Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Ελλάδα
Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον έλεγαν Σαχζάτ Λουκμάν και ήταν μόλις 27 χρονών - Δέχτηκε 7 μαχαιριές πριν από δέκα χρόνια από δύο χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 27 χρονου εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, από δύο χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα.  Ηταν χαράματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 και πήγαινε για δουλειά με το κίτρινο ποδήλατο του. Τον δολοφόνησαν οι ναζί στα Πετράλωνα με επτά μαχαιριές.

Για τη δολοφονία του έχουν καταδικαστεί οι χρυσαυγίτες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος.  Πρωτόδικα καταδικάστηκαν  σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, αλλά σε δεύτερο βαθμό η τελική ποινή ήταν 21 χρόνια κάθειρξη και 5 μήνες φυλάκιση, «σπάζοντας» τα ισόβια της πρωτόδικης καταδίκης. Οι δύο τους ήταν κατηγορούμενοι και στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Ωστόσο με θράσος  ο Λιακόπουλος δήλωνε στο δικαστήριο «δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι ρατσιστής […] και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα», υποστηρίζονται ότι ήταν το θύμα που κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ίδιου και του συγκατηγορούμενού του, Χρήστου Στεργιόπουλου.

Ο Χρήστος Στεργιόπουλος είχε χαρακτηρίσει τη δολοφονία «ένα περιστατικό της στιγμής» κατά το οποίο μαχαίρωσε έξι φορές «με αδύναμα χτυπήματα μόνο για να τον ενοχλήσει»!

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο είχε καταθέσει και ο πατέρας του Σαχζάτ, Καντίμ Χουσεΐν, που ταξίδεψε από το Πακιστάν για να είναι στο δικαστήριο. Απέδωσε τη δολοφονία του γιου του, Σαχζάτ, σε ρατσιστικά κίνητρα, λέγοντας ότι τον σκότωσαν γιατί ήταν ξένος και αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές τους συνομιλίες και σε αναφορές του σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα εκείνο το διάστημα.

Σημαντική ήταν επίσης και η μαρτυρία ενός από τους αστυνομικούς που συνέλαβε τους δύο χρυσαυγίτες δολοφόνους για συνομιλία που είχε μαζί τους στο ΑΤ Πετραλώνων. Ο μάρτυρας είπε ότι όταν τους ρώτησε τι είχε συμβεί, αυτοί απάντησαν: «Ναι, έχουμε εμπλακεί σε επεισόδιο με έναν αλλοδαπό… Καλά δεν του κάναμε; Αφού μπαίνουν στα σπίτια μας… Έχουν έρθει στη χώρα μας, μας ληστεύουν, μας κάνουνε κακό… Καλά δεν του κάναμε;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News