Τσίπρας: Αποχή από κάθε ψηφοφορία της Βουλής με εξαίρεση το «κόμμα Κασιδιάρη»

Ελλάδα
Τσίπρας: Αποχή από κάθε ψηφοφορία της Βουλής με εξαίρεση το «κόμμα Κασιδιάρη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διάλυση της Βουλής, την άμεση διεξαγωγή εκλογών κι ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρεται από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, πλην αυτής για το κόμμα Κασιδιάρη

Τη διάλυση της Βουλής και την άμεση διεξαγωγή εκλογών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (31/1) στο Ζάππειο. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρεται από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, εκτός απ’ αυτή που αφορά στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εκτροπή.

«Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή», είπε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Τα αδιάψευστα πλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού της στρατιωτικής ηγεσίας, υπουργών, αρχηγού κόμματος, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων, καθώς και η εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή δημιουργούν νέα δεδομένα που κανείς πια δε δικαιούται να αγνοεί.

Η συζήτηση και η κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε, πέραν της ενοχής του πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά και η παράλληλη και επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, έχουν δυστυχώς προχωρήσει πολύ βαθιά.

Η κακοποίηση του κράτους δικαίου έρχεται να επιβάλει και να καλύψει την τεράστια αναδιανομή υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών.

Η αισχροκέρδεια, που κοστίζει δραματικά στα νοικοκυριά, νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο απροσχημάτιστο και προκλητικό τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο.

Και η διαφθορά χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητική πράξη, όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα.

Ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς.

Ονόματα όπως Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα δυστυχώς συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα.

Κατά την εκτίμησή μας το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη. Ήταν ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς. Αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο Κράτος Δικαίου είναι αυτό ακριβώς που ονομάσαμε από τη πρώτη στιγμή καθεστώς Μητσοτάκη.

Ο κύριος Μητσοτάκης, αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα Ανεξάρτητης Αρχής, είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός.

Καταχραστής, μάλιστα, αμετανόητος όπως απέδειξε η στάση του από την πρώτη μέρα που άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του παρακράτους. Διότι οι αποδείξεις που η αρμόδια αρχή περισυνέλλεξε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι προφανώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό.

Και οι στόχοι ήταν δεκάδες. Η ιδιωτική ζωή του πολίτη έγινε βορά ενός εγκληματικού δικτύου υπό την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, με προφανή στόχο τον εκβιασμό, τη διανομή των ιματίων του κράτους, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης.

Η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες των τελευταίων 3 χρόνων, έγινε δυστυχώς και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας. Και ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο. Με ψέματα, με εκβιασμούς, με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με επίκληση του απορρήτου, με δολοφονίες χαρακτήρα.

Τελευταίο σκαλοπάτι σ’ αυτή τη σκάλα του κακού η τελευταία Παρασκευή. Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής. Εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας.

Το θέαμα όμως, μιας πλειοψηφίας, που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, είναι σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Το θέαμα «στόχων» της ΕΥΠ, που στηρίζουν στην ουσία την παρακολούθησή τους, παραμένουν στις θέσεις τους, συντάσσονται με τους αυτουργούς των υποκλοπών, παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή. Μια τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο.

Δηλώνουμε λοιπόν σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, ότι δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να τη νομιμοποιήσουν.

Μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια απάντηση. Αυτή η κυβέρνηση για εμάς και για κάθε δημοκρατικό πολίτη είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δε μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία.

Ζητάμε, συνεπώς, την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εντός τριών εβδομάδων, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Άμεσα. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή.

Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας στον λαό, τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνηση της εκτροπής.

Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή.

Και από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος, καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας.

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους. Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την απόφαση να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή: «Αντιμετωπίσαμε θεσμικά το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Διεκδικήσαμε τις απαντήσεις στις Αρχές και στη Βουλή. Υπάρχουν πλέον αποδείξεις από την ΑΔΑΕ. Θεσμικά κινηθήκαμε ως τώρα, θεσμική απόφαση είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που μας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής. Ευελπιστούμε στην πρόταση μομφής να πάρουμε μια απάντηση. Δεν πήραμε απάντηση. Δεν δικαιούμαστε να συνεχίζουμε χωρίς να τρέχει τίποτα. Αποφασίσαμε την απουσία μας από τις ψηφοφορίες, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν δικαιούται να συνεχίσει.

Στο ερώτημα δημοκρατία ή εκτροπή θα απαντήσουν 10 εκ. πολίτες. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές εντός του Φλεβάρη και να αποκατασταθεί η τάξη. Διεκδικούμε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι αυτή η παραβίαση του κράτους δικαίου είναι συνυφασμένη με την πολιτική που ασκεί αυτή η κυβέρνηση. Αυτή είναι η στρατηγική μας».

