Στην Κρήτη ο «θαυματοποιός» ιερέας Δημήτρης Λουπασάκης - Απομακρύνθηκε από τον Λυκαβηττό

Κρήτη
Στην Κρήτη ο «θαυματοποιός» ιερέας Δημήτρης Λουπασάκης - Απομακρύνθηκε από τον Λυκαβηττό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρητικός ιερέας, σύμφωνα με συνεργάτες του χρειάστηκε να μεταβεί στην Κρήτη, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας η μητέρα του - Την περίοδο της κρίσης, ο ναός προσέφερε έως και 3.000 γεύματα στους πιστούς -στην πλειονότητά τους, οικονομικά αδύναμoi - που συνέρρεαν ως εκεί

Την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου σεβάστηκε ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης και απομακρύνθηκε από τον ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού.

Ο Κρητικός ιερέας, σύμφωνα με συνεργάτες του χρειάστηκε να μεταβεί στην Κρήτη, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας η μητέρα του σύμφωνα με τον ιστότοπο kathimerini.gr, ενώ την ίδια ώρα ήδη άλλος ιερέας λειτουργεί στον ναό, προερχόμενος από τη Μονή Πετράκη, στη δικαιοδοσία της οποίας είναι οι Άγιοι Ισίδωροι.

Παράλληλα εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η μετακίνησή του στην Κρήτη σηματοδοτεί την αποχώρησή του από τους Αγίους Ισιδώρους και τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα για τον ναό του Λυκαβηττού.

Ο καθοριστικός παράγοντας για να πάρει την απόφαση

Ποιος ήταν, όμως, ο καθοριστικός παράγοντας για να πάρει την απόφαση να φύγει από τον ναό; Σύμφωνα με την ίδια πηγή η μετάβασή του στην Κρήτη έγινε λίγο μετά την αποστολή από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο μιας επιστολής.

Σε αυτήν, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί και στην πρόταση που είχε κάνει προς τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων, ο ίδιος και οι νεαροί μοναχοί ακόλουθοί του να μετακινηθούν σε μονή στη Βάρη της Αττικής.

Καθώς δεν είχε υπάρξει απάντηση μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο Αρχιεπίσκοπος με την επιστολή κάλεσε τον πατέρα Δημήτριο να εγκαταλείψει τους Αγίους Ισιδώρους επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιείτο άμεσα η λήψη μέτρων τόσο από την Εκκλησία όσο και από τις Αρχές, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Επί της ουσίας, όσα ο Αρχιεπίσκοπος είχε διαμηνύσει τόσο στην επικοινωνία που είχε με τον πατέρα Δημήτριο και τους μοναχούς της αυτοσχέδιας κοινότητας που λειτουργούσε στους Αγίους Ισιδώρους όσο και δημοσίως, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», απέκτησαν επίσημο χαρακτήρα αφού διατυπώθηκαν εγγράφως. Και εκτιμάται ότι αυτό ήταν το καταλυτικό στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση του πατέρα Δημητρίου να φύγει για την Κρήτη.

Όπως προαναφέρθηκε, στους Αγίους Ισιδώρους έχει ήδη τοποθετηθεί νέος ιερέας, ο οποίος τελεί τις λειτουργίες. Παράλληλα, έχει σταματήσει η διαδικτυακή κάλυψη των δραστηριοτήτων του ναού, που είχε καθιερώσει ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης. Όσον αφορά τους μοναχούς της κοινότητας, δύο φέρεται να έχουν ακολουθήσει τον πατέρα Δημήτριο στην Κρήτη ενώ οι υπόλοιποι δεν επισκέπτονται πλέον τους Αγίους Ισιδώρους.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του παπά Δημήτρη, ο ίδιος είναι ιδιαίτερα στενοχωρημένος από την εξέλιξη αυτή, καθώς του έχει απαγορευτεί να κάνει λειτουργίες, κηρύγματα και άλλες εκδηλώσεις στον ναό των Αγίων Ισιδώρων, τον οποίο αποκαλούσε «σπίτι του».

Στήριζε τους οικονομικά αδύναμους

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο protothema.gr, ότι οι καθημερινές λειτουργίες έχουν σταματήσει εδώ και λίγο καιρό. Αντ' αυτού, γίνονται λειτουργίες μόνο κάθε Κυριακή, με ιερά