«Αυτό το σκυλί το είχε ξανακάνει» λέει εκπαιδεύτρια για το Ντόγκο Αρτζεντίνο που κατασπάραξε το κοκόνι

Ελλάδα
«Αυτό το σκυλί το είχε ξανακάνει» λέει εκπαιδεύτρια για το Ντόγκο Αρτζεντίνο που κατασπάραξε το κοκόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επικίνδυνος άνθρωπος ο ιδιοκτήτης του» γράφει σε ανάρτησή της η γυναίκα, φίλη της οικογένειας με το άτυχο σκυλάκι - «Φάνηκε να ήξερε να κατασπαράζει άλλο ζώο»

Μία εκπαιδεύτρια σκύλων και φίλη της οικογένειας της οποίας κατασπαράχθηκε το κοκόνι από το θηριώδες Ντόγκο Αρτζεντίνο, στο Κεφαλάρι, το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, παίρνει θέση με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό. 

Όπως εξηγεί το protothema.gr, με μία ανάρτηση μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, υπογραμμίζει: «Ανθρωποι που επιλέγουν φυλές θηρευτές χωρίς λόγο, χωρίς γνώσεις ή εμπειρία, απλά για να καλύψουν κενά της προσωπικότητάς τους και να «τονώσουν» το εγώ τους είναι επικίνδυνοι. Θα τους καταλάβετε γιατί συνήθως κόβουν τα αυτιά των σκύλων τους και μη σας κάνει εντύπωση εάν βρίζουν και χτυπάνε τα παιδιά και τη γυναίκα τους, αυτοί είναι, οι ίδιοι...Έχουμε πολλούς...».

«Κάποια σκυλιά στο DNA τους έχουν την ικανότητα να γίνουν οπλισμένα όπλα και στα λάθος χέρια, αυτά των ηλίθιων γίνονται. Δεν φταίει ο σκύλος, φταίει ο άνθρωπος, αυτός/αυτή που τον είχε, αυτός που τον πούλησε σε όποιον να 'ναι, και δεν ξέρω ποιος φταίει στην κοινωνία μας που δεν υπάρχει κανείς να μάθει στα παιδιά και στους ανθρώπους κάποιες βασικές γνώσεις για τα σκυλιά, για το πως επικοινωνούν και το τι μας δείχνουν και από που προέρχονται. Κάποιοι εκπαιδευτές προσπαθούμε αλλά δεν είναι αρκετό. Αυτό το σκυλί το είχε ξανακάνει, φάνηκε να ήξερε να κατασπαράζει ένα άλλο ζώο. Θα μπορούσε να το κάνει και σε ένα μικρό παιδί. Παρόλα αυτά ο ιδιοκτήτης του δεν το περιόρισε στο σπίτι του. Επικίνδυνος άνθρωπος και ζει κάπου ανάμεσά μας. Αυτοί που απλά πήγαν το σκυλάκι τους βόλτα δεν έκαναν τίποτα λάθος και όμως έχασαν τον Πάκο» γράφει ακόμη.

«Μου ξέφυγε», λέει ο ιδιοκτήτης του Ντόγκο Αρτζεντίνο που κατασπάραξε το σκυλάκι

Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση άγριας επίθεσης από μεγαλόσωμο σκύλο ράτσας Ντόγκο Αρτζεντίνο σε βάρος μικρότερου κοκόνι που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του τελευταίου τετράποδου. Την ίδια τύχη είχε και ο επιθετικός σκύλος, καθώς πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από οδηγό διερχόμενου ΙΧ, ο οποίος αναζητείται από την ελληνική αστυνομία.

Ο πυροβολισμός όμως έδωσε τέλος στην προσπάθεια του άγριου σκύλου να κατασπαράξει και την ιδιοκτήτρια του κατοικίδιου που τελικά υπέκυψε στα τραύματα του. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει μία σύλληψη και δύο μηνύσεις, ενώ η γυναίκα που έχασε ξαφνικά το κοκόνι παραμένει σε κατάσταση σοκ.

Το τρομακτικό σκηνικό σημειώθηκε στο Κεφαλάρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Το Ντόγκο Αρτζεντίνο διήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου με σημείο εκκίνησης την Πολιτεία, συγκεκριμένα την οδό Πραξιτελους. Ο άντρας που φιλοξενούσε - για λίγες ημέρες - τον μεγαλόσωμο σκύλο συνελήφθη, ενώ εκτιμάται ότι εντοπίστηκε από την αστυνομία από το τσιπάκι που είχε το τετράποδο. Πρώτα εντοπίστηκε η ιδιοκτήτρια του Ντογκο Αρτζεντινο και μετά ο άντρας που το φιλοξενούσε. Δίνοντας ο συλληφθείς κατάθεση στους αστυνομικούς, δήλωσε ότι ο σκύλος ξέφυγε από το σπίτι και πως τον αναζητούσε.

