«Στον αέρα» οι έλεγχοι από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Ελλάδα
«Στον αέρα» οι έλεγχοι από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) είναι ουσιαστικά το πρώτο ιδρυθέν ερευνητικό Ινστιτούτο της χώρας (1929) και σχεδόν το μοναδικό με τόση ευρεία επιστημονική βάση σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας

Την επαναπρόληψη των 51 εργαζομένων που απολύθηκαν από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ινστιτούτου ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή της η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε "ότι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) είναι ουσιαστικά το πρώτο ιδρυθέν ερευνητικό Ινστιτούτο της χώρας (1929) και σχεδόν το μοναδικό με τόση ευρεία επιστημονική βάση σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας, εκτίμησης επικινδυνότητας και ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.

Εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου. Γι’ αυτό ακριβώς τo ΜΦΙ με τη συσσωρευμένη και την εξειδικευμένη γνώση του παρέχει υπηρεσίες που το καθιστούν θεματοφύλακα της ποιότητας και της ασφάλειας στη ανάπτυξη της γεωργίας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αποτελεί για τη χώρα σημείο αναφοράς για σειρά προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική αγροτική παραγωγή, αλλά και την εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Δυστυχώς αντί να ενισχυθεί με προσωπικό, γιατί υπάρχουν κενά και καθυστερήσεις σε απαντήσεις και να μονιμοποιηθούν οι έμπειροι εργαζόμενοι με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας, η κυβέρνηση προέβη στην απόλυση 51 εργαζομένων. Είναι προκλητικό και απαράδεκτο επειδή είναι απαραίτητοι και όλοι με υψηλή εξειδίκευση και αυξημένα τυπικά προσόντα, εργάζονται εδώ και χρόνια (έως και 15 συναπτά έτη), τόσο στο Μπενάκειο όσο και σε υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. Σε προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία και την προστασία του καταναλωτή («Υπολείμματα Γεωργικών Φαρμάκων», «Έλεγχος και Αξιολόγηση Βιοκτόνων Προϊόντων», «Επισκοπήσεις (surveys) κατά ορισμένων επιβλαβών οργανισμών» κ.ά.)".

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις με μεγάλη συμμετοχή, αλλά και τη στήριξη από τους μόνιμους υπαλλήλους, αποδεικνύοντας πως οι απολυμένοι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι. Ζήτησε επίσης την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Λεωφ. Συγγρού, αλλά και την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, πριν εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο και με δεδομένο ότι χρειάζονται 30 μέρες για να αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε καθυστέρηση της έγκρισης των κονδυλίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, των προγραμμάτων στα οποία εντάσσονται οι εργαζόμενοι, απέδωσε τις απολύσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανέφερε πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με προσωρινές δίμηνες συμβάσεις. Απέρριψε, ωστόσο, το αίτημα για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, με νομοθετική ρύθμιση, παραπέμποντας αόριστα σε μελλοντικές προκηρύξεις θέσεων εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News