Μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος - Η πρόγνωση του καιρού για την Κρήτη

Κρήτη
Μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος - Η πρόγνωση του καιρού για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βροχές, καταιγίδες και τσουχτερό κρύο τα κύρια χαρακτηριστικά όλης της εβδομάδας - «Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος», λένε κάποιες προβλέψεις, που αναμένεται από Τετάρτη-Πέμπτη να γίνουν πιο ξεκάθαρες - Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προειδοποίηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, που κάνει λόγο για έναν πολικό αεροχείμαρρο που αναμένεται να μας “βάλει” στην καρδιά του χειμώνα από το τέλος αυτής της εβδομάδας!

Βροχές, καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Κρήτη από χθες Κυριακή (30/1). Το τσουχτερό κρύο και οι βροχές, που τόσο είχαμε ανάγκη, φαίνεται πως θα συνεχιστούν έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας με βάση όλες τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προειδοποίηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, που κάνει λόγο για έναν πολικό αεροχείμαρρο που αναμένεται να μας “βάλει” στην καρδιά του χειμώνα από το τέλος αυτής της εβδομάδας!

Συγκεκριμένα, στην Κρήτη προβλέπονται για σήμερα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση από το meteo.gr αναφέρει ότι στο Ηράκλειο θα έχουμε βροχές και καταιγίδες μέχρι και νωρίς το μεσημέρι. Στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα Χανιά θα έχουμε πυκνές νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο Ρέθυμνο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες. Στη διάρκεια της ημέρας, νωρίς το μεσημέρι, ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στον Άγιο Νικόλαο περιμένουμε βροχές και καταιγίδες μέχρι και νωρίς το μεσημέρι. Στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Η προειδοποίηση για τον “πολικό αεροχείμαρο”

Την ίδια ώρα, έρχεται και η προειδοποίηση Μαρουσάκη, σύμφωνα με τον οποίο ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα στο τέλος της νέας εβδομάδας. Βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια θα αλλάξουν το σκηνικό του καιρού σύμφωνα με τον μετεωρολόγο. Σε ανάρτησή του στο Facebook, υπογραμμίζει πως με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία θα μπούμε και επίσημα στην καρδιά του χειμώνα, που θα φέρει και βαρυχειμωνιά, ιδιαίτερα προς το τέλος της νέας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Μετά την πολική “μπάλα” που μας έφερε τις πρώτες αξιόλογες κακοκαιρίες στη χώρα μας για το 2023 σε έναν μέχρι τώρα υποτονικό χειμώνα, έρχεται ο πολικός αεροχείμαρρος για να μας βάλει και επίσημα στην καρδιά του χειμώνα, φέρνοντας βαρυχειμωνιά ιδιαίτερα προς το τέλος της νέας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση φέρνοντας συνθήκες παγετού, αλλά και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές».

Ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει τον πολικό αεροχείμαρρο ο οποίος κατεβαίνει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στρεφόμενος προς την περιοχή μας για να οδηγήσει τον πολικό αέρα προς τα μέρη μας, ο οποίος, καθώς θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσες της Αδριατικής, του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου Πελάγους, θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα φέρουν τα χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!

Σύμφωνα με τον ίδιο, Τετάρτη με Πέμπτη θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα. Πάντως, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με συνθήκες παγετού προς τα κεντρικά και βόρεια, οι επικίνδυνοι βοριάδες (πρόσκαιρα νοτιάδες), οι ισχυρές βροχές-καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές και τα πυκνά χιόνια ακόμη και στα πεδινά.

«Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι νησιά του Αιγαίου μας θα “ντυθούν” και πάλι στα λευκά, αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις θα πέφτει ή και να στρώνεται το χιόνι. Μια αυξημένη ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρχει και στον νομό Αττικής, που συγκεντρώνει υψηλές έως πολύ υψηλές πιθανότητες να δοκιμαστεί από τον ισχυρό χιονιά, με τις λεπτομέρειες να ξεκαθαρίζουν τις επόμενες ημέρες», αναφέρει.

«Μη ζήσουμε τα περσινά»

«Παρακολουθώντας την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων που φτάνουν συνεχώς από τα μετεωρολογικά κέντρα-μοντέλα, το μυαλό μας πηγαίνει στον περσινό εφιαλτικό χιονιά. Σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να προετοιμαστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε σε όποια ένταση κι αν φτάσει αυτό το χιονοκύμα να μην οδηγηθούμε σε σκηνές του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα πέρυσι. Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν... Γύρω στην Τετάρτη-Πέμπτη εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια σχετικά αξιόπιστη εικόνα για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί αυτό το πολικό κύμα και ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από τις χιονοπτώσεις», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.

Δείτε Live την εξέλιξη του φαινομένου

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για τη συνέχεια της εβδομάδας, αναφέρονται τα εξής:

Αύριο Τρίτη 31 Ιανουαρίου: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά θα σταματήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αύριο Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου: Στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά ορεινά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, τα ανατολικά και τα νότια βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια από τις απογευματινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ωστόσο θα σημειωθεί παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν, τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Θα σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Πάντως, η χώρα ήδη βρίσκεται στον πάγο σε πάρα πολλές περιοχές. Χθες, παγετός σημειώθηκε στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά της χώρας τις πρωινές ώρες, με τον υδράργυρο να πέφτει έως τους -8οC. Η χαμηλή θερμοκρασία - σύμφωνα με το meteo - θα ευνοήσει τις τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News