Μεσοβέζικες λύσεις και επιμονή ΥΠΕΣ στις αντιδημοκρατικές διατάξεις για τους δήμους

Κρήτη
Μεσοβέζικες λύσεις και επιμονή ΥΠΕΣ στις αντιδημοκρατικές διατάξεις για τους δήμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τροπολογία του ΥΠ.ΕΣ., μετά τη δικαστική απόφαση- “βόμβα” που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις επιτροπές των ΟΤΑ, προβλέπεται επιστροφή αρμοδιοτήτων στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά όχι ανασυγκρότηση των επιτροπών - Για κοροϊδία κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης

Μισές... δουλειές από την κυβέρνηση ως προς τη συμμόρφωση με την πρόσφατη απόφαση- “βόμβα” της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περίφημες μετεκλογικές διατάξεις Θεοδωρικάκου για τις επιτροπές Δήμων και Αιρετών Περιφερειών.

Ναι μεν επιστρέφονται στα Δημοτικά Συμβούλια οι σημαντικές αρμοδιότητες που αντισυνταγματικώς είχαν μεταφερθεί μέσω των επίμαχων διατάξεων στις δημοτικές επιτροπές, αλλά αγνοείται, την ίδια ώρα, η ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ως προς την παράνομη, αντισυνταγματική σύνθεση των Επιτροπών.  

Πράγματι, όπως είχε προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατέθεσε ειδική τροπολογία συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ. Μόνο που η συμμόρφωση γίνεται κατά το ήμισυ!

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την “Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”, ο υπουργός φαίνεται ότι επέλεξε μια μεσοβέζικη λύση. Και αυτό γιατί ναι μεν επιστρέφονται στα Δημοτικά Συμβούλια οι σημαντικές αρμοδιότητες που αντισυνταγματικώς είχαν μεταφερθεί μέσω των επίμαχων διατάξεων στις δημοτικές επιτροπές, αλλά αγνοείται δε, την ίδια ώρα, η ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ως προς την παράνομη, αντισυνταγματική σύνθεση των επιτροπών.

Επί της ουσίας, με την τροπολογία διατηρείται η σημερινή σύνθεση σε όλες τις οικονομικές επιτροπές και επιτροπές ποιότητας ζωής των Δήμων, παρά το ότι το ΣτΕ την έκρινε μη νόμιμη, καθιστώντας αναγκαία την ανασυγκρότησή τους.

Μάλιστα, η αποφυγή συμμόρφωσης με το σκέλος αυτό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας γίνεται με ένα τεχνητό νομοθετικό... τρικ.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, προσαρμόζεται η θητεία και ο χρόνος εκλογής των μελών των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων και των Περιφερειών.

Ειδικότερα, η θητεία τους καθίσταται εκ νέου ετήσια από διετής. Ωστόσο, λόγω του ότι η θητεία τους λήγει εντός του έτους, με μεταβατική ρύθμιση στην ίδια τροπολογία, η αλλαγή αυτή θα ισχύσει για τις δημοτικές και περιφερειακές Αρχές της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου, δηλαδή θα ισχύσει για τις νέες επιτροπές των ΟΤΑ, όπως αυτές θα προκύψουν από τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και όχι για τις υφιστάμενες δημοτικές επιτροπές.

Βέβαια, ο υπουργός Εσωτερικών είχε προϊδεάσει για τη συμμόρφωση αυτή κατά το ήμισυ προς το ΣτΕ, καθώς προαναγγέλλοντας, στο περιθώριο κομματικής συνάντησης στη Βόρεια Ελλάδα, την κατάθεση της τροπολογίας, είχε αναφέρει:

«Θα διατηρήσουμε τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, αλλά θα επιστρέψουμε αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η συμμόρφωση».

Για κοροϊδία μιλά ο Σκουρλέτης

Για κοροϊδία και επιμονή της κυβέρνησης στην αντισυνταγματικότητα κάνει λόγο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας σε δηκτικό τόνο πως «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κατά το ήμισυ δεν υφίσταται».

«Με την υπ’ αρ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ρητά και τελεσίδικα ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του “νόμου Θεοδωρικάκου”, με τις οποίες θεσπίστηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων και αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια, στο όνομα μιας δήθεν “κυβερνησιμότητας”, νοθεύοντας τη λαϊκή βούληση, η οποία εκφράστηκε μέσω της απλής αναλογικής που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όπως αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για όλα όσα είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ. κατά την ψήφιση των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων», αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας: «Παρά τις διακηρύξεις του υπουργού Εσωτερικών για συμμόρφωση στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την κατατεθείσα τροπολογία, επιστρέφονται μεν - κατά τεκμήριο αρμοδιότητας - στα Δημοτικά Συμβούλια οι αντισυνταγματικά μεταβιβασθείσες στις Οικονομικές Επιτροπές αρμοδιότητες, αλλά δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του “Κλεισθένη” για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Όπως εξάλλου δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και έχει καταγραφεί στα πρακτικά, ο κ. Βορίδης, “στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο κάνουμε είναι ότι διατηρούμε τις συνθέσεις των Οικονομικών Επιτροπών, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έτσι όπως είχαν τοποθετηθεί αρχικώς με τον προσβληθέντα νόμο, και μεταφέρουμε όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες”.

Συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κατά το ήμισυ δεν υφίσταται. Οφείλουμε, δε, να επισημάνουμε ότι η σημαντική αυτή ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία, μη δίνοντας τη δυνατότητα να εξεταστεί από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Επιμένει, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην αντισυνταγματικότητα. Δε μας εκπλήσσει, βέβαια, αφού είναι εμφανείς οι προθέσεις της σε μια σειρά ενεργειών να παραβιάζουν και να κουρελιάζουν το Σύνταγμα, με αποκορύφωμα το μείζον ζήτημα των υποκλοπών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News