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα με το κοκόνι κατέθεσε μήνυση τόσο κατά του άνδρα που φιλοξενούσε τον μεγαλόσωμο σκύλο, όσο και κατά της ιδιοκτήτριας του. Την ίδια στιγμή, αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ ο άνδρας που πυροβόλησε τον άγριο σκύλο, ενώ είχε δεχθεί ισχυρή δαγκωματιά στο πόδι.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, γύρω στις 17.30. Γνωστή επιχειρηματίας βρισκόταν με τον σκύλο της ράτσας κοκόνι, σε απόσταση 200 μέτρων, από το σπίτι της στο Κεφαλάρι, όταν είδε δυο μεγαλόσωμα σκυλιά να κατευθύνονται προς το μέρος της. Ένα αδέσποτο κι έναν σκύλο ράτσας Ντόγκο Αρτζεντίνο με κομμένα αυτιά που είχε κολάρο.

Tο Ντογκο Αρτζεντινο δάγκωσε και την ιδιοκτήτρια του μικρόσωμου σκύλου που υπέστη τραύματα στο σώμα, κάτι που διαπιστώθηκε κατά την εξέτασή της, από τον ιατροδικαστή, τη Δευτέρα το πρωί. Επιπλέον, σύμφωνα με την παθούσα, ο οδηγός που πυροβόλησε τον άγριο σκύλο, δέχθηκε επίσης δάγκωμα στο πόδι.

«Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», λέει η γυναίκα στο protothema. «To Ντόγκο Αρτζεντίνο σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε στον σκύλο μου, του όρμηξε και άρχισε να το δαγκώνει με μανία. Τα' χασα. Προσπάθησα να αντιδράσω για να σώσω το σκύλο μου. Άρχισα να τραβάω από το λουρί το Ντόγκο Αρτζεντίνο και να το χτυπάω με κλωτσιές, όμως εκείνο ήταν αφηνιασμένο, δεν σταματούσε με τίποτα» επισημαίνει ακόμη.

Τις φωνές της επιχειρηματία άκουσε ιδιωτικός σεκιούριτι που προσπάθησε να βοηθήσει, δίνοντας κι εκείνος μάχη με τη σειρά του για να απομακρύνει το Ντόγκο Αρτζεντίνο, όμως τελικά ήταν αδύνατο. Ο άγριος σκύλος επιτέθηκε και στους δύο.

«Κάποια στιγμή, ο σεκιούριτι κατάφερε να ανοίξει το αυτοκίνητο του για να σώσουμε τον σκύλο μου από τα δόντια του Ντόγκο Αρτζεντίνο, δυστυχώς χωρίς να τα καταφέρουμε αφού το εκτός ελέγχου σκυλί μπήκε μέσα στο όχημα και άρχισε να κατασπαράζει το δικό μου» τονίζει η επιχειρηματίας.

Λόγω του πανικού, σταμάτησε ένα διερχόμενο όχημα, ο οδηγός του οποίου κατέβηκε για να βοηθήσει. Επιχείρησε να σώσει το κατοικίδιο από τα δόντια του Ντόγκο Αρτζεντίνο, όμως δέχθηκε επίθεση και δαγκωματιές.

Ο οδηγός, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, οπλοφορούσε. Έβγαλε ένα πιστόλι και πυροβόλησε τον σκύλο με αποτέλεσμα να το σκοτώσει. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Τελικά το μικρό σκυλάκι πέθανε από τα τραύματα που του προκάλεσε το Ντόγκο Αρτζεντίνο. Η επιχειρηματίας, τελικά, κατέθεσε μήνυση κατά της ιδιοκτήτριας του σκύλου που σκότωσε το δικό της. Ο οδηγός που πυροβόλησε το Ντόγκο Αρτζεντίνο αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ.

