Λύματα - Κορωνοϊός: Σε ποια πόλη εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο

Κρήτη
Λύματα - Κορωνοϊός: Σε ποια πόλη εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα αστικά λύματα Πάτρας, Λάρισας και Ηρακλείου καταγράφει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ - Σε ποια πόλη τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν αημαντική άνοδο

Αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα αστικά λύματα σε πόλεις της χώρας καταγράφει η νέα εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου 2023, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 2 έως 8 Ιανουαρίου 2023, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρείς από τις επτά (3/7) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε τρείς από τις επτά περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία περιοχή (1/7).

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+280%), στη Λάρισα (+41%) και στο Ηράκλειο (+37%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στα Χανιά (+30). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-56%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική (-16%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Θεσσαλονίκη (+5%).

Τι αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τη νέα εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, της γρίπης και των λοιπών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού που είναι σε έξαρση στη χώρα μας.

Από την περασμενη εβδομάδα έχει γίνει γνωστό πως η μετάλλαξη XBB 1.5, γνωστή ως «Κράκεν», εντοπίστηκε στην Ελλάδα και τώρα μετρά επτά κρούσματα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο Οργανισμός.

Επίσης, η υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75, γνωστή ως μετάλλαξη «Όρθρος», έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα. Σημειώνεται, ότι η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε πριν από την «Κράκεν», ωστόσο αυτή είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή της στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην παρούσα έκθεση, γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 02/2023 (09 Ιανουαρίου 2023 – 15 Ιανουαρίου 2023).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, καταγράφηκαν 186 θάνατοι από τον κορωνοϊό και δύο λόγω γρίπης κατά την εβδομάδα αναφοράς. Ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνομένων παρουσίασε αύξηση αυτή την εβδομάδα.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 02/2023 ήταν 1.748 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 250. Στο Διάγραμμα 8 παρουσιάζεται η εβδομαδιαία κατανομή των νέων εισαγωγών ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα

η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση

ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση

ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147

καταγράφηκαν 186 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 44-102)

η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον

το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5

μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB

η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα

η υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα (εβδομάδα 43 - εβδομάδα 52)

η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση

καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 02/2023

συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 νοσηλεύτηκαν 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 ανιχνεύτηκαν 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β

από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

η θετικότητα παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News