Σε τροχιά… διαστήματος οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Μνημόνιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ (εικόνες)

Ελλάδα
Σε τροχιά… διαστήματος οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Μνημόνιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου υπεγράφη από τον Διευθυντή Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ, Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Βλάχο ΠΝ στο Παρίσι, Επιχειρησιακό Μνημόνιο Συνεργασίας του ΥΠΕΘΑ με το Κέντρο Αριστείας Διαστήματος του ΝΑΤΟ

Υπογραφή Επιχειρησιακού Μνημονίου Συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Κέντρο Αριστείας Διαστήματος του ΝΑΤΟ.

Μόλις πριν από ένα χρόνο όπως έγραφε το enikos.gr για τις «Ένοπλες Δυνάμεις σε Τροχιά Διαστήματος», που τρέχουν τις εξελίξεις για την νέα εποχή στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Μια νέα Διεύθυνση που δεν λείπει από καμία οργανωτική δομή σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων απέκτησε πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Προκειμένου να καλυφθεί και η 5η διάσταση του σύγχρονου περιβάλλοντος πληροφοριακών επιχειρήσεων το Συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ αποφάσισε πριν ένα χρόνο την αλλαγή της οργανωτικής δομής του, αφενός με την συγχώνευση των Διευθύνσεων Επικοινωνιών και Πληροφορικής σε μία ενιαία Διεύθυνση και αφετέρου με τη συγκρότηση μιας νέας Διεύθυνσης που θα ασχολείται αποκλειστικά με την επιχειρησιακή διάσταση του διαστήματος.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου υπεγράφη από τον Διευθυντή Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ, Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Βλάχο ΠΝ στο Παρίσι, Επιχειρησιακό Μνημόνιο Συνεργασίας του ΥΠΕΘΑ με το Κέντρο Αριστείας Διαστήματος του ΝΑΤΟ (NATO Space Center of Excellence), σε τελετή η οποία έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και Διαστήματος (Armeé de l’Air et de l’Espace) των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Το Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ της Γαλλίας ως Framework Nation και εκπροσώπων των συμβαλλόμενων κρατών – μελών από το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Δανία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Τουρκία και την Τσεχία.

Η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου από την Ελλάδα συνδέεται μεταξύ άλλων και με την συζήτηση που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της συνάντησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Διοικητή της Commandement de l’Espace της Γαλλίας Général de Division Aérienne Michel Friedling τον Ιούνιο του 2022, επί των προκλήσεων ασφαλείας στο επιχειρησιακό πεδίο του Διαστήματος (πατήστε εδώ).

Όπως υπενθυμίζεται στην σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «πρόσφατα έχει προβεί στην συγκρότηση της Διεύθυνσης Διαστήματος (ΓΕΕΘΑ/Γ5), η οποία αποτελεί τον αρμόδιο επιτελικό φορέα για θέματα που αφορούν στο Διάστημα και στις συναφείς τεχνολογίες (πατήστε εδώ), και συμμετείχε για πρώτη φορά στην Στρατιωτική Διαστημική Άσκηση με την επωνυμία «ASTERX 2022» που πραγματοποιήθηκε από την Γαλλική Διοίκηση Διαστήματος στο «Cité de l’Espace», με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ».

Με την υπογραφή του Μνημονίου σηματοδοτείται και η επίσημη ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Διαστήματος του ΝΑΤΟ ως μια ενεργή στρατιωτική οντότητα στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News