Βουλή - Live η πολιτική σύγκρουση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της ενοχής της κυβέρνησης

Ελλάδα
Βουλή - Live η πολιτική σύγκρουση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της ενοχής της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη οι τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/1) ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, στη βάση των «αδιάψευστων αποδείξεων» που, όπως είπε, περιέχει ο φάκελος που έλαβε χθες από τον επικεφαλής τής ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο για την παρακολούθηση ακόμα έξι ατόμων.

Την πρόταση αποδέχτηκε η κυβέρνηση με τη συζήτηση να ξεκινά χθες το απόγευμα.

Η πολιτική αντιπάραθεση αναμένεται να κορυφωθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή συζητούνται διάφορα άλλα θέματα, αντί να εξηγηθούν με δεδομένα πλέον τα επίσημα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να ζητά την άμεση έναρξη της διαδικασίας και τον πρωθυπουργό από την Κρήτη να τη χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη». Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «θα μιλήσουμε στη βάση των αποδείξεων», σχολιάζοντας πως ήρθε η ώρα να λύσει την απορία σε όσους αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσε όταν έβγαινε προχθές από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα, είπε πως ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, ύστερα από αίτημα που κατέθεσε εκείνος στην Αρχή στις 7/12 και που εμπλούτισε - κατόπιν γραπτού αιτήματος της Αρχής - με μεταγενέστερο αίτημά του στις 28/12. «Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης, το “ξεγύμνωμα” του παρακράτους από την πιο αρμόδια Αρχή του κράτους», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ειδικότερα ότι «στις 28/12, λοιπόν, και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παροχών η Ανεξάρτητη Αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ, πέραν του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως γραπτώς να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή ώστε να διαλευκάνει αν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση από την ΕΥΠ, με διάταξη υπογεγραμμένη από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος και ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Λάγιος και κ. Αλεξόπουλος».

«Και η απάντηση που επίσημα έλαβα σε αυτόν τον κλειστό φάκελο ήταν έξι στα έξι», τόνισε, προσθέτοντας ότι «για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη».

«Φτάσαμε αισίως στον αριθμό 10 των ανθρώπων για τους οποίους επισήμως πλέον υπάρχουν ευρήματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη», τόνισε και υπογράμμισε ότι «εμείς αυτήν την εκτροπή δε δικαιούμεθα να την καταπιούμε. Μπορεί αυτή η εκτροπή να περάσει χωρίς καμία απόδοση ευθυνών; Τι θα σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα;», διερωτήθηκε. «Έχουμε ιστορική υποχρέωση να δράσουμε. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι ένοχοι. Η παραμονή τους στην κυβέρνηση της χώρας είναι επικίνδυνη», τόνισε και επισήμανε ότι, έπειτα από όσα έχουν συμβεί, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους ούτε μία μέρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «κανείς και καμιά δε δικαιούνται να κλείνουν τα μάτια, γιατί αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους, αλλά αφορά τη ζωή των ανθρώπων». Σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά το 1974».

Ανέφερε επίσης ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., υπουργοί, επιχειρηματίες και στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε, όμως, έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους και τους αξιωματικούς του στρατεύματος, αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους».

Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου». Χαρακτήρισε, δε, τον πρωθυπουργό «εγκέφαλο και αρχηγό του εγκληματικού αυτού δικτύου», καταλογίζοντάς του αλαζονεία, καθώς και ότι «πίστευε ότι κανείς ποτέ δε θα τον ελέγξει». Κατηγόρησε επιπλέον τον κ. Μητσοτάκη ότι «επί έξι μήνες λέει συνειδητά ψέματα ότι δε γνώριζε».

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε την άμεση έναρξη της διαδικασίας της πρότασης μομφής και, επικαλούμενος τον Λυσία, ανέφερε ότι «είναι μεγάλη η ευκαιρία που μας δίνετε και σας ευχαριστούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε το επόμενο τριήμερο σε επίπεδο δημοσίων πολιτικών».

«Ελάτε να συγκριθούμε»

Από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πληροφορήθηκε την εξέλιξη από τη Βουλή, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη», προσθέτοντας: «Και είναι αλήθεια ότι τον παρακαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι είναι «πολύ καλή ευκαιρία για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Επιδιώκω τη σύγκριση, ελάτε να συγκριθούμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «εύχομαι οι πολίτες να ξεπεράσουν το νέφος της τοξικότητας και να αντιληφθούν ποιοι μπορούν να τους μιλήσουν για το μέλλον τους».

«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Η υποδοχή από τους υπουργούς στην Κρήτη

Η πρόταση δυσπιστίας βρήκε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο στο νησί, λόγω της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της Κρήτης, όπου οι υπουργοί πληροφορήθηκαν για την κατάθεσή της στη Βουλή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι υπουργοί, απολύτως ευθυγραμμισμένοι στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, είπαν πως η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τόνισε: «Νομίζω ότι την καλύτερη απάντηση σε αυτήν την τοξικότητα την έδωσε ο πρωθυπουργός σήμερα, αλλά και η κυβέρνηση, γιατί εμείς απαντάμε με έργα. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα απαντήσουμε στη Βουλή αυτό που πρέπει να απαντήσουμε».

«Η πρόταση είναι καλοδεχούμενη και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο και να υπάρχει σύγκριση των δύο κυβερνητικών περιόδων (εννοεί Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) και η σύγκριση θα είναι καταλυτική», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Καλοδεχούμενη είναι η πρόταση. Είναι μια ευκαιρία να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση την τετραετή πορεία επιτυχίας και επίλυσης σοβαρών προβλημάτων για την Ελλάδα και την κοινωνία. Είναι σωστή η πρόταση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση», είπε ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης.

«Κοιτάζουμε το μέλλον. Όμως κάποιοι κοιτούν το παρελθόν, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν ούτε για το μέλλον ούτε για το παρελθόν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισήμανε πως «είναι μια καλή ευκαιρία για να φανεί τι έχει γίνει αυτόν τον καιρό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News