Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: 187 καλεσμένοι μέσα στη Μητρόπολη - Επί ποδός η ΕΛΑΣ - «Πράσινο φως» για βουλευτές και υπουργούς

Ελλάδα
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: 187 καλεσμένοι μέσα στη Μητρόπολη - Επί ποδός η ΕΛΑΣ - «Πράσινο φως» για βουλευτές και υπουργούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρετώδεις προετοιμασίες εν όψει της κηδείας και της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που θα γίνει τη Δευτέρα - Το σχέδιο που καταστρώνει η ΕΛ.ΑΣ. για την τελετή της ταφής στο Τατόι - Τα παιδιά του, βρέθηκαν το πρωί και στη Μητρόπολη για τις επιθεωρήσουν τις προετοιμασίες - Αναβαθμίζεται η κυβερνητική εκπροσώπηση στην κηδεία

Κλείνουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σ'ύμφωνα με πληροφορίες μετά το λαϊκό προσκύνημα από τις 6 το πρωί έως τις 10 το πρωί της Δευτέρας, η σορός του θα μεταφερθεί στην Μητρόπολη. Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος τελικά αναμένεται να ταφεί με πολιτικά και όχι με στολή, ενώ το φέρετρό του θα είναι σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. 

Στην Μητρόπολη Αθηνών αναμένονται περίπου 190 προσκεκλημένοι, Βασιλείς, η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι, ενώ μετά την εξόδιο ακολουθία θα ακολουθήσει η πομπή προς το Τατόι όπου θα γίνει η ταφή, όπου τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού της εγκατάστασης και διάνοιξης διαδρομής μέσα στο κτήμα, η οποία θα καταλήγει στους βασιλικούς τάφους.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι η οικογένεια θα παραθέσει δείπνο στους προσκεκλημένους της στις 19:00 σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Οι υψηλοί καλεσμένοι

Θολό είναι ακόμα το τοπίο σχετικά με τους υψηλούς καλεσμένους που θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Αν και αρχικά γραφόταν ότι λόγω της στενής σχέσης και συγγένειας η βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από τον ίδιο τον Κάρολο ή τον διάδοχο του θρόνου Ουίλιαμ, αυτό δεν φαίνεται να επαληθεύεται.

Ωστόσο στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αναμένονται εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ισπανίας, της Δανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Λουξεμβούργου, χωρίς να αποκλείεται να παραστούν και εκπρόσωποι και άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών.

Η ισπανική βασιλική οικογένεια θα βρεθεί σύσσωμη στην Αθήνα. Η βασιλομήτωρ Σοφία βρίσκεται ήδη εδώ, οι κόρες της, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κρίστινα, θα έρθουν αύριο, ενώ στην κηδεία θα παραστούν, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη βασίλισσα Λετίθια. Το «παρών» θα δώσει και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Αμπου Ντάμπι.

Στην κηδεία θα παραστούν μέλη της δανέζικης βασιλικής οικογένειας, με την οποία υπάρχουν στενοί δεσμοί συγγένειας. Σύμφωνα με δανέζικα ΜΜΕ, στην Αθήνα θα έρθουν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, και η αδελφή τους πριγκίπισσα Ματθίλδη. Θα παραστεί επίσης και ο διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ.

Το παλάτι της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι στην κηδεία θα παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος, Χαακόν, και η σύζυγός του, Μέτε Μαρίν.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι Έλληνες πολιτικοί θα βρεθούν στην κηδεία του

Εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία δεν είναι βουλευτής και είχε επιλεγεί αρχικά από τον πρωθυπουργό να εκπροσωπήσει την κυβέρνησης, και τον αντιπρόεδρό της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος είναι βουλευτής και η παρουσία του οποίου γνωστοποιήθηκε σε δεύτερο χρόνο, στην κηδεία θα παρευρεθούν επίσης οι: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς, καθώς ήταν συμμαθητές με τον πατέρα της, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πατέρας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλιά Παύλου και μετέπειτα τελετάρχης του Κωνσταντίνου.

Αντίθετα, χωρίς να έχει κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με τον τέως μονάρχη, αναμένεται -κατά δήλωσή του – να βρεθεί στην κηδεία ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο με ποια ιδιότητα θα βρεθεί εκεί ανέφερε: «Δεν χρειάζεται μικροψυχία. Δικαιούται τον ρόλο του στην Ιστορία, από την οποία κρίνεται».

Αιχμές για την επιλογή της «ταφής ως ιδιώτη» άφησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο αν θα βρεθεί στην κηδεία. Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης όμως «πειθαρχεί» ενώ στην κηδεία αναμένεται να είναι η Ευγενία Μανωλίδου. Ο ίδιος την ώρα της κηδείας θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Τι ήθελε να αποφύγει το Μαξίμου

Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αποφύγει το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης της ταφής του τέως βασιλιά δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη: Μην μπούμε σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο σε έναν «παροξυσμό» της αντιπολίτευσης… Να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία… Η απόφαση που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «ζυγισμένη και εξαιρετικά προσεχτικά διατυπωμένη».

Έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί ημέρες πριν για την επιβάρυνση της υγείας του πρώην βασιλιά από την οικογένεια του Κωνσταντίνου, που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το… παζλ του χειρισμού των διαδικαστικών είχε συζητηθεί, λοιπόν, επαρκώς και η διυπουργική επικύρωσε τις λεπτομέρειες. «Το όλο το τελετουργικό έχει προκύψει, μετά από συζητήσεις και συνεννόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως Βασιλιά, σε ένα κλίμα όπου υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς», ήταν το σήμα που εξέπεμψε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πηγές, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα απαγορευτικό. Όποιοι βουλευτές επιθυμούν θα μπορέσουν να πάνε, αν και δεν θα ισχύσει το ίδιος και για τους υπουργούς της κυβέρνησης που κατά πλειοψηφία θα το αποφύγουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News