Η ιστορία του Ντόγκο Αρτζεντίνο

Ο Ντόγκο Αρτζεντίνο γνωστός επίσης και ως Argentine Mastiff) είναι μεγαλόσωμος, λευκός, μυώδης σκύλος που αναπτύχθηκε στην Αργεντινή. Ο εκτροφέας, Antonio Nores Martínez, ήθελε έναν σκύλο που επεδείκνυε σταθερή γενναιότητα και θεληματικά θα προστάτευε την ανθρώπινη του συντροφιά μέχρι θανάτου. Εκτράφηκε για πρώτη φορά το 1928, από τον Cordoba Fighting Dog μαζί και με ένα ευρύ φάσμα από άλλες ράτσες, περιλαμβάνοντας και τον Γερμανικό Μολοσσό, το Boxer, το Spanish Mastiff, το Old English Bulldog, το Bull Terrier, το Great Pyrenees, το Pointer, το Irish Wolfhound και τέλος το Dogue de Bordeaux. Ο Νόρες Μαρτίνεζ συνέχισε να εξελίσσει την φυλή μέσω της επιλεκτικής εκτροφής για να εισάγει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Τα ντόγκο είναι κυρίως κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων όπως έχει ήδη αναφερθεί πιο πάνω και μερικές φορές προπονούνται και για πιο δύσκολες δουλειές, όπως, για αναζήτηση και διάσωση ανθρώπινων θυμάτων από χιονοστιβάδες, σεισμούς ή οποιαδήποτε άλλη καταστροφή, ως βοηθητικά σκυλιά στην αστυνομία ( k9 ), και στον στρατό. Όπως και οι περισσότερες ράτσες, τα ντόγκο τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά, εάν κοινωνικοποιηθούν σωστά από μια σχετικά μικρή ηλικία (περίπου 3-4 μηνών).

Τα Ντόγκο Αρτζεντίνο, όντας κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων, είναι από την φύση τους σκυλιά αγέλης, είναι πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθούν με άλλα σκυλιά και να συνεργαστούν. Πέρα από αυτό το επίπεδο επιφυλακτικότητας που υπάρχει προς τους ξένους, τα ντόγκο δεν είναι επιθετικά σκυλιά, αφού οι περιπτώσεις επίθεσης προς άλλους ανθρώπους ή προς άλλα ζώα είναι εξαιρετικά μηδαμινές. Είναι ανάλογα πάντα με το πώς θα μεγαλώσει ο σκύλος και με το επίπεδο κοινωνικοποίησης που έχει υποστεί ως κουτάβι. Για τον καλύτερο και πιο εύκολο χειρισμό αυτής της ράτσας, συνίσταται σε άτομα που έχουν κάποια εμπειρία στα σκυλιά, συνεπώς, οπωσδήποτε δεν είναι για άπειρους ιδιοκτήτες, εκτός αν είναι υπό την επίβλεψη και την επιτήρηση ενός καλού εκπαιδευτή που ξέρει την δουλειά του.

Κυνήγι και Νομιμότητα

Ενώ το Ντόγκο Αρτζεντίνο αρχικά αναπαράχθηκε από το εξαφανισμένο πλέον Cordoba Fighting Dog, φτιάχτηκε για να είναι ένας συνεργάσιμος κυνηγός, δηλαδή να συνοδεύει τα άλλα κυνηγόσκυλα χωρίς να τσακώνεται μαζί τους. Τα επιθετικά χαρακτηριστικά που ήταν έμφυτα στο Cordoba Fighting Dog στην πραγματικότητα συνέβαλαν στον χαρακτήρα του ντόγκο ως σταθερή συνεργατική φύση. Ωστόσο, σε περιοχές που οι κυνομαχίες συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και στις μέρες μας, το ντόγκο αρτζεντίνο χρησιμοποιείται για αυτές τις μάχες λόγω της άφοβης φύσης του, του σθένους του και της μεγάλης αντοχής του στον πόνο.

Το Ντόγκο έχει απαγορευτεί ως κατοικίδιο σε κάποιες χώρες όπως την Ουκρανία, την Ισλανδία, την Αυστραλία και την Σιγκαπούρη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι παράνομο να έχει κάποιος Ντόγκο χωρίς νομική εξουσιοδότηση και η μέγιστη ποινή άμα έχει κάποιος στην κατοχή του παράνομα ένα Ντόγκο Αρτζεντίνο του επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 δολαρίων και/ή φυλάκιση 6 μηνών. Οι νόμοι ποικίλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με απαγορεύσεις στην ράτσα να θεσπίζονται στην Aurora, στο Κολοράντο και την Νέα Υόρκη, αν και κάποιες ράτσες έχουν αφαιρεθεί από την λίστα των απαγορευμένων ρατσών συμπεριλαμβανομένου και του ντόγκο το 2011 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News