Έπεσε η αυλαία: Κηδεύτηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης παρουσία γαλαζοαίματων - Όλα όσα έγιναν

Ελλάδα
Έπεσε η αυλαία: Κηδεύτηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης παρουσία γαλαζοαίματων - Όλα όσα έγιναν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία πολλών “γαλαζοαίματων” η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία - Στο Τατόι η ταφή

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων τού τέως βασιλιά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία του. Η σορός τού τέως βασιλιά είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα χθες στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, με την εξόδιο ακολουθία να ξεκινά στις 12 και τα βλέμματα όλων να είναι εστιασμένα στις πολιτικές παρουσίες.

Η ταφή έγινε ιδιωτικώς, όπως ζήτησε η οικογένεια, χωρίς την παρουσία καμερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος πολιτών τού τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είχε συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς στο Τατόι, προκειμένου να παρευρεθούν στην ταφή του πρώην βασιλιά. Νωρίτερα, τελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων.

Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας, ακολούθησε ο επικήδειος από τον πρωτότοκο γιο του Κωνσταντίνου, Παύλο. «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε στα Ελληνικά, και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του πατέρα του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου το 1960, αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών». Και ο Παύλος υποσχέθηκε, εν κατακλείδι, ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος τού τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Ποιοι βουλευτές παραβρέθηκαν

Στην τελετή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Κάποιοι, δε, έδωσαν το “παρών” και στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά να ξεχωρίζει.

Υπό τις επευφημίες εκατοντάδων πολιτών, ο πρώην πρωθυπουργός - συνοδευόμενος από τη σύζυγό του - προσκύνησε τη σορό του τέως βασιλιά, κίνηση άλλωστε την οποία είχε προαναγγείλει από την Κυριακή μέσω του περιβάλλοντός του. Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μετέβησαν, επίσης, ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ το “παρών” έδωσαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Σημειώνεται ότι την κηδεία τού τέως βασιλιά κάλυψαν όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι “γαλαζοαίματοι” που έδωσαν το “παρών”

Πέρα από τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ, από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Από τους εν ενεργεία βασιλείς παραβρέθηκε ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, καθώς επίσης η αδελφή της Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας. Από τη Δανία παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν. Από το Λουξεμβούργο ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του Μαξίμα, και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό ο πρίγκιπας Αλβέρτος. Από τη Σερβία οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία η Μαρία Βλαδιμίροβνα και, τέλος, από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News