόσληψη, απασχόληση και αμοιβή καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αλλά και ακαδημαϊκά τους ζητήματα. Επιπλέον διασφαλίζεται οριζόντια στο Δημόσιο η δίκαιη αμοιβή τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια