Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο - ντοκουμέντο από την καταδίωξη του 16χρονου

Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο - ντοκουμέντο από την καταδίωξη του 16χρονου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο βίντεο έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την αιματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη

Νέο βίντεο από κλειστό κύκλωμα καταστήματος δείχνει ένα στιγμιότυπο από την αιματηρή καταδίωξη του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, από δύο μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη.

Το βίντεο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα the-brake.net που αναφέρει ότι προέρχεται από κάμερα κλειστού κυκλώματος καταστήματος. Στο βίντεο φαίνεται το αυτοκίνητο του Κώστα Φραγκούλη να στρίβει ενώ από πίσω του έρχονται οι δύο μοτοσικλέτες. Περίπου 500 μέτρα μετά, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός πυροβολεί τον 16χρονο.

Βίντεο με τους αστυνομικούς μέσα στο βενζινάδικο

Χθες Δευτέρα δημοσιεύτηκε ακόμα ένα βίντεο, από το βενζινάδικο που ο Κώστας Φραγκούλης σταμάτησε για να βάλει πετρέλαιο. Σε αυτό το βίντεο φαίνεται το αυτοκίνητο του 16χρονου στο βενζινάδικο την ώρα που βάζει βενζίνη και όταν αυτός φεύγει χωρίς να πληρώσει, ο υπάλληλος του καταστήματος ενημερώνει τους αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας που κάνει λόγο για αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν πλησίον του σημείου.

Από το βίντεο φαίνεται εντός του βενζινάδικου να είναι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι μόλις ενημερώνονται από τον υπάλληλο για το ότι ο πελάτης έφυγε χωρίς να πληρώσει, σηκώνονται από τις θέσεις τους, φορούν τον εξοπλισμό τους και φεύγουν από το κατάστημα.

Το νέο βίντεο προκαλεί ερωτήματα καθώς στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί βρισκόταν εντός του καταστήματος. Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο υπάλληλος ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι βρισκόταν πλησίον του σημείου.

Παρόμοια περίπτωση με την καταδίωξη Σαμπάνη

Το αιματηρό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη θυμίζει έντονα το περιστατικό με τον επίσης Ρομά Νίκο Σαμπάνη, στο Πέραμα τον Οκτώβριο του 2021. Υπενθυμίζεται πως επρόκειτο για μία καταδίωξη κλεμμένου αυτοκινήτου, το οποίο όταν τελικά οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν, υπήρξε μία ασυνεννοησία από το κέντρο, με αποτέλεσμα κάποιοι να εγκαταλείψουν την επιχείρηση, ενώ όσοι παρέμειναν πυροβόλησαν 38 φορές το κλεμμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τον Σαμπάνη και να τραυματίσουν ακόμα ένα άτομο.

Η υπόθεση μέχρι σήμερα δεν έχει εκδικαστεί, ωστόσο υπάρχει εισαγγελική πρόταση που κατηγορεί τους αστυνομικούς για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Μετά από τον θάνατο του 18χρονου Σαμπάνη συντάχθηκε ένα μνημόνιο ενεργειών που ορίζει το πότε και το με ποιους κανόνες πρέπει να γίνεται μία καταδίωξη, στη λογική να μην θυσιάζεται «το μείζον για το έλασσον».

Οι οδηγίες για την καταδίωξη που δεν ακολουθήθηκαν

Στην συγκεκριμένη υπόθεση με τον 16χρονο, οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ γνώριζαν πως πρόκειται για έναν ανήλικο που δεν έχει πληρώσει τη βενζίνη του, αξίας 20 ευρώ.  Γνώριζαν ότι στο αυτοκίνητο ήταν μόνο ένας νεαρός και όχι σκληροί ποινικοί πιθανόν οπλισμένοι, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο και απειλή για άλλους.

Η οδηγία αναφέρει επίσης πως οι αστυνομικοί πρέπει να περιμένουν να συγκλίνουν κι άλλες δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί και ατυχήματα στους γύρω χώρους της καταδίωξης και πως πρέπει να πυροβολούν στα λάστιχα μόνο σε έκτακτη περίπτωση.

Παράλληλα τους έχει δοθεί η οδηγία ότι πρέπει να τηρούν απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να αποφευχθεί εμβολισμός – κάτι που επικαλέστηκαν ότι συνέβη και στην περίπτωση του Σαμπάνη. Όλες αυτές οι οδηγίες δεν τηρήθηκαν ωστόσο από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ που καταδίωξαν τον 16χρονο, με αποτέλεσμα ο Κώστας Φραγκούλης να χαροπαλεύει στην εντατική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News