Επιστολή Κούλογλου σε Ευρωπαία Εισαγγελέα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ελλάδα
Επιστολή Κούλογλου σε Ευρωπαία Εισαγγελέα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ειδικότερα της χρηματοδότησης παράνομων λογισμικών από ευρωπαϊκούς πόρους, ο Στέλιος Κούλογλου απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαία Εισαγελέα, Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι

Επιστολή στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ειδικότερα της χρηματοδότησης παράνομων λογισμικών από ευρωπαϊκούς πόρους, ρωτώντας εάν προτίθεται να ερευνήσει την υπόθεση για να διαπιστώσει πιθανή διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση παράνομων λογισμικών με ευρωπαϊκούς πόρους εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του, ο Στ. Κούλογλου υπενθυμίζει ότι ευρωβουλευτές, υπουργοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι και άλλοι πολίτες έγιναν στόχοι παρακολούθησης με το Predator, και την ίδια στιγμή, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το παράνομο λογισμικό, αποκαλύφθηκε ότι όχι απλώς το γνώριζε, αλλά είχε εκδώσει άδεια εξαγωγής του Predator, ως «είδος διπλής χρήσης».

Ακόμη φέρνει στην προσοχή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως τα ευρήματα της Sophie In’t Veld, εισηγήτριας της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά, PEGA, σύμφωνα με τα οποία υπάλληλοι της εταιρείας Krikel συμμετείχαν στην παρακολούθηση μέσω Predator και παρείχαν υπηρεσίες «αμισθί» στο ΚΕΤΥΑΚ, που με τη σειρά του έχει λάβει 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μέσω διαβαθμισμένης διαδικασίας, με βάση απόρρητη απόφαση του πρωθυπουργού. Σημειώνεται, ότι κατά την παρουσίαση του σχεδίου πορίσματος της PEGA για τις παρακολουθήσεις η κα In’t Veld είχε αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί για παράνομα λογισμικά.

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου:

Αξιότιμη κυρία Ευρωπαία Εισαγγελέα,

Με βάση τις πολυάριθμες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το παράνομο λογισμικό Predator έχουν παγιδεύσει τις επικοινωνίες ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει πιστοποιηθεί ότι η παρακολούθηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εναλλάσσεται με την παρακολούθηση μέσω «Predator» στον ίδιο στόχο.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το παράνομο λογισμικό αποκαλύφθηκε ότι όχι απλώς το γνώριζε, αλλά είχε εκδώσει άδεια εξαγωγής του Predator, ως «είδος διπλής χρήσης». 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Sophie In’t Veld, εισηγήτριας της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά, υπάλληλοι της εταιρείας Krikel  συμμετείχαν στην παρακολούθηση μέσω Predator και παρείχαν υπηρεσίες «αμισθί» στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το ΚΕΤΥΑΚ έχει λάβει 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μέσω διαβαθμισμένης διαδικασίας, με βάση απόρρητη απόφαση του πρωθυπουργού.

Όπως, επίσης, ανέφερε η Sophie In’t Veld κατά την παρουσίαση του σχεδίου πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, υπάρχουν ενδείξεις ότι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί για παράνομα λογισμικά.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση, αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία και επικαλείται το «απόρρητο» για λόγους εθνικής ασφάλειας και καθώς η χρηματοδότηση παράνομων λογισμικών με ευρωπαϊκούς πόρους εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, προτίθεστε να ερευνήσετε την υπόθεση για να διαπιστώσετε πιθανή διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης;

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Κούλογλου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News