Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 στο Αιγαίο μετά τις απειλές Ακάρ (βίντεο)

Ελλάδα
Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 στο Αιγαίο μετά τις απειλές Ακάρ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα λέγοντας ότι η επεκτατικότητα και ο αναθεωρητισμός με την οποία η χώρα μας δικαίως εγκαλεί την Τουρκία, συνιστούν «ψευδείς κατηγορίες», προειδοποιώντας με επιστροφή του λογαριασμού

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα ακόμα και την Πρωτοχρονιά, καθώς μετά το casus belli από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη σκυτάλη πήρε εκ νέου ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος με νέες επιθετικές δηλώσεις του κατηγόρησε την Ελλάδα για «αλαζονική» και «εχθρική» στάση.

Παράλληλα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, οι Τούρκοι συντηρούν την ένταση με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά F-16.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα λέγοντας ότι η επεκτατικότητα και ο αναθεωρητισμός με την οποία η χώρα μας δικαίως εγκαλεί την Τουρκία, συνιστούν «ψευδείς κατηγορίες», προειδοποιώντας με επιστροφή του λογαριασμού.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι υπολογισμοί της Αθήνας για το Καστελόριζο είναι λανθασμένοι. «Αν και απλώνουμε το χέρι της ειρήνης, η Ελλάδα επιμένει να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνει την ένταση. Είμαστε σε επιφυλακή, δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι στιγμής, ούτε θα το πράξουμε», ανέφερε προκλητικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΤRT Haber, o Ακάρ προχώρησε σε εναέριες επιθεωρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενος από τον διοικητή της πολεμικής αεροπορίας.

«Αυτά είναι απλώς πράγματα που προβάλλονται για να μπερδεύουν τους ανθρώπους στη διεθνή σκηνή. Η πολιτική της Τουρκίας είναι πολύ ξεκάθαρη. Το λέμε διεθνές δίκαιο, αυτοάμυνα, δικαιώματα των δικών μας Κυπρίων αδελφών. Εξακολουθούν να επιμένουν να μην το βλέπουν αυτό» είπε ο Ακάρ.

«Διεκδικούν περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Καστελόριζο των δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων και στρατιωτικοποιούν τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας σε επαγρύπνηση με μεγάλη σοβαρότητα και ευαισθησία απέναντι σε όλα αυτά».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-cpgwnnmy8oh5

Υπενθυμίζεται ότι ο Ακάρ είχε προχωρήσει σε απειλές και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, επαναλαμβάνοντας σε συνέντευξή του ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ανεκτή οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων.

Αναλυτικά την 1/1/2023, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ σημειώθηκαν:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 01η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (1×3 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 3

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 3

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 3

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 9

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο

Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News