Παραδοχή Πλακιωτάκη: «Η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει επεισόδιο και συμπεριφέρεται ως "πειρατής" στο Αιγαίο» (βίντεο)

Κρήτη
Παραδοχή Πλακιωτάκη: «Η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει επεισόδιο και συμπεριφέρεται ως "πειρατής" στο Αιγαίο» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως πειρατής στο Αιγαίο και πως Λιμενικό και Υπουργείο Άμυνας δεν κλείνουν μάτι περιμένοντας μην τυχόν συμβεί... "ατύχημα"!

Την παραδοχή ότι γίνονται συχνές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Ελλάδας ακόμη και στα 6 ν.μ. και πως η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει επεισόδιο έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην εκπομπή Ελεύθερο Σημείο της Κρήτη TV με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως πειρατής στο Αιγαίο και πως Λιμενικό και Υπουργείο Άμυνας δεν κλείνουν μάτι περιμένοντας μην τυχόν σκάσει το ατύχημα. Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι ταυτόχρονα παραβιάζει η Τουρκία κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου ενώ για την επέκταση των 12 ν.μ. είπε ότι αυτό είναι ένα χαρτί που θα το παίξει η Ελλάδα την κατάλληλη στιγμή.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η Τουρκία εκστομίζει απειλές και παράλογες απαιτήσεις και ανιστόρητες εκφράσεις. Η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και η ενίσχυση του εξοπλισμό ότι την ενδυναμώνουν. Επειδή η Τουρκία τα γνωρίζει για αυτό εκστομίζει απειλές. Η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Όλα αυτά δεν μας πτοούν και θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα αυτό. Από την άλλη συνεχίζουμε το πολύ μεγάλο πρόγραμμα από τα Raffale μέχρι τις φρεγάτες. Τα αντανακλαστικά είναι σε εγρήγορση 365 μέρες το χρόνο και 24ωρες το 24ωρο τα στελέχη του Λιμενικού και τα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας επαγρυπνούν και προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Έχουμε αντιμετωπίσει περιστατικά παραβίασης των χωρικών μας υδάτων και υπάρχει άμεση παρέμβαση του Λιμενικού. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως πειρατής στο Αιγαίο και προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Απαντάμε με ψυχραιμία και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Τα στελέχη μας αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους περιστατικά και έχουν αντιμετωπίσει αρκετές φορές. Όμως όπως έχει διαπιστώσει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αντιδρούν με αποφασιστικότητα και απόλυτη και ψυχραιμία. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Η Τουρκία αντιθέτως προσπαθεί να προκαλέσει το επεισόδιο εμείς όμως σε όλα αυτά έχουμε εμπειρία στη διαχείρισή τους και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με την ίδια αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στην Κρήτη. Οι παραβιάσεις γίνονται στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί αναφαίρετο το δικαίωμά της για να ασκήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Αυτό δεν προαναγγέλλεται στην γεωπολιτική σκακιέρα. Η Ελλάδα θα το ασκήσει την κατάλληλη χρονική στιγμή. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News