Ελλάδα

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Μεγάλος αριθμός νοικοκυριών αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με «ευχάριστες» εκπλήξεις

Η πλειονότητα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος παρουσιάζει χαμηλότερες τελικές χρεώσεις για τον τρέχοντα μήνα. Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι διπλάσιες σε σχέση με τον Δεκέμβριο με αποτέλεσμα τα τιμολόγια που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου να είναι χαμηλότερα από 7% έως και 64%.

Οι φθηνότερες χρεώσεις του ρεύματος διαμορφώνονται σχεδόν από το σύνολο των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι υπολογίζεται πως έχουν περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες.

Ο αριθμός αυτός των νοικοκυριών θα δει μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, η χρέωση είναι μηδενική.

Είναι επίσης άξιο υπενθύμισης, ότι με τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούλιο, οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να αλλάζουν χωρίς την επιβολή ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, προμηθευτή.

Ανακοινώσεις Κώστα Σκρέκα

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2022 ο Υπουργός περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει πως το συνολικό ποσό της επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ διπλάσιο από αυτό που αξιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής αλλά και των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά εννιά στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Απορροφάτε με αυτόν τον τρόπο όπως είπε ο κ. Σκρέκας, σχεδόν το 90% της αύξησης.

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τη μηνιαία κατανάλωση που υπερβαίνει τις 1.001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αφορά δύο στα 100 νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο απορροφάτε το 100% της αύξησης και η επιδότηση θα είναι 378 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επαγγελματικά τιμολόγια  

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVa και για μηνιαία κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα δηλαδή απορροφάτε σχεδόν το 80% της αύξησης.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες και για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους φούρνους, ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πρόκειται δηλαδή για απορρόφηση της τάξεως σχεδόν του 80% της αύξησης. 

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους που θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση σε 20 ευρώ ανά θεμιτή μεγαβατώρα και αυτό αφορά 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως μεγέθους κατοικίας και εισοδήματος. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια