Φονική έκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες: «Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα» (βίντεο)

Ελλάδα
Φονική έκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες: «Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 12χρονος μαθητής της Στ' τάξης στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών βρήκε τραγικό θάνατο όταν στις 14:10 το μεσημέρι εξερράγη το λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα η πόρτα που εκτινάχθηκε να τον τραυματίσει θανάσιμα - Εξειδικευμένος τεχνικός εξηγεί γιατί έγινε η έκρηξη που σκότωσε τον 12χρονο μαθητή

«Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα» εκτιμά ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς, σχετικά με την έκρηξη στο λεβητοστάστιο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο που οδήγησε στον θανάσιμο τραυματισμό ενός 12χρονου και στον τραυματισμό δύο άλλων μαθητών.

Ο 12χρονος μαθητής της Στ' τάξης στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών βρήκε τραγικό θάνατο όταν στις 14.10 το μεσημέρι εξερράγη το λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα η πόρτα που εκτινάχθηκε να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ο άτυχος μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών χωρίς τις αισθήσεις του, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σχετικά με το πώς έγινε η φονική έκρηξη στις Σέρρες, ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς, μιλώντας στο Star, δήλωσε: «Κλείσανε τις βάνες του λέβητα και δεν ασφαλίσανε τον καυστήρα να μην μπορεί να ανάψει ο καυστήρας του πετρελαίου. Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από τον θερμοστάτη είτε από διακόπτη είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας. Έτσι, ο καυστήρας όταν άναψε, ''έσκασε'' ο λέβητας, γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα».

Από την έκρηξη πολλά κομμάτια από τη μόνωση του κτιρίου εκτινάχθηκαν στους γύρω κήπους, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος protothema.gr, ενώ βρίσκονται ακόμα στα κλαδιά των δέντρων. Όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε πανικός στους γονείς οι οποίοι έσπευσαν να απομακρύνουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δύο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν και ελαφρά τους άλλους δυο. Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη. 

//--> //-->

Πώς έγινε η έκρηξη

Σήμερα το μεσημέρι κι ενώ τα παιδιά ήταν σε διάλειμμα, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Ήταν η έκρηξη στο λεβητοστάσιο που συνέβη για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, διαλύοντας κομμάτια τοίχου και μία μεταλλική πόρτα η οποία εκσφενδονίστηκε σε απόσταση τριάντα μέτρων.

Η πόρτα έπεσε εκεί ακριβώς όπου έπαιζαν οι μαθητές, με αποτέλεσμα ο 12χρονος να σκοτωθεί ακαριαία. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έργων Σερρών, γινόταν ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Το σχολείο άλλωστε, εδώ και δύο χρόνια, είχε σύστημα γεωθερμίας, ωστόσο είχε χαλάσει και λειτουργούσε με λέβητα πετρελαίου.

Για αυτό στο σχολείο είχε βρεθεί μηχανικός, προκειμένου να κάνει ρυθμίσεις, έτσι ώστε η θέρμανση του κτιρίου να προέρχεται από τη γεωθερμία και όχι από καυστήρα πετρελαίου, όπως ήταν παλαιότερα. Ο μηχανικός έφυγε από το σχολείο έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά του και ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου πως οι διακόπτες του λέβητα είναι κλειστοί και θα παραμείνει ανενεργός.

Σε κάποιο διάλειμμα όμως έγινε έκρηξη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός παιδιού και τον τραυματισμό άλλων δύο. Όπως λένε από το σχολείο, αν τα παιδιά είχαν μάθημα και δεν βρίσκονταν στο προαύλιο, τότε θα είχε αποτραπεί η τραγωδία.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη φονική έκρηξη

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας Σερρών ζητά να διερευνηθούν, άμεσα, οι ευθύνες για την έκρηξη στο λεβητοστάσιο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 12χρονου μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει» δήλωσε ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως, αναφέρθηκε στην τραγωδία με τον 11χρονο μαθητή στις Σέρρες.

«Να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού και να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι, παρότι η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», δήλωσε.

Επίσης, να αποδοθούν ευθύνες ζητούν με κοινή ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το τραγικό περιστατικό. «Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες».

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News