Πάτρα: Εξελίξεις για τον 35χρονο Ρομά - Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας

Ελλάδα
Πάτρα: Εξελίξεις για τον 35χρονο Ρομά - Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για έρευνα σε βάθος διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Γιώργος Μπισμπίκης αναφορικά με το περιστατικό με 35χρονο Ρομά, τον οποίο υποχρέωσαν να πει τα κάλαντα γονατιστός και του έβαλαν φωτιά

Εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το εξοργιστικό περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα με έναν 35χρονο Ρομά, τον οποίο υποχρέωσαν να πει τα κάλαντα γονατιστός και τού έβαλαν φωτιά, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Γιώργος Μπισμπίκης.

"Το ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου Ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων", δήλωσε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένας 35χρονος Ρομά με νοητικά προβλήματα πήγε σε επιχείρηση αυτοκινήτων της πόλης προκειμένου να πει τα κάλαντα. Εκεί ομάδα ατόμων που βρίσκονταν στο κατάστημα τον ανάγκασε να πει τα κάλαντα στα γόνατα και στη συνέχεια ένα άτομο του πέταξε σταγόνες εύφλεκτου υλικού στα ρούχα και του έβαλε φωτιά. Μάλιστα, ενώ ο 35χρονος προσπαθούσε απεγνωσμένα να σβήσει τη φωτιά από τα ρούχα του, κάποιος από τους δράστες τραβούσε βίντεο, «ανεβάζοντας» την απάνθρωπη σκηνή σε story στα social media!

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε σχόλιό του για το αποτρόπαιο περιστατικό σημείωσε: «Το ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου Ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων. Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή!».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pelop.gr, εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα και τη φερόμενη ως κατάθεση του 35χρονου, που είδε το φως της δημοσιότητας, από την πλευρά της Εισαγγελίας θα διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, τόσο ως προς τη διάσταση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος του 35χρονου, όσο και ως προς το ενδεχόμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς. Από την κατάθεση του 35χρονου φαίνεται πως επισκεπτόταν τακτικά την εν λόγω επιχείρηση για να παίρνει σίδερα, έδειξε να έχει σώας τας φρένας και υποστήριξε πως του έδωσαν οι παριστάμενοι 20 ευρώ.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα με σκοπό σύλληψη των δραστών στην Πάτρα που υποχρέωσαν 35χρονο με νοητικά προβλήματα να πει τα κάλαντα γονατιστός και αμέσως μετά του έβαλαν φωτιά, ζητάει ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος.

«Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ. Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων. Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής. Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ».

«Είναι ένα περιστατικό το οποίο δείχνει ασέβεια προς τον συνάνθρωπο. Δείχνει μια συμπεριφορά χωρίς ανθρωπιά. Είναι ντροπή. Οι πολίτες πρέπει να στηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους με αγάπη και σεβασμό. Και είδαμε ακριβώς το αντίθετο» αναφέρει αρχικά ο κ. Πάντζος σε δηλώσεις του. Σε ό,τι αφορά τον 35χρονο, ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας των Ρομά, Βασίλης Πάντζος ανέφερε ότι «πήγαινε αρκετά συχνά στον χώρο και του δίνανε κρασί. Έχει και πρόβλημα αλκοολισμού ο συγκεκριμένος άνθρωπος».

Δεν υποβάλει μήνυση ο 35χρονος στους δράστες

O 35χρονος Ρομά από την Πάτρα κατέθεσε στις Αστυνομικές Αρχές για το σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης σε βάρος του και δεν υπέβαλε μήνυση εις βάρος των φερόμενων δραστών.

«Δεν επιθυμώ να ασκηθεί καμία δίωξη» φέρεται να είπε ο 35χρονος και συμπλήρωσε πως «είμαστε φίλοι, με βοηθάνε οικονομικά μου δίνουν παλιοσίδερα για να τα πουλάω και να ζω την οικογένειά μου».

Επιπλέον ανέφερε ότι: «όλα ήταν μια πλάκα μεταξύ μας. Κανείς δεν με υποχρέωσε και δεν με εξανάγκασε σε αυτό. Μόνος μου γονάτισα και έβαλα φωτιά και όλο αυτό το έκανα για να γελάσουμε».

«Δεν προσβλήθηκε η αξιοπρέπειά μου ούτε θέλω να υπάρχει καμία δίωξη σε βάρος όλων όσοι ήταν παρόντες στο περιστατικό. Ότι έγινε το έκανα μόνος μου» κατέληξε ο 35χρονος.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Από την πλευρά του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με βίντεο που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες και δείχνει άνδρα να πυρπολείται σε περιοχή της Πάτρας.

Ειδικότερα, η ΕΛΑΣ σημειώνει ότι: «Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Πάτρα Αχαΐας το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022. Το άτομο ταυτοποιήθηκε και προσήλθε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, η οποία χειρίστηκε προανακριτικά την υπόθεση.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Συνεπώς οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναπαράγεται στα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News