Αδελφός πιλότου Phantom: «Δεν ξέρω τι πήγε στραβά, είναι έμπειρος» (vid)

Ελλάδα
Αδελφός πιλότου Phantom: «Δεν ξέρω τι πήγε στραβά, είναι έμπειρος» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον τηλεοπτικό σταθμό alpha μίλησε ο αδερφός του 31χρονου πιλότου ο οποίος εμφανώς αγχωμένος είπε ότι ο αγνοούμενος έχει μεγάλη εμπειρία, αφού εργάζεται πάνω από 10 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αγωνιώδεις έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, 31χρονου Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, καθώς ο 29χρονος Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας ανασύρθηκε νεκρός μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom ανοιχτά του Κατακόλου.

Ο αδερφός του 31χρονου πιλότου μίλησε στον ALPHA και εμφανώς αγχωμένος είπε ότι ο αγνοούμενος έχει μεγάλη εμπειρία, αφού εργάζεται πάνω από 10 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία.

«Δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί, δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ως οικογένεια», ανέφερε και είπε πως επικοινώνησε με τον αδερφό του για τελευταία φορά το βράδυ της Κυριακής: «Μιλήσαμε, είχαμε μια χαλαρή κουβέντα, μου είπε ότι το επόμενο πρωί είχε το προγραμματισμένο ταξίδι. Αυτό, όχι κάτι άλλο. Ήταν μια χαρά, δεν είχε κάποιο πρόβλημα».

//--> //-->

Τριήμερο Στρατιωτικό Πένθος

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε:

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν κατέπεσε το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Μία μεγάλη περιοχή δυτικά του Κατακόλου έχει γεμίσει με συντρίμμια τα οποία μεταφέρονται στο λιμάνι της περιοχής, ενώ είναι ορατές κηλίδες από καύσιμα που πιθανότατα ανήκουν στο F-4 Phantom.

Το χρονικό της πτώσης του F-4 Phantom

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (30/01) όταν ο σχηματισμός δύο μαχητικών F-4 Phantom απογειώθηκε από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», που σημαίνει πολύ χαμηλά ύψη.

Περίπου 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε τον πως το ζευγάρι του είχε καταπέσει στη θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι χειριστές του F-4 Phantom και το μαχητικό.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

Αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως ο Σμηναγός και ο Υποσμηναγός έχουν χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκαταλείποντας το μαχητικό, τελικά έγινε γνωστό πως οι δύο Ίκαροι δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του συστήματος ασφαλείας.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως οι δύο χειριστές είχαν ενημερώσει νωρίτερα για βλάβη στο μαχητικό τους, λαμβάνοντας εντολή για άμεση εγκατάλειψη του αεροσκάφους. Ωστόσο, αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη και οι δύο πιλότοι μας δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν.

Εκτιμήσεις για τεχνική βλάβη

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο ε.α. Βασίλη Γεωργούση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πρώτες πληροφορίες οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, αυτό σημαίνει, όπως τονίζει, ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε. «Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα» πρόσθεσε τοκίζοντας πως όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News