Για τις υποκλοπές: «Απευθυνόμαστε και εντός και εκτός της χώρας. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε απλά μια παραβίαση των αρχών της χώρας μας, αλλά και σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Δημοκρατία βασανίζεται βάναυσα στη χώρα που τη γέννησε. Μίλησα με την κ. Γιούροβα, συναντήθηκα με την επιτροπή PEGA και το επόμενο διάστημα θα διεκδικήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα με παρεμβάσεις.

Το κρίσιμο είναι να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Έχουμε ήδη εξηγήσει, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία της ΕΥΠ. Με διαφάνεια, με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ελέγχει τη δράση της, με λογοδοσία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Επί των ημερών μας η ΕΥΠ λειτούργησε με το γράμμα του νόμου. Υπήρξε αύξηση αλλά έγιναν για λόγους εθνικής ασφάλειας και ειδικές περιπτώσεις που αφορούν στο έγκλημα. Οι ελληνικές αρχές έκαναν το καθήκον τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση έκανε σοβαρές προσπάθειες να βάλει το τέλος στο έγκλημα και εντός της ΕΛ.ΑΣ».

Για την επιστολή που έλαβε από τον κ. Ράμμο: «Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας σκηνής στη Βουλή που είναι ο ορισμός του θεάτρου του παραλόγου. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις για τα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ. Βρέθηκαν αποδείξεις για 8 άτομα, προσπάθησε να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου. Ενώ ήταν γνωστό ότι απευθύνθηκα στην ΑΔΑΕ στις 7 Δεκεμβρίου με γραπτό έγγραφο. Η ΑΔΑΕ έχει πρόεδρο και ΔΣ. Έγινε συνεδρίαση και αποφάσισε να μου δώσει μια επιστολή με την οποία μου ζητήθηκε να διευκρινίσω για ποιους ακριβώς ζητάω στοιχεία. Εγώ επέλεξα 6 πρόσωπα και απέστειλα σχετική επιστολή 27-28 Δεκεμβρίου με κριτήριο την ιδιότητά τους. Δεν απευθύνθηκα στην ΑΔΑΕ ρωτώντας για δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Θεωρώ μείζονα θεσμική εκτροπή να παρακολουθούνται οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και του κ. Χατζηδάκη. Άρα τα κριτήρια της επιλογής των 6 έχουν να κάνουν με τη θεσμική τους ιδιότητα. Η ευθύνη μου ήταν να ρωτώ για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο κ. Ράμμος στην απαντητική του επιστολή λέει και για τα 6 υπάρχουν ευρήματα. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να έρχεται στη Βουλή και να προσπαθεί να ευτελίσει την υπόθεση; Και μερίδα των ΜΜΕ να εστιάζει σε αυτό;»

Για το αν πιστεύει ότι οι υποκλοπές συνδέονται με τη ροή του χρήματος και έχει σχέση αυτό και με το ΠΑΣΟΚ: «Στη Βουλή ήμουν σαφής σε ότι αφορά στο σκέλος των ερωτημάτων για τους αξιωματικούς των ΕΔ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ και οι δύο υπεύθυνοι για τους εξοπλισμούς ήταν υπό παρακολούθηση. Εκτιμώ ότι οι 5 στρατιωτικοί δεν ήταν υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αν ήταν ύποπτος ο κ. Φλώρος για κατασκοπεία, θα μπορούσε να του ανανεωθεί η θητεία; Δεν τους παρακολουθούσαν για κατασκοπεία. Είναι ντροπή να λέγεται αυτό για άξιους αξιωματικούς. Ποιους ήθελε να τους εκβιάζει; Ποιος ήθελε να τους έχει στο χέρι σε μια δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Θύμισα στη Βουλή ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος για 6 χρόνια διακυβέρνησης διαχειρίστηκε προγράμματα 8 δις. Ο κ. Μητσοτάκης 14-15 δις. Και παρακολουθεί τους αρμόδιους. Στη Βουλή μίλησα για διαφωνίες σχετικά με τους εξοπλισμούς. Ο κ. Λάγιος μόλις υπέγραψε τα Rafale δημιουργήθηκε μια θέση με τριπλάσιο μισθό. Ο κ. Αλεξόπουλος ενδεχομένως να μην ήταν αρεστός για τις παρεμβάσεις που έκανε προς τη Γαλλία. Τα εξοπλιστικά δεν προβλέπουν ούτε μια θέση εργασίας εδώ. Έχουμε και την υπερκοστολόγηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Είναι πιθανός αυτές οι παρακολουθήσεις να έγιναν για τη ροή του χρήματος.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο. Τα έχει πει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Δήλωσε ότι η παρακολούθηση ήταν απόπειρα παγίδευσης για εκβιασμό. Το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του, με τις αντοχές του. Εδώ είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού. Θυμάστε τις αρχικές δικαιολογίες. Έκαναν διαρροές ότι είναι κατάσκοπος των Ουκρανών και των Κινέζων. Τέτοια παραμύθια έλεγαν. Που βρίσκονται αυτές οι πληροφορίες των συνδιαλέξεων; Σε ποιων τα χέρια βρίσκεται; Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι σημαντικό ζήτημα, αν κάποιοι συμβιβάζονται με την ιδέα να παρακολουθούνται, εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον ζήτημα».

Για το αν εκτιμά ότι οι υποκλοπές μπορούν να γείρουν τη πλάστιγγα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορεί η στάση των κομμάτων να εξαρτάται από τις μετρήσεις. Υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν ότι το ζήτημα των υποκλοπών είναι πολύ σημαντικό στην ατζέντα τους. Υπάρχει ακρίβεια, αύξηση των λογαριασμών. Όλα αυτά οφείλονται σε κάποιες πολιτικές επιλογές. Αυτές οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι για μια άθλια πολιτική. Εμείς θεωρούμε ότι η παραβίαση των συνταγματικών πλαισίων ήταν ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές διανέμουν τον πλούτο στους λίγους και στους εκλεκτούς. Οι μέθοδοι έχουν να κάνουν με την κατάλυση του πλουραλισμού στην ενημέρωση. Είμαστε στην 108η θέση. Δείτε τα στοιχεία του ΕΣΡ σε ό,τι αφορά στην προβολή των κομμάτων. Ένα θέμα είναι η ενημέρωση. Ένα θέμα είναι οι παρακολουθήσεις και ένα τρίτο θέμα η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Πριν μερικές μέρες υπήρξε δημοσίευμα για μια ρουμάνικη εταιρεία που ήρθε το 2018 στην Ελλάδα για να κάνει αυτό που έκανε ο Τραμπ έναντι στην Κλίντον. Ας δει ο κόσμος «Το μεγάλο χακάρισμα». Αυτές οι μέθοδοι έγιναν για να υλοποιηθούν άθλιες πολιτικές. Στην πανδημία είχαμε τους περισσότερους θανάτους, είμαστε η ακριβότερη χώρα στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε αισχροκέρδεια στα ράφια. Το σούπερ μάρκετ είναι πλέον εφιάλτης. Δεν φεύγουν από την ατζέντα μας τα θέματα της καθημερινότητας, απλά θεωρούμε ότι η υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται με όλα αυτά».

Για τις εκλογές: «Διεκδικούμε μια κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μητσοτάκης προεξοφλεί την λαϊκή ετυμηγορία στις πρώτες εκλογές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κερδίσει καθαρά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ έχουν αντικρουόμενες απόψεις. Δεν ξέρω με ποιος θέλουν να κάνουν κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τους θέσει υπό ομηρία. Αν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει κυβέρνηση με όποιον είναι πρώτος, ακόμα ένας λόγος να θέλουμε να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές».

Για το από που άντλησε τις πληροφορίες για τα ονόματα των 6 που ζήτησε να διερευνηθούν: «Η επιλογή έγινε με βάση τη θεσμική τους ιδιότητα. Από μια λίστα προσώπων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Ζήτησα να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο κ. Ράμμος μου ζήτησε περισσότερες διευκρινήσεις. Ζήτησε ένα πιο συγκεκριμένο αίτημα κι αυτό έκανα. Μοναδικό κριτήριο ήταν η ιδιότητά τους. Στόχος μου δεν ήταν να διαλευκάνω κάθε υπόθεση. Ο πρωθυπουργός έλεγε ότι τέτοιου είδους παρακολουθήσεις δεν έγιναν. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα και βεβαίως απολύτως θεσμικά λειτούργησε και η ΑΔΑΕ. Ήταν δική μου ευθύνη να μάθει την αλήθεια».

Για τη διαρροή των ονομάτων: «Η ερευνητική δημοσιογραφία στον τόπο μας είναι ζωντανή. Αυτή είναι η δουλειά τους. Προφανώς αν κάποιοι έχουν να δώσουν περισσότερες απαντήσεις είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη της ΕΥΠ».

Για τις συνομιλίες αστυνομικών με νονούς της νύχτας και τα όσα είχε πει για υπουργό Προστασίας του Πολίτη κοινής αποδοχής: «Είμαι βαθιά προβληματισμένος για τις αποκαλύψεις του Βήματος, διότι εδώ πρόκειται για την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας. Εμείς κάναμε μια πολύ μεγάλη έρευνα για επίορκους αξιωματικούς, που είχαν επαφές με εγκληματικά στοιχεία. Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ τους έστειλε, τότε, στον εισαγγελέα. Βλέπω ότι 4,5 χρόνια μετά δεν έγινε η σωστή διαχείριση των στοιχεία. Με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας. Πρόσωπα που εμπλέκονταν με αυτά τα δίκτυα προήχθησαν κιόλας. Οι αποκαλύψεις διαλόγων αφήνεται να εννοηθεί ότι αυτοί οι εγκληματίες μιλούσαν με ανώτατα στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια απάντηση. Είχε μια ιδιαίτερη στάση στα θέματα της Αστυνομίας. Αυτόν που απέπεμψα εγώ για το Μάτι τον έκανε Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στη θέση του έβαλε τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας. Απαντήσεις οφείλει και ο κ. Θεοδωρικάκος. Το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί».

Για το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρει για ένα κράτος δικαίου. Για το αν θα διαλύσει την ΕΥΠ και για τα ρυπαρά δίκτυα: «Αυτή που υπέγραφε δεκάδες διατάξεις ήταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ. Που πήγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεια και είπε ότι μπορεί να παρακολουθεί και την ΠτΔ. Είναι μέρος του ρυπαρού δικτύου η κ. Βλάχου; Θα την ελέγξει κανείς; Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ζητήσει την αποπομπή της. Ακόμα και σήμερα μπορεί να υπογράφει για να παρακολουθείται όποιος θέλει. Αυτό δεν είναι κατάχρηση εξουσίας; Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα, δεν έχουμε στόχο να τη διαλύσουμε, αλλά να τη ανασυγκροτήσουμε. Για την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ώστε να μην κάνει ξανά κανείς στο μέλλον κάτι αντίστοιχο».

Για το αν ο κ. Ράμμος έχει κλείσει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο μέλος: «Αυτό είναι αθλιότητα. Είναι δολοφονία χαρακτήρων σε κάθε λειτουργό που κάνει τη δουλειά του. Έπραξε το καθήκον του. Γιατί κρεμάστηκε στα μανταλάκια; Διότι δεν υπέκυψε στον εκβιασμό; Γιατί έπραξε όπως ορίζει το Σύνταγμα; Κανένα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής δεν μπορεί να πολιτεύτει στην ίδια περιόδο που άσκησε το λειτούργημά του. Αυτή η κυβέρνηση είναι συνώνυμη με το σκοτάδι».

Για το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και το αν λειτουργεί ως ανάχωμα ο «πόλεμος» των τελευταίων ορών με αφορμή τις υποκλοπές: «Δεν έχουμε κανένα μέτωπο με τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου. Έχουμε έναν αντίπαλο. Τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχουμε κόντρα δικαιολογημένη».

Για το θέμα Κασιδιάρη: «Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση στον δημόσιο διάλογο. Έχουμε καταθέσει και εμείς. Υπάρχει κοινό σημείο, αλλά υπάρχουν και διαφορές. Κανείς δεν θέλει να επανεμφανιστεί η Χρυσή Αυγή με ένα άλλο προσωπείο. Οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση πρέπει να είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος. Διαφορετικά θα δυναμωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Είπαμε ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να μην είναι αόριστη και να προσδιοριστεί σαφώς η δραστηριότητα αυτού του κόμματος ως ναζιστική, εθνικιστική, ρατσιστική. Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να αρνείται κάτι τέτοιο. Όπως έγινε με τον αντιρατσιστικό νόμο, κάποιοι δεν θέλουν. Είδα ότι στο δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί κι άλλες απόψεις. Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τέτοιες προτάσεις. Δεν λέμε όχι στη συζήτηση. Θα δούμε τις προτάσεις που θα φέρει».

Για το αν θα προσφύγει ο ίδιος στη δικαιοσύνη επειδή φαίνεται να ήταν υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα του κ. Σπίρτζη και της Γεροβασίλη που μιλούσαν μαζί του: Δεν γίνεται, τότε θα έπρεπε να πάει στη δικαιοσύνη όλη η Ελλάδα. Κινηθήκαμε θεσμικά. Είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του στις εκλογές. Δεν θα κλείσει το θέμα αυτό. Αναμένουμε την έρευνα της δικαιοσύνης. Και κυρίως η επόμενη προοδευτική πλειοψηφία δεν θα αφήσει το θέμα αυτό χωρίς να ελέγξει όλες τις πτυχές του θέματος και εις βάθος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News