Το ρεύμα «βραχυκυκλώνει» τις δημοτικές επιχειρήσεις νερού - Λογαριασμοί που «καίνε» στη ΔΕΥΑΗ (βίντεο)

Κρήτη
Το ρεύμα «βραχυκυκλώνει» τις δημοτικές επιχειρήσεις νερού - Λογαριασμοί που «καίνε» στη ΔΕΥΑΗ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριπλάσια αποτυπώνονται τα έξοδα για το ρεύμα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου, που από 300 περίπου χιλιάδες το μήνα, καλείται πλέον να πληρώνει ποσά που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους

 

  • Από 300.000 ο λογαριασμός «έσπασε» το φράγμα του 1 εκατ.
  • Το ρεύμα «θηλειά» για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης
  • Απαγορευτική νέα αύξηση στα τιμολόγια
  • Διογκώνεται το πρόβλημα με τους απλήρωτους λογαριασμούς
  • Άμεσα μέτρα στήριξης ζήτησαν από την πολιτεία οι ΔΕΥΑ

Δεν έχει τέλος η κούρσα ανόδου στις τιμές του ρεύματος με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, να καλούνται να διαχειριστούν τον κίνδυνο, να μην μπορέσουν να καλύψουν οποιαδήποτε άλλη ανάγκη εκτός από το ρεύμα, αφού οι αυξήσεις έχουν πλέον αγγίξει δυσθεώρητα ποσά.

«Οι αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 εκτοξεύτηκαν στο 239% για τη χαμηλότερη τάση και στο 406% στη μέση τάση. Το επιπλέον ενεργειακό κόστος και με ισχύ της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν 120 εκατ. ευρώ. Μετά την υποτιθέμενη κατάργησή της από τον Αύγουστο του 2022 και την ενσωμάτωσή της στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, το πρόσθετο κόστος για το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ οι μέχρι τώρα επιδοτήσεις των ΔΕΥΑ, ύψους 25 εκατ. ευρώ, είναι ανεπαρκέστατες», όπως αναφέρει ο πρόεδρος ΕΔΕΥΑ - δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

Βουρεξάκης: «Τα κόστη από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν τριπλασιαστεί»

Παράλληλα όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης «στη Δημοτική Επιχείρηση Ηρακλείου, τα κόστη σε σχέση με το 2019 και το 2020 έχουν τριπλασιαστεί και από 300 και 350 χιλιάδες που ήταν οι λογαριασμοί ρεύματος. Σήμερα οι καταναλωτές, καλούνται να πληρώνουν ποσά που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και στο Ηράκλειο, καθώς παρά την αύξηση της τάξης του 20 με 25% στα τιμολόγια, αυτό όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά δεν αποτυπώνεται και στα έσοδα, καθώς λόγω της οικονομικής στενότητας, πολλοί λογαριασμοί νερού μένουν απλήρωτοι όπως τόνισε ο κ. Βουρεξάκης, που πάντως χαρακτήρισε απαγορευτική μια επιπλέον αύξηση για τους πολίτες στο νερό.

Οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ όλης της χώρας στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης στην Αθήνα, των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσα την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας και όχι ημίμετρα, όπως χαρακτήρισαν τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Καλογιάννης: «Ο κ. Σκυλακάκης είπε: "Αυξήστε την τιμή του νερού"»

«Όταν ζητήσαμε βοήθεια από το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης μας είπε: Αυξήστε την τιμή του νερού. Είναι ανάγκη να αυξηθεί η επιδότηση στη μεγαβατώρα. Έφτασε τα 130 ευρώ αλλά το ποσό αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ανέβει στα 250 ευρώ», όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος ΕΔΕΥΑ, δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης.

Οι πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων ζήτησαν από την πολιτεία άμεσα μέτρα στήριξης μεταξύ των οποίων θα ήταν η επιδότηση στην κιλοβατώρα και η μείωση των φόρων , ενώ μεσοπρόθεσμα η παροχή της δυνατότητα για εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια που θα απεγκλώβιζε τις επιχειρήσεις από την βάσανο του δυσβάσταχτου κόστους για το ρεύμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News