Προφυλακιστέος ο «Μάξιμος Σαράφης» μετά την απολογία του

Ελλάδα
Προφυλακιστέος ο «Μάξιμος Σαράφης» μετά την απολογία του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis «Μάξιμος Σαράφης» μετά την απολογία του. Ελεύθεροι οι δύο συγκατηγορούμενοί του.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο «Μάξιμος Σαράφης». Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο ΑΤ οι δύο συγκατηγορούμενοί του.

Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Novartis, Μάξιμος Σαράφης, σύμφωνα με τον ιστότοπο newsbobm.gr, βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση του κυκλώματος εξαπάτησης επιχειρηματιών μέσω δανείων. Ο δικηγόρος του Κωνσταντίνος Γώγος προσερχόμενος στο γραφείο της ανακρίτριας τόνισε: «Το πολιτικό της υπόθεσης τέθηκε στη Βουλή από πολιτικά στελέχη που βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε σήμερα είναι μόνο η αρχή της ποινικής διαδικασίας και τα δικαστήρια θα αποφασίσουν την ενοχή όχι. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που ίδιος εξέδωσε φοβάται για τη ζωή του».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος δεν κατέθεσε υπόμνημα στην ανακρίτρια και απάντησε μόνο στις προφορικές ερωτήσεις της. Ο κατηγορούμενος, προχθές, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μέσα από τα κρατητήρια, αποκαλύπτοντας ο ίδιος το πραγματικό του όνομα, αρνείται οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή στην υπόθεση και αποδίδει τη σύλληψη του σε πολιτικούς λόγους, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση του από το 2018, λόγω της Novartis.

Από την έως τώρα έρευνα, σύμφωνα με την κατηγορία, έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας κατά συνολικά επτά προσώπων. Σύμφωνα με τις αρχές, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαπάτηση πελατών για παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους από το Ντουμπάι είχε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ο οποίος, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται ισχυριζόμενος πως η δραστηριότητα της εταιρείας είναι πραγματική και η εκταμίευση των χρημάτων βρισκόταν στην τελική ευθεία καθώς η διαδικασία ήταν χρονοβόρα.

Eπιχειρηματίας καταγγέλλει πώς ο «Μάξιμος Σαράφης» του απέσπασε 110.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο σπίτι 66χρονου συνεργού του φερόμενου εγκεφάλου της μεγάλης απάτης, «Μάξιμου Σαράφη», στην Αγία Παρασκευή, φέρονται να πραγματοποιούνταν τα ραντεβού, με τα υποψήφια θύματα τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα θύματα του «Σαράφη» σκιαγραφεί τον τρόπο εξαπάτησης του από τον δράστη, τα τηλεφωνήματα και τις συναντήσεις τους ώστε να πεισθεί για τη μεγάλη ευκαιρία πρόσβασης σε δανεισμό. Πρόκειται για 61χρονο επιχειρηματία, από τον οποίο ο φερόμενος ως δράστης απέσπασε 110 χιλιάδες ευρώ. Αρχικά θεωρήθηκε από τις αρχές ύποπτος για τη συμμετοχή του στις απάτες, ωστόσο από την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, οι Αστυνομικοί έφτασαν στον προστατευόμενο μάρτυρα της Νοβάρτις.

«Έπεσα θύμα του κατηγορουμένου με αποτέλεσμα να μου πάρει 110.000 ευρώ τα οποία δανείστηκα και από φίλους πιστεύοντας τα πολύ καλά μεθοδευμένα κόλπα του. Παράλληλα με εξαπάτησε με πάρα πολλούς τρόπους, πείθοντας με ότι όλα αυτά που έλεγε ήταν αληθινά», δηλώνει στην ΕΡΤ ο 61χρονος.

«Κατάφερε να το κάνει με τρόπο ώστε κάθε φορά να προκύπτει μια νέα ανάγκη που απαιτούνταν μια χρηματοδότηση ύψους 20-30 χιλιάδων ευρώ για να ξεμπλοκάρει, για να προχωρήσει ο φάκελος», σημειώνει ο δικηγόρος του 61χρονου Θεόδωρος Καραγιάννης.

Το πρώτο ραντεβού, στο διαμέρισμα της Αγίας Παρασκευής, φέρεται να έγινε στις 21 Μαρτίου 2021. Φίλος του 61χρονου που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για σχετική χρηματοδότηση, φέρεται να έδωσε εκείνη την ημέρα 14.000 ευρώ σε μετρητά, για τα έξοδα φακέλου 2 δανείων, του δικού του και του 61χρονου.

Ακολούθησε συνάντηση στις 29 Μαρτίου 2021, παρουσία του «Σαράφη» και του 61χρονου, καθώς και την 1η Απριλίου 2021 όπου ο φίλος του φέρεται να έδωσε και πάλι χρήματα και συγκεκριμένα 18.561 ευρώ για την ασφάλεια του δανείου.

Ο δικηγόρος του βασικού κατηγορούμενου, υποστηρίζει πως ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες, βάζοντας στο στόχαστρο τη Νέα Δημοκρατία. «Αρνείται τη κατηγορία από την πρώτη στιγμή. Αν μελετήσει κανείς την δικογραφία θα κατανοήσει ότι όλη η δικογραφία ξεκίνησε από παρακολούθηση και εμπλοκή συγκεκριμένου προσώπου το οποίο εμπλέκεται πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει ο δικηγόρος του «Μάξιμου Σαράφη» Κωνσταντίνος Γώγος.

Σύμφωνα με αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» εξακολουθεί να ισχύει, εκτός κι αν κάποιοι από τους θιγόμενους, ζητήσουν την «αφαίρεση της κουκούλας». Σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν, αρμόδιοι κύκλοι, θα επανεξεταστεί η υπόθεση.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη ώστε να αποχαρακτηριστεί από το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα ο «Μάξιμος Σαράφης», προαναγγέλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αποκαλύφθηκε ότι είναι ο Δεσταμπασίδης, ένας άνθρωπος του κοινού ποινικού δικαίου και την Δευτέρα θα προχωρήσουν και οι σχετικές νομικές ενέργειες, θα δώσω εντολή στον κ. Δημητρακόπουλο, να πάρουμε τη χαρά πριν τις εκλογές», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News