Σταϊκούρας: Αρχές του 2024 οι αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους - Ποιοι θα τις λάβουν

Ελλάδα
Σταϊκούρας: Αρχές του 2024 οι αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους - Ποιοι θα τις λάβουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στις αρχές του 2024, μόνιμα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μία βοήθεια της τάξεως αθροιστικά των 800-900 εκατ. ευρώ, περίπου δηλαδή 1 δισ.» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Σημειώνοντας πως φέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια εντελώς καθηλωμένων μισθών, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μία αύξηση 200 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 80% από την μη εισφορά 1% στο ταμείο τους. Αυτά είναι τα πρώτα 280 εκατ. ευρώ που φέτος ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι τα βλέπουν στο πορτοφόλι τους, ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες μέσα στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι οι γιατροί που «από φέτος μόνιμα βλέπουν σημαντική αύξηση των μισθών τους κατά 10%, που αυτό είναι άλλα 87 εκατομμύρια ευρώ». «Και έρχεται η κυβέρνηση με ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα φτιάξουμε μέσα στο 2023, να προσθέσουμε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στα χαμηλότερα κλιμάκια αλλά και στις θέσεις ευθύνης και στους ένστολους και στα μέλη ΔΕΠ, άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σχετικά με την επαναφορά της 13ης σύνταξης για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας χθες, όπως και για απόδοση των αναδρομικών και της αποκατάστασης, όπως είπε χαρακτηριστικά της αδικίας για την προσωπική διαφορά, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «τα λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια τα οποία υπόσχεται ο κ. Τσίπρας σαν να είναι μια νέα Θεσσαλονίκη, την έχει βιώσει ο Έλληνας πολίτης με το 3ο επώδυνο μνημόνιο. Συνεπώς χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη». Συνολικά, αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που εκλεγεί, είναι μέτρα που ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί και μια σειρά από μειώσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που συνολικά σημαίνουν πολλά δις ευρώ.

«Κάθε μέρα ανακοινώνει και νέα μέρα η αντιπολίτευση, πρόσθετες παροχές. Οι παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τρόφιμα που είχε πει το Δεκέμβριο ήταν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα το 2023 θα επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την ελληνική οικονομία, με ό,τι σημαίνει αυτό για την επενδυτική βαθμίδα και με ό,τι σημαίνει αυτό για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα υπάρχει στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος από την άλλη μεριά, στην φράση του Πρωθυπουργού χθες στην θεματική συνέντευξη τύπου, ότι «με πολιτική αστάθεια δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλια», ο κ. Σταϊκούρας υπερθέματισε λέγοντας πως «είναι πρόδηλο παγκοσμίως ότι όσο μεγαλύτερη σταθερότητα υπάρχει και λιγότερες αβεβαιότητες στα εθνικά και τα διεθνή οικονομικά περιβάλλοντα, τόσο οι χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναβαθμιστούν». Και συνέχισε λέγοντας «η ελληνική οικονομία, συνεπώς και κοινωνία, επειδή υπήρχε μια μεγάλη πολιτική σταθερότητα την προηγούμενη τριετία, αλλά κυρίως επειδή υλοποιήσαμε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών, ακολουθήσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική εκδοτική στρατηγική αναβαθμιστήκαμε 11 φορές, φτάσαμε συνεπώς ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα». Είχαμε μόνο αναβαθμίσεις την τελευταία τετραετία και αυτό οφείλεται και στη σταθερότητα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και υποστήριξε ότι συνεπώς, η έλλειψη σταθερότητας στην Ελλάδα και οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον επηρεάζουν αρνητικά την επίτευξη αυτού του τελευταίου εθνικού στόχου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξημένων επιτοκίων, αποτέλεσμα της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απότοκο του υψηλού πληθωρισμού, ενώ θύμισε ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε αρκετές υποβαθμίσεις.

«Γενναία, αλλά ρεαλιστική η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Σε σχέση με την αναμενόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο υπουργός Εργασίας είναι σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους γι’ αυτό το ζήτημα και θα ακολουθήσει εισήγηση του υπουργού Εργασίας στον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης. «Αυτό που ισχύει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία αύξηση, τρίτη αύξηση, του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει αυτή να είναι και ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα αλλά και οι επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Κατόπιν, ο κ. Υπουργός ρωτήθηκε εάν στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να αποφασιστεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να απαντήσει πως «όλα είναι ζητήματα δημοσιονομικού χώρου και προτεραιοτήτων που θα συνθέσει ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση», ενώ σε σχέση με το πώς θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος την χρονιά που διανύουμε, εξήγησε πως πρόκειται για αποτέλεσμα δύο παραγόντων που εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν ή έχουν επιτευχθεί. «Το ένα είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, καλύτερη από αυτές που αρχικά θεωρούσαμε για το 2022. Και ταυτόχρονα έχουμε την πρώτη αίσθηση ότι οι τιμές στην ενέργεια κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα ή προβλέπεται ότι θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Είμαστε σχεδόν στο τέλος του πρώτου μήνα του έτους. Οι αβεβαιότητες εξακολουθούν, υψηλές και μεγάλες. Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, οι προτεραιοποιήσεις μεταβιβάζονται ή μετατίθενται. Πριν από 8-9 μήνες, η προτεραιότητα ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι. Στη συνέχεια ήταν τα καύσιμα, μετά τα τρόφιμα, άρα φαίνεται να αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον επόμενο μήνα και ανάλογα με το από πού προέρχεται αυτό, δηλαδή, αν το έρχεται αυτό από καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά, είτε έρχεται βραχυπρόθεσμα από κάποιες μεταβολές οι οποίες δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Μετά από τέσσερις μήνες θα έχουμε καλύτερα δεδομένα για την επόμενη περίοδο, μετά από έξι μήνες και ούτω καθεξής» ανέφερε αναλυτικά ο Υπουργός.

Ειδικά όσο αφορά στην ακρίβεια, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει μετατοπιστεί στα τρόφιμα παγκοσμίως. Στις 38 χώρες και του ΟΟΣΑ, οι 33 έχουν διψήφιο ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα ανέφερε και η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Έχουμε κάποιες ενδείξεις από εισαγόμενα προϊόντα και τιμές στις πρώτες ύλες ότι μπορεί να υπάρχει μια συγκράτηση του κόστους. Έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής τους τελευταίους μήνες από το καλάθι της νοικοκυράς και έχουμε και τις παρεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, τα 650 εκατομμύρια. Νομίζω ότι θέτουμε κάποια πρώτα σημαντικά αναχώματα, μεταξύ άλλων Ο κ. Υπουργός ερωτήθηκε ακόμα, εάν με την μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα μειωθούν και οι σχετικές επιδοτήσεις και η απάντησή του ήταν πως οι επιδοτήσεις οι οποίες δίνονται είναι για να καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι της επιβάρυνσης του πολίτη. «Οι επιδοτήσεις προέρχονται από την αγορά ενέργειας από τους παρόχους και ένα μικρό ποσοστό από τον προϋπολογισμό. Είναι πρόδηλο ότι όσο πέφτει το σύνολο τόσο πέφτουν και τα συστατικά αυτού» ανέφερε.

Για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, έρχεται δώρο του Πάσχα για συνταξιούχους και ευάλωτους πριν τις εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε «δεν θα σχολιάσω κανένα μέτρο που αφορά το μέλλον, διότι η σωστή αλληλουχία των γεγονότων είναι πρώτα μετράμε, βρίσκουμε τον χώρο, συζητάμε με τον πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός θέτει τις προτεραιότητες, κάνουμε ανακοινώσεις και μετά εξειδικεύουμε».

Τέλος, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2% το 2023, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής. «Φαίνεται ότι κινούμαστε ικανοποιητικά. Φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά στο στόχο για 2%, ο προϋπολογισμός έχει 1,6%. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε μια εξωγενή κρίση. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κρίση χτυπάει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρέπει συνεπώς, όχι μόνο να βλέπουμε πως πηγαίνουμε εμείς ως χώρα, αλλά πρέπει να βλέπουμε και πώς πηγαίνουμε εμείς ως χώρα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα το 2022 θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το 2023 θα έχει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επενδύσεων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024, με σημαντική μείωση της ανεργίας, η οποία ήδη υφίσταται και η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News