Κρήτη: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων - Στον «αέρα» χρόνιες θεραπείες (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων - Στον «αέρα» χρόνιες θεραπείες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν γιατροί και φαρμακοποιοί, για τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, που απειλούν άμεσα χρόνια ασθενείς που για να καλύψουν αυτή την ώρα τις ανάγκες τους, λαμβάνουν χάπι την συνταγή τους, όταν το σκεύασμα είναι διαθέσιμο

 

  • Πάνω από 400 σκευάσματα σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων
  • Η έλλειψη φαρμάκων επηρεάζει και τα κρητικά νοσοκομεία
  • Στον αέρα οι χρόνιες θεραπείες με σκευάσματα για πολλούς ασθενείς
  • Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατροί και φαρμακοποιοί
  • Ζητούν μέτρα στήριξης και θωράκισης των σκευασμάτων σε φαρμακεία και νοσοκομεία

Την αγωνία της πλημμελούς θεραπείας ή ακόμη και την απόλυτη έκθεση του να μην μπορούν να συνεχίσουν την θεραπευτική τους αγωγή βιώνουν καθημερινά και στην Κρήτη χιλιάδες ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη έλλειψη σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όπως μαρτυρούν οι φαρμακοποιοί, έλλειψη εμφανίζουν περισσότερα από 400 σκευάσματα, με τους ίδιους κάνοντας αλχημείες με τις ποσότητες να προσπαθούν περιορίσουν τον κίνδυνο, ασθενείς να μένουν εκτός θεραπείας.

Πρακτικά, ανοίγουν τα σκευάσματα και τροφοδοτούν με τα μισά ή και λιγότερα τους ασθενείς, ελπίζοντας ότι μέσα στις μέρες που θα διαρκέσουν για τη θεραπεία, θα υπάρξει παραλαβή έστω και μιας μικρής ποσότητας.

Δυσεύρετο αντιικό στο Βενιζέλειο

Το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και στα Νοσοκομεία. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου ένα συγκεκριμένο αντιικό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο, εδώ και δύο μήνες είναι δυσεύρετο.

Γιατροί και φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγω των παράλληλων εξαγωγών των χονδρεμπόρων που εισάγουν σκευάσματα και τα προωθούν στην εξαγωγή για να επιτύχουν στο εξωτερικό μεγαλύτερες τιμές. Η προσπάθεια δε, όπως είπαν της πολιτείας να εφαρμόσει την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, μέχρι τώρα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.

Χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, η κατάληξη του προβλήματος με τις ελλείψεις να δημιουργήσει πρόβλημα και δημόσιας υγείας, γιατροί και φαρμακοποιοί εξήγησαν ότι χρειάζονται άμεσα επιπλέον μέτρα.

Υπό αυτό το πρίσμα πρόθεση των ιατρικών συλλόγων είναι μαζί με το υπουργείο να καταφύγουν στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες που σε αυτή τη φάση θα μπορούσαν να στηρίξουν μια προσπάθεια, την ώρα πάντως που δεν λείπουν οι φωνές ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα θα το είχε κάνει παρακάμπτοντας τους χονδρέμπορους των φαρμάκων. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News