Αποκάλυψη Haaretz: Η Ελλάδα εκπαίδευσε στελέχη του Μπαγκλαντές στη χρήση παράνομου ισραηλινού λογισμικού παρακολουθήσεων

Ελλάδα
Αποκάλυψη Haaretz: Η Ελλάδα εκπαίδευσε στελέχη του Μπαγκλαντές στη χρήση παράνομου ισραηλινού λογισμικού παρακολουθήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της πώς πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, μέσω Κύπρου, ενώ δημοσιεύει έγγραφα αλληλογραφίας με τις ελληνικές πρεσβευτικές αρχές, που δείχνουν πως ζητήθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού των αρχών ασφαλείας του Μπαγκλαντές να γίνει στην Ελλάδα

Προηγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης, που αναπτύχθηκε από εταιρεία που ελέγχεται από τον πρώην αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ Ταλ Ντίλιαν, πουλήθηκε πέρυσι στην κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Όπως αναφέρεται στο σημερινό (Τρίτη, 10 Ιανουαρίου) δημοσίευμα, αυτά τα προηγμένα κυβερνοσυστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών πωλήθηκαν μέσω Κύπρου στο υπουργείο Εσωτερικών, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το Ισραήλ και το Μπαγκλαντές δεν διατηρούν επισήμως διπλωματικές σχέσεις

Η Passitora, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, ελέγχεται από τον Ταλ Ντίλιαν, έναν Ισραηλινό επιχειρηματία και πρώην διοικητή πληροφοριών.

Με την προηγούμενη ονομασία της WiSpear, ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε με συνέντευξη που έδωσε ο Ντίλιαν στο Forbes, στην οποία αποκάλυψε την ύπαρξη του συστήματος SpearHead, το οποίο περιλαμβάνει ένα φορτηγό με εξοπλισμό παρακολούθησης αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και το οποίο συλλέγει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi, συμπεριλαμβανομένων κρυπτογραφημένων μηνυμάτων WhatsApp, συνομιλιών στο Facebook, λιστών επαφών, κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου σε ακτίνα περίπου μισού χιλιομέτρου.

To δημοσίευμα του Forbes

To δημοσίευμα του Forbes έφερε σε αμηχανία την κυβέρνηση στην Κύπρο, δημιουργώντας πολιτική αναταραχή και οδήγησε σε έρευνα για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά, όλες οι κατηγορίες εναντίον του Ντίλιαν και κορυφαίων στελεχών της εταιρείας απορρίφθηκαν, αλλά στη WiSpear επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ για «παράνομη εξαγωγή δεδομένων» από συσκευές περαστικών στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Τα αρχεία εξαγωγών δείχνουν ότι τον Ιούνιο του 2022, ένα σύστημα SpearHead παραδόθηκε από την Ελβετία στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Ο προμηθευτής ήταν η Passitora και ο αγοραστής ήταν η NTMC. Η αποστολή, βάρους 991 κιλών, περιελάμβανε το σύστημα υποκλοπής, λειτουργικό λογισμικό και εξαρτήματα υλικού (διακομιστές, μονάδες δίσκου, οθόνες κ.λπ.) συνολικού κόστους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Passitora είναι μέρος της Intellexa Alliance, ενός δικτύου εταιρειών που διευθύνεται από τον Ντίλιαν που απέκτησε μια σειρά από εξελιγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου λογισμικού υποκλοπής κινητών τηλεφώνων, που πουλά σε κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Μια έρευνα της Haaretz αποκάλυψε το δίκτυο και ένα αεροπλάνο που συνδέεται με την Ντίλιαν, το οποίο παρέδωσε προηγμένο κατασκοπευτικό εξοπλισμό σε μια διαβόητη πολιτοφυλακή στο Σουδάν τον Μάιο του 2022.

Εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ελλάδα

Τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές αποφάσισε να αγοράσει ένα κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», το οποίο είναι εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με τεχνολογία υποκλοπής κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου από κινητά τηλέφωνα, εντοπισμού του χρήστη και εισβολής σε ασύρματα δίκτυα. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου, δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν μια ελβετική εταιρεία, η Toru Group Limited.

Δεν υπάρχει εταιρεία που να φέρει αυτό το όνομα στο μητρώο εταιρειών της Ελβετίας, αλλά μια εταιρεία που έχει αυτό το όνομα είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Έχει μια διεύθυνση στη Γενεύη που χρησιμοποιείται από μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες εγγραφής στο εξωτερικό για εταιρείες.

Σύμφωνα με μια πολύ γενική περιγραφή στον ιστότοπο της Toru και στη σελίδα LinkedIn, η εταιρεία είναι «παγκοσμίως κορυφαίος πάροχος λύσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την άμυνα… το One-Stop-Shop σας που καλύπτει όλες τις ανάγκες σας σε Ασφάλεια και Άμυνα». Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι είδους «λύσεις» προσφέρει η εταιρεία, και μια έρευνα για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με αυτήν δεν αποκάλυψε τίποτα.

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Assaf Elias, Ισραηλινός πολίτης, σύμφωνα με προφίλ στο LinkedIn και στο Facebook. Μέχρι πρόσφατα, ο Elias ήταν μέτοχος μειοψηφίας σε μια άλλη εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βρετανία , μαζί με πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοεπιθέσεων.

Ο ιστότοπος της Toru δεν κάνει καμία αναφορά στο είδος του κατασκοπευτικού οχήματος που αγόρασε το Μπαγκλαντές από την εταιρεία. Από όσο είναι γνωστό κανένας από τους συνεργάτες του Elias στη βρετανική εταιρεία δεν κατασκευάζει τέτοιο όχημα. Αυτός που το κάνει είναι ο Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του Passitora. Τα γήπεδα πωλήσεων από άλλη εταιρεία της Dilian παρουσίασαν το κατασκοπευτικό βαν μαζί με το σύστημα υποκλοπής Wi-Fi SpearHead, το είδος που σύμφωνα με τα αρχεία εξαγωγών είχε αποσταλεί στο Μπαγκλαντές τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με τρεις πηγές, η Toru Group, με επικεφαλής τον Ηλία, ενήργησε ως μεσάζων για διάφορες συμφωνίες με τις εταιρείες της Dilian.

Επίσημα έγγραφα από το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι πέταξαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια «χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru».

Μέχρι τότε, ο Ντίλιαν είχε ήδη μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα μετά τα μπλεξίματά του στην Κύπρο. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το γραφείο είχε διαθέσει έναν χώρο με χαλάκια προσευχής για ομάδες που έρχονται για προπόνηση από μουσουλμανικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές.

Ο προϋπολογισμός του NTMC δείχνει ότι το σύστημα αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου. Δύο πηγές στο Μπαγκλαντές λένε ότι ένα νέο, προηγμένο κατασκοπευτικό βαν είναι ήδη σε λειτουργία, με τα εργαλεία παρακολούθησης του να οδηγούν στην απόλυση επτά αστυνομικών που φέρεται να επέκριναν την κυβέρνηση σε μυστική ομάδα WhatsApp και επικοινωνούσαν με πρόσωπα του αντιπολιτευόμενου κόμματος BNP.

(Φωτογραφία Unsplash)

Πηγή: HAARETZ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News