Εύα Καϊλή: Ευρωπαϊκός «σεισμός» μετά το σκάνδαλο διαφθοράς – Συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις (βίντεο)

Ελλάδα
Εύα Καϊλή: Ευρωπαϊκός «σεισμός» μετά το σκάνδαλο διαφθοράς – Συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κ. Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης

Αναταραχή που επικρατεί στις Βρυξέλλες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς, εν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Ανάμεσα στα ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση βρίσκεται και πρωταγωνιστεί αυτό της Εύας Καϊλή, η οποία προσήχθη σε ανάκριση με την κατηγορία της δωροδοκίας και δωροληψίας.

Η προσαγωγή της κ. Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων, έγινε στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση που έχει προκαλέσει ταραχή, αναμένεται να γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τη «βροχή» πληροφοριών.

Σάρωσαν την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα οι αρχές

Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας L'Echo, η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κ. Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης. Όλοι θεωρούνται αθώοι.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Σακούλες με χρήματα στο σπίτι της Εύας Καϊλή

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της L' Echo, οι αρχές εντόπισαν σακούλες με χρήματα στην οικία της ευρωβουλευτή, ενώ την ίδια στιγμή

Άλλοι τέσσερις συλληφθέντες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε την κ. Καϊλή να παραδώσει την έδρα της.

Η ιστοσελίδα σημειώνει επίσης ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επ' αυτοφώρω, καθώς λόγω της ασυλίας μόνο έτσι μπορεί να συλληφθεί πολιτικό πρόσωπο.

Έπειτα από 16 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, πέντε άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και άλλα δύο στην Ιταλία, ως ύποπτα για διαφθορά από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε αυτές τις συλλήψεις γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής», επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Le Soir και το περιοδικό Knack.

«Είναι μια πραγματική βόμβα που μόλις έσκασε στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ γίνεται λόγος και για σύλληψη ενός ακόμη συγγενικού προσώπου της κ. Καϊλή. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή συνελήφθη και ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

https://www.youtube.com/watch?v=gDtHB3t-N0k?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Συνελήφθη και ο πατέρας της

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι «ο πατέρας της αντιπροέδρου της Eυρωβουλής Εύας Καϊλή συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα».

«Μετά τις πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές», σημειώνει η ιστοσελίδα.

Άλλοι τέσσερις συλληφθέντες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Η αντίδραση Ανδρουλάκη

Την υπόθεση της Εύας Καϊλή σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου «έκανε παιχνίδι Δούρειου Ίππου της ΝΔ».

«Από τις 26 Ιουλίου και μετά με οδήγησε να πάρω μία απόφαση για να πάρω αποστάσεις από την Ευα Καϊλή. Από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Predador η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Είχα ενημερώσει πως η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ γιατί λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ. Ηδη από τη στιγμή που έκανε τις δηλώσεις για το Κατάρ το ποτήρι ξεχείλισε. Αλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν ότι βιαστήκαμε. Σας λέω λοιπόν πως από το Σεπτέμβριο είχα πει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.

«Το σύστημα εξουσίας του κ.Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Η κυρία Καϊλή έκανε δηλώσεις για να υποβαθμίσει το θέμα τον υποκλοπών. Για την υπόθεση αυτή, δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου. Δεν θα δεχθώ κανένα εμπόδιο. Μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Τα χθεσινά τα έμαθε όταν τα έγραψαν τα βελγικά sites και οι βελγικές εφημερίδες. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί, αλλά οι αποφάσεις μου λαμβάνονται με πολιτικούς όρους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: «εγώ δεν καλύπτω κανέναν, όπως κάνει ο κ.Μητσοτάκης με τον ανιψιό του και ο κ.Τσίπρας με τον Νίκο Παππά. Από τη μία μπράβο στην κυρία Καϊλή από τον κ.Γεωργιάδη και κ.Γρηγοριάδη και τώρα η ΝΔ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις».

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί από την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα της

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησε από την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την έρευνα για διαφθορά.

«Έχει εδώ και μήνες λάβει πολύ συγκεκριμένες και αγεφύρωτες αποστάσεις και διαφοροποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τις θέσεις και τις αξίες που αυτό εκφράζει», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.

Ο κ. Μάντζος επεσήμανε τρία γεγονότα για να τεκμηριώσει την παραπάνω αναφορά του.

Είπε συγκεκριμένα:

«Πρώτον, εντός 24ώρου από τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Ιουλίου για απόπειρα εγκατάστασης του Predator, η κυρία Καϊλή βγαίνει και λέει, πριν καν το πει η ΝΔ, ότι οι υποκλοπές συνηθίζονται και συμβαίνουν παντού, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Δεύτερον, στο τέλος Αυγούστου, η κ. Καϊλή, σε αγαστή αρμονία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, εμποδίζει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Εξεταστική Επιτροπή PEGA, να εξετάσουν το ζήτημα.

Και, τρίτον, στο τέλος Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψάλλει παιάνες για το Κατάρ, όταν όλη η Ευρώπη και όλη η υφήλιος μιλά για μία αδιαφανή ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, το κυριότερο, για μία συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε την άμεση απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις αναφορές της κ. Καϊλή για το Κατάρ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πιο ηχηρή απάντηση ενός πολιτικού κόμματος, από το να βγαίνει ο πρόεδρός σε ζωντανή μετάδοση από τηλεοπτικό δίκτυο και να δηλώνει ότι η Ευρωβουλευτής εκφράζει προσωπικές απόψεις οι οποίες απάδουν των αρχών και των αξιών του Κινήματος».

«Αυτοί οι τρεις λόγοι είναι αρκετοί ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει αποφασίσει να μην συμπεριληφθεί η κ. Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής», τόνισε ο κ. Μάντζος προσθέτοντας ότι «επιπλέον τώρα έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα. Ένα ζήτημα αδιαφάνειας, φερόμενης διαφθοράς, ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής, στο οποίο δεν χωρά καμία ανοχή».

Χαρακτήρισε αυτονόητη και αυτόματη τη διαγραφή της κυρίας Καϊλή με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι «την καλούμε πλέον να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εξελέγη. Και αυτό θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα για το τι εννοούμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όταν μιλάμε για αξιακή ανανέωση. Καμία ανοχή στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια. Όλα και για όλους στο φως. Θα είμαστε άτεγκτοι και ανεπιφύλακτοι σε κάθε ανάλογη υπόθεση».

Ο Δημήτρης Μάντζος εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση σε όσους συσχετίζουν την υπόθεση της Εύας Καϊλή με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με αφορμή «ένα γαϊτανάκι που βλέπουμε από χθες στα social media», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τα trolls κάνουν τη δουλειά τους και παίρνουν και κάποια αμοιβή για αυτό, αλλά οι υγιείς χρήστες των social media πρέπει να ξέρουν τα εξής:

Πρώτον, δεν υπάρχει Predator στην περίπτωση της κυρίας Καϊλή. Ελέγχθηκε όπως όλοι οι Ευρωβουλευτές και τα γραφεία τους μετά την επίθεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και δεν βρέθηκε τίποτα.

Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει παρακολούθηση της.

Και, τρίτον, δεν πρόκειται για υπόθεση εθνικής ασφάλειας. Οι Βέλγοι ερευνούν ένα κοινό ποινικό αδίκημα, μία υπόθεση κοινής εγκληματικότητας. Οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη δεν αφορούσαν σε ποινικά αδικήματα, αλλά σε υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Ένας λόγος, λοιπόν, παραπάνω για τον κ. πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο της ΕΥΠ και να ζητήσει από τους διοικητές της να έρθουν τώρα στη Βουλή και να πουν στους πολίτες το λόγο παρακολούθησής του Νίκου Ανδρουλάκη», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κατέληξε:

«Αυτό σημαίνει μάχη στο προσκήνιο και αυτό κάνουμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο κόμμα στη συνείδησή του λαού μας με αρχές, αξίες και προτάσεις. Και αυτό θα φανεί στην κάλπη. Εμείς εμπιστευόμαστε τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Είναι άλλοι εκείνοι που και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα παίζουν με τους θεσμούς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News