Politico: H μετάλλαξη Kraken θα έρθει στην Ευρώπη... αλλά όχι τώρα - Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Ελλάδα
Politico: H μετάλλαξη Kraken θα έρθει στην Ευρώπη... αλλά όχι τώρα - Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει το ECDC για την πορεία της μετάλλαξης ΧΒΒ.1.5 του κορονοϊού- Πόσο κινδυνεύουμε

Θορυβημένες είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάλλαξη XBB.1.5 του κορονοϊού που σαρώνει στις ΗΠΑ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανακοίνωσε μια καλή και μια κακή είδηση για τη μετάλλαξη, που αλλιώς ονομάζεται και Kraken.

Τα κακά νέα είναι ότι η XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα επί του παρόντος κυρίαρχα στελέχη της Όμικρον. Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει λίγο χρόνο μπροστά της για να προετοιμαστεί για τον ερχομό της μετάλλαξης.

«Υπάρχει πιθανότητα αυτή η παραλλαγή να έχει αυξανόμενη επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή, αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην ΕΕ σε πολύ χαμηλά επίπεδα», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στην πρόσφατη αξιολόγησή του για την μετάλλαξη XBB.1.5.

Την Τετάρτη, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, Μαρία βαν Κερκάβε, δήλωσε ότι η υπηρεσία υγείας ανησυχούσε για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστούσε άλλες παραλλαγές. Στις ΗΠΑ, από το 4% των περιπτώσεων που εντοπιζόταν η ΧΒΒ.1.5 στην αρχή, εκτοξεύτηκε στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Συντονιστή Αντίδρασης του Λευκού Οίκου για τον COVID-19.

Το ECDC γράφει ότι ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητα της XBB.1.5 να αποφεύγει τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος που υπάρχουν από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Έχει επίσης μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας - το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα-ξενιστές - η οποία μπορεί να προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.

Προς το παρόν, η παραλλαγή αυτή, αν και κρούει το καμπανάκι στην Ευρώπη, δεν εμπνέει ακόμα μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με το ECDC, παρόλο που έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τα δεδομένα που προέρχονται από τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η XBB.1.5 εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.

Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι μια ενδεχόμενη έκρηξη κρουσμάτων θα συμπέσει με μια ήδη δύσκολη περίοδο της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, καταπονώντας τα νοσοκομεία. Στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή η υποπαραλλαγή εκρήγνυται στις ΗΠΑ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στο μάτι της καταιγίδας. «Σημαντικές διαφορές στην κυκλοφορία των παραλλαγών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας», γράφει το ECDC.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News