Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Είναι πιθανό να γίνει τσουνάμι γύρω από την Κρήτη» - Δεν αποκλείεται σεισμός πάνω από 6R

Κρήτη
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Είναι πιθανό να γίνει τσουνάμι γύρω από την Κρήτη» - Δεν αποκλείεται σεισμός πάνω από 6R

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο σεισμός 6 Ρίχτερ είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερος από έναν 5 Ρίχτερ», αναφέρει ο σεισμολόγος

Στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» βρέθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος και εξήγησε τις διαφορές στην ενέργεια που προκύπτουν από σεισμούς μεγέθους 5 ή 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και το πόσο πιθανό είναι ένα τσουνάμι στην Ελλάδα.

«Ο σεισμός 6 Ρίχτερ είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερος από έναν 5 Ρίχτερ. Είναι μεγάλη η διαφορά τους όσον αφορά στην ενέργεια που εκπέμπεται» εξηγεί. «Οι σεισμοί μεγάλης έντασης άλλοτε συμβαίνουν σε χερσαίο χώρο, πολλές φορές όμως γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον και δεν έχουν αντίκτυπο. Ποιος θυμάται 24 Μαΐου 2014 σεισμό 6,9 στο Βόρειο Αιγαίο; Κανείς. Εμείς μόνο» λέει χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

//--> //-->

Αναφορικά με το πόσο πιθανό είναι να σημειωθεί ένα τσουνάμι στην Ελλάδα είπε πως είναι πιθανότερο στο Αιγαίο και γύρω από την Κρήτη και με λιγότερες πιθανότητες στο Ιόνιο. «Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ρωτάμε, πόσο συχνά» τονίζει ο σεισμολόγος.

Ο σεισμολόγος εξήγησε την εκτίμηση του για 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα «Τη διετία 2020-2021 είχαμε 6 μεγάλους σεισμούς 6 με 6,5 Ρίχτερ. Κατά μέσο όρο λοιπόν ένας μεγάλος σεισμός συμβαίνει κατ’ έτος στην Ελλάδα» λέει. Σε ερώτηση για τον αν ένας ακόμα μεγαλύτερος σεισμός μπορεί να σημειωθεί στην Ελλάδα είπε «Γι’ αυτό λέμε μεγαλύτερος από 6, μπορεί και 6,5 Ρίχτερ» είπε και παρέπεμψε στον σεισμό των 7 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News