Γιώργος Σωτηρέλης: Διπλή εκτροπή το «σκάνδαλο των υποκλοπών και η συγκάλυψη του»

Κρήτη
Γιώργος Σωτηρέλης: Διπλή εκτροπή το «σκάνδαλο των υποκλοπών και η συγκάλυψη του»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από την μία εκτροπή με αυτό καθ' αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων είτε απευθείας από την ΕΥΠ είτε με παροχή υπηρεσιών από παράνομα λογισμικά και από την άλλη μια δεύτερη εκτροπή, οι πολύμηνες μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου. Έτσι φτάσαμε και στο χθεσινό ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό», επισημαίνει καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, αναλύει συνταγματικά, θεσμικά και πολιτικά, γιατί η υπόθεση των υποκλοπών, είναι ουσιαστικά μια διπλή εκτροπή, με συγκεκριμένες πολιτικά και ενδεχομένως ποινικά ευθύνες, που φτάνουν μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Από την μια εκτροπή με αυτό καθ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων είτε απευθείας από την ΕΥΠ είτε με παροχή υπηρεσιών από παράνομα λογισμικά. Και από την άλλη μια δεύτερη εκτροπή, οι πολύμηνες μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου. Έτσι, όπως επισημαίνει φτάσαμε χθες (σ.σ. Τρίτη 10 Ιανουαρίου) και στο ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την γνωμοδότηση του να λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ.

Τονίζει μάλιστα με έμφαση πως «ο δικαστικός έλεγχος, όπως και η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε οιασδήποτε μορφής άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και, ακόμη περισσότερο, στην άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της εν προκειμένω από τα ελέγχοντα δικαιοδοτικώς την δράση της, όργανα της Δικαστικής Εξουσίας. Σε όσους προσπαθούν να «δικαιολογήσουν», με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ανάλογες δικαστικές «υπερβάσεις» δήθεν στο όνομα της συνταγματικώς κατοχυρωμένης λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών οργάνων κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας τους, η απάντηση είναι αρκούντως απλή: Εκείνοι που «επιχειρηματολογούν» με αυτή την λογική μάλλον αγνοούν - ή θέλουν να αγνοούν, για τους δικούς τους λόγους - ότι ανάλογη, έστω και όχι εντελώς όμοια θεσμικώς, ανεξαρτησία αναγνωρίζει το Σύνταγμα και στα στελέχη της ΑΔΑΕ, ως Ανεξάρτητης Αρχής, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της».

Δείτε την αποκαλυπτική συνέντευξη του καθηγητή στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News