«Σανίδα»… στις ελλείψεις φαρμάκων: Τα γενόσημα σώζουν την Ελλάδα και την Κρήτη λόγω ανεπάρκειας πρωτότυπων

Κρήτη
«Σανίδα»… στις ελλείψεις φαρμάκων: Τα γενόσημα σώζουν την Ελλάδα και την Κρήτη λόγω ανεπάρκειας πρωτότυπων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρή η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά μόνο στα γενόσημα - Σε ποια φάρμακα εξακολουθούμε να είμαστε εξαρτημένοι - Στην Κρήτη έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα γενόσημα

Ως “ασπίδα” για να αντιμετωπίσει η χώρα μας τις ελλείψεις των φαρμάκων λειτουργεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που είναι και από τις μόνες που παραμένουν ισχυρές, αλλά παράγουν μόνο γενόσημα φάρμακα και όχι πρωτότυπα. Μάλιστα στην Κρήτη έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα γενόσημα. Πέρα από τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, το neakriti.gr έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί με τη δύναμη που έχει το ελληνικό φάρμακο, σε μια χώρα όπου η “κατάρα” της αποβιομηχάνισης άνοιξε πληγές που δεν έχουν μέχρι σήμερα επουλωθεί.

Πράγματι, λοιπόν, εκτός από λιγοστές εξαιρέσεις, μέχρι σήμερα η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων παραμένει ισχυρή και όρθια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας οικονομία αλλά κυρίως για τη δημόσια υγεία!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του Θ. Πλεύρη, η ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτρέπει την Ελλάδα από το να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων. «Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Δώσαμε στη δημοσιότητα, όταν δε βρίσκεται επώνυμο brand, ποιο μπορεί να αναζητήσει ο ασθενής. Στο 80% υπάρχουν τα αντιβηχικά και αντιβιώσεις. Υπάρχει ένα πρόβλημα στα εισπνεόμενα, γιατί η πρώτη ύλη είναι από τις χώρες της Ασίας και δεν αρκεί η δική μας παραγωγή για να τα καλύψει. Μια μεγάλη βιομηχανία έφερε 90.000 για να τα διαθέσει στην αγορά, αλλά εκεί δεν έχουμε γενόσημα», είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Το πρόβλημα είναι σε εισπνεόμενα. Σε αντιβιώσεις αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρη κάλυψη σε γενόσημα, ενώ επίσης στα παιδικά σιρόπια έχουμε γενόσημα», δήλωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς - όπως είπε - έχει δικές της φαρμακαποθήκες που παράγουν σκευάσματα από γενόσημα, κάτι που σε άλλες χώρες δεν υπάρχει.

Η Ελλάδα παράγει φάρμακα

Το neakriti.gr τον Μάρτιο του 2015 έγραφε ότι, παρά τη δραματική αποβιομηχάνιση της χώρας, το ελληνικό φάρμακο παραμένει πραγματική δύναμη στον τομέα της ελληνικής βιομηχανίας. Το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης ξεκαθάρισε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, ότι πλέον ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στα γενόσημα. «Σε αντίθεση με τα χρόνια των μνημονίων επί Λοβέρδου, σήμερα δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στο νησί μας απέναντι στα γενόσημα», δήλωσε κατηγορηματικά.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα καταγράψαμε στον επιστημονικό χώρο το 2015, η Ελλάδα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό από τα βασικά φάρμακα. Όχι όμως και από κάποια βασικά και απαραίτητα αντιβιοτικά, αλλά και για μια σειρά από φάρμακα που είναι εναντίον του καρκίνου. Επίσης, δεν μπορούσε και δεν μπορεί η χώρα μας να καλύψει βασικά φάρμακα για καρδιοπάθειες, αλλά και ινσουλίνης. Και συνεπώς, το ποσοστό εξάρτησης της χώρας μας σε εισαγόμενα φάρμακα είναι μεν πολύ μικρό, είναι όμως πιο μεγάλο στα πιο απαραίτητα φάρμακα για την ανθρώπινη ζωή.

Οι εξαγωγές

Μάλιστα, είχαμε δημοσιεύσει τότε και πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία, αφού το 2014 ήταν μία από τις χρονιές της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λοιπόν, έχει στο ενεργητικό της σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που με στοιχεία του 2014 εκφράζεται σε αξία περίπου 270 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας να υπολογίζεται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό, επίσης, το στοιχείο ότι, για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ!

«Παράγουμε γενόσημα υψηλής ποιότητας»

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στο neakriti.gr το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδυλάκης. «Υπάρχει πραγματικά στη χώρα μας μια πολύ καλή φαρμακοβιομηχανία, η οποία, αν και πολύ σπάνια παράγει έρευνα, κάνει γενόσημα φάρμακα υψηλής ποιότητας, ελεγμένα, τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό, φέρνοντας σημαντικό συνάλλαγμα στη χώρα».

Όπως είχε όμως διευκρινίσει τότε προς την εφημερίδα μας ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου την περίοδο εκείνη, «το πρόβλημά μας είναι ότι, εάν εφαρμοστούν οι μνημονιακοί νόμοι και ειδικά οι νόμοι Λοβέρδου και Γεωργιάδη, που προβλέπουν ότι θα παίρνουμε το φτηνότερο γενόσημο της αγοράς χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα του φαρμάκου, οι ελληνικές εταιρείες δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα γενόσημα που έρχονται από τρίτες χώρες. Όταν το φάρμακο έρχεται από την Ινδία και το Μπαγκλαντές, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο πιο μικρό είναι το κόστος στις χώρες αυτές».

Σαράντα δύο τα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων

Αυτά γράφαμε το 2015. Στην έναρξη του 2023, λοιπόν, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φτάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός.

Τονίζουμε ότι οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δε μετακυλίονται στους ασθενείς.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς. Δυστυχώς το φαινόμενο έγινε εντονότερο λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ύφεσης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης.

Δεσμευόμαστε ότι, παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς και το αντίξοο περιβάλλον, θα διατηρήσουμε τη λειτουργία των μονάδων μας σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα. Συγχρόνως διαβεβαιώνουμε ότι, μέσω του επενδυτικού μας προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News