Ανασκόπηση 2022: Ο “σφυγμός” της χρονιάς στην Ελλάδα - Το σκάνδαλο των υποκλοπών σκιάζει την πολιτική ζωή του τόπου

Κρήτη
Ανασκόπηση 2022: Ο “σφυγμός” της χρονιάς στην Ελλάδα - Το σκάνδαλο των υποκλοπών σκιάζει την πολιτική ζωή του τόπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλωματία με επίκεντρο τις ΗΠΑ, σκάνδαλα με κυρίαρχο εκείνο των υποκλοπών, “θύελλα” για την “Κιβωτό” και σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς

Έντονη ήταν η ελληνική ειδησεογραφία το 2022. Ήταν ένα έτος αλλαγών σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε μία χρονιά πριν τις εκλογές να κάνει σημαντικές και διαρθρωτικές αλλαγές σε χώρους όπως η Παιδεία, η Υγεία και το ασφαλιστικό. Άλλαξε ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων, το καθεστώς των ιατρών του ΕΣΥ, ενώ οι εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα είναι πλέον ισότιμες, όσον αφορά στους μήνες εγκυμοσύνης που θα λάβουν, με τις εργαζόμενες του Δημοσίου.

Παρά τις σημαντικές αλλαγές, υπήρξαν σκάνδαλα που προκάλεσαν σάλο. Το σκάνδαλο υποκλοπών στιγμάτισε την κοινή γνώμη, ενώ η υπόθεση Πάτση συνιστά ένα δύσκολο γρίφο για την κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη αποτελεί η “Κιβωτός του Κόσμου”, που αποτελούσε μέχρι πρότινος παράδειγμα υγιούς συλλογικότητας, με τις κατηγορίες εναντίον της να αλλάζουν την καλή εικόνα που είχε σχηματίσει ο μέσος πολίτης.

Άξια αναφοράς είναι και η παρουσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά μίλησε Έλληνας πρωθυπουργός ενώπιον του Κογκρέσου.

Η Ελλάδα στον πάγο

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2022, ο καιρός ήταν άστατος, με κυριότερα χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Δεν απουσίαζαν οι χιονοπτώσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κρήτη, όπου παρουσιάστηκαν χιονοπτώσεις στην παραλιακή ζώνη των 4 νομών. Ήταν τόσο έντονα τα καιρικά φαινόμενα, που ακόμη και ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας, η Εγνατία οδός, έκλεισε με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων. Τα σχολεία δε λειτούργησαν, ενώ εκπρόσωποι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισήμαιναν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ομιλία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) μίλησε στις 17 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι. Είναι άξια αναφοράς η συγκεκριμένη ομιλία, καθόσον ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες. Η συγκεκριμένη ομιλία ήταν σημαντική, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε ανοιχτά σε αιρετούς Αμερικανούς εκλεγμένους την τουρκική προκλητικότητα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα μένει σταθερά προσηλωμένη στο δυτικό όραμα και εξέφρασε τη στήριξη της χώρας μας απέναντι στον ουκρανικό λαό, που δοκιμάζεται.

Αλλαγή πανεπιστημιακού χάρτη

Το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων άλλαξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με τον συγκεκριμένο νόμο αλλάζει ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων, αφού πλέον εισάγονται εξωτερικά μέλη και μάνατζερ στα πανεπιστημιακά τμήματα. Θεσμοθετούνται διεπιστημονικά κοινά/διπλά (Joint και dual) προπτυχιακά προγράμματα μεταξύ τμημάτων του ίδιου ή άλλων ΑΕΙ, ενώ δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής πανεπιστημιακών και Ανωτάτων Ιδρυμάτων σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που δημιουργούνται με βάση την τεχνογνωσία τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φοιτητικές παρατάξεις χάνουν το νόημα της ύπαρξής τους εντός των πανεπιστημίων, αφού παραμερίζεται η συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης και συν-διοίκησης.

Υποκλοπές

Τον Ιούλιο του 2022, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καθώς στο κινητό του τηλέφωνο εντοπίστηκε η παρουσία συνδέσμου που σχετίζεται με το παράνομο λογισμικό Predator. Πριν λάβει ανοιχτές διαστάσεις, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ανακάλυψε τη μόλυνση του κινητού του από λογισμικό παρακολούθησης. Το σκάνδαλο των υποκλοπών έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς διαπιστώθηκε πως, μεταξύ άλλων, παρακολουθούνταν και υπουργοί της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης, όπως του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος κατέθεσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Ανδρέας Πάτσης

Στις 25 Οκτωβρίου 2022 διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από το κόμμα μετά τις αποκαλύψεις για εξαγορά “κόκκινων” δανείων και υψηλές αμοιβές από εταιρείες του Δημοσίου (ΕΛ.ΤΑ.) ο Ανδρέας Πάτσης. Η κατηγορία που τον βαραίνει μέχρι και σήμερα είναι πως εξαγόρασε “κόκκινα” δάνεια, ύψους 62 εκατ. ευρώ, με δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ. Παρά τις δηλώσεις του, πως η Ν.Δ. γνώριζε για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, το κυβερνών κόμμα τον έδιωξε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, ο αρμόδιος για θέματα δηλώσεων “πόθεν έσχες” εισαγγελέας Εφετών Χαράλαμπος Τζώνης υπέβαλε αίτημα προκειμένου να δοθεί άδεια από τη Βουλή για να ασκηθεί ποινική δίωξη στον ανεξάρτητο βουλευτή.

“Κιβωτός του Κόσμου”

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν τον Νοέμβριο τα αλυσιδωτά σκάνδαλα γύρω από την “Κιβωτό του Κόσμου”, η οποία ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον 26χρονο τότε ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου, προσφέρει εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια υποστήριξη σε μικρά απροστάτευτα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, από μονογονεϊκές οικογένειες ή χωρίς γονείς, που βιώνουν ακραίες συνθήκες φτώχιας και εγκατάλειψης. Ο πατήρ Αντώνιος για το έργο του πριν μερικά χρόνια έλαβε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου πολίτη. Ωστόσο, το Νοέμβριο βγήκαν στη δημοσιότητα περιπτώσεις παιδιών που κατηγορούσαν τους παιδαγωγούς της “Κιβωτού” για άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας. Η βία έφτανε μέχρι και τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο πατήρ Αντώνιος, που μέχρι πρότινος αποτελούσε ένα υπόδειγμα ιερέα, αποπέμφθηκε, ενώ η δικαστική εξουσία ασκεί εξονυχιστικό έλεγχο για το τι συνέβαινε στην “Κιβωτό”.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

Η κυβέρνηση έκανε την τελευταία της προσπάθεια να διορθώσει τα κακώς κείμενα... του ασφαλιστικού συστήματος με το εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε τον Νοέμβριο και εντέλει ψηφίστηκε. Παρά τις αντιδράσεις, υπήρξαν αλλαγές στο εισόδημα των μισθωτών του δημόσιου τομέα αλλά και των συνταξιούχων, καθώς καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται η άδεια μητρότητας των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μπαίνει τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 στο Δημόσιο.

Αλλαγές στο ΕΣΥ

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο υγείας που φέρνει σημαντικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, άσκησαν παρόμοια αντιπολιτευτική τακτική. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και τώρα είναι νόμος του κράτους. Ο συγκεκριμένος πλέον νόμος φέρνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθόσον θεωρήθηκε αναγκαίο να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς. Οι γιατροί δε θα εργάζονται πλέον σε καθεστώς μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποκτά αυτοτέλεια και αυτονομία, ενώ οι ασκούμενοι ιατροί, με φόντο την περαιτέρω επιμόρφωση, δύνανται να μετακινούνται από υγειονομική περιφέρεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News