Τα χιονοδρομικά κέντρα “υποφέρουν” λόγω κλιματικής αλλαγής

Ελλάδα
Τα χιονοδρομικά κέντρα “υποφέρουν” λόγω κλιματικής αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηπιότεροι χειμώνες και η έλλειψη χιονιού απειλούν τη βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη

Στην Κρήτη δεν έχουμε χιονοδρομικά κέντρα, αλλά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν και μάλιστα είναι χιλιάδες! Και στηρίζουν μια σημαντική (χειμερινή) τουριστική βιομηχανία.

Αυτή η βιομηχανία έχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής! Οι ηπιότεροι χειμώνες και η έλλειψη χιονιού απειλούν τη βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη, κι ενώ ορισμένες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν με επιδοτήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις, πολλά χιονοδρομικά κέντρα με χαμηλότερο υψόμετρο ενδέχεται να αναγκαστούν να κλείσουν τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι στιγμής, το 2023 έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί χειμώνες γίνονται ηπιότεροι, ξηρότεροι και με λιγότερες βροχοπτώσεις. Αυτά δεν είναι καλά νέα για τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία πλήττονται όλο και περισσότερο, καθώς η λειτουργία τους εξαρτάται από το χιόνι ή από τις καιρικές συνθήκες, όπου είναι δυνατόν να γίνει τεχνητά. Στην Ιταλία, οι φορείς εκμετάλλευσης των τελεφερίκ έχασαν περίπου το 40% του τζίρου της σεζόν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω της έλλειψης χιονιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News