Βαρδάκης: «Η έκτακτη προσωρινή στήριξη δεν λύνει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων»

Κρήτη
Βαρδάκης: «Η έκτακτη προσωρινή στήριξη δεν λύνει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η έκτακτη προσωρινή στήριξη δεν λύνει τα προβλήματα που δημιουργεί το  δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους», αναφέρει ο Ηρακλειώτης βουλευτής σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την έκτακτη στήριξη στους κτηνοτρόφους

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για  την έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους, ύψους 89 εκ. του Μέτρου 22, πραγματοποίησαν 42 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Ηλείας, Διονύσιου Καλαματιανού, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι της χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού κόστους παραγωγής. Ανέφικτη είναι για τους περισσότερους τόσο η διατήρηση του ζωικού τους κεφαλαίου, όσο και η παραγωγή ζωικών προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και του πετρελαίου κίνησης.

Αναφορικά με την τελευταία έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους, ύψους 89 εκ. του Μέτρου 22, η οποία αφορά στις δράσεις: υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας και υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας, σύμφωνα με τους κτηνοτροφικούς φορείς τα ποσά ενίσχυσης είναι πολύ χαμηλά για να αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100%.

Επισημαίνουμε, ότι για το θέμα της στήριξης των κτηνοτρόφων η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί μέσω του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι ανά κεφαλή ζώου με το συνολικό ποσό των 150 εκ. ευρώ. Τελικά, η απογοήτευση των κτηνοτρόφων είναι μεγάλη, καθώς η έκτακτη προσωρινή στήριξη δεν λύνει το πρόβλημα αφενός, αφετέρου αποκλείονται από αυτήν πολλοί κτηνοτρόφοι.

Συγκεκριμένα, με τη δημοσίευση στις 19/1/23 των προσωρινών πινάκων δικαιούχων, απορρίφθηκαν πάρα πολλές αιτήσεις, αφήνοντας πολλούς κτηνοτρόφους εκτός πληρωμής, με την αιτιολογία των ελλείπων στοιχείων (παραδεκτές και μη παραδεκτές αιτήσεις). Στο Νομό Ηλείας, για παράδειγμα, καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από πολλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι καταγγέλλουν, πως ενώ πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να λάβουν την ενίσχυση, τελικά βρέθηκαν απορριπτόμενοι.

Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων πέραν από ελλιπής, έρχεται και καθυστερημένα, σχεδόν ένα έτος μετά την εξαγγελία της, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρίσκονται μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα. Οι κτηνοτροφικοί φορείς κρούουν από καιρό τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την συντήρηση και αναπαραγωγή του ζωικού τους κεφαλαίου, όσο και την παραγωγή γάλακτος και συναφών προϊόντων και ζητούν απεγνωσμένα μεγαλύτερη και ουσιαστική στήριξη.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν απλά να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, καθώς πληρώνουν τις ζωοτροφές ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ δίνουν το γάλα σε τιμή χαμηλότερη.

Δεδομένου του κινδύνου περαιτέρω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και της διαφαινόμενης έλλειψης ζωικών προϊόντων λόγω του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να αυξήσει το ύψος της έκτακτης προσωρινής στήριξης στους κτηνοτρόφους, ώστε πραγματικά να καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και σε ποιες επιπλέον ενέργειες θα προβεί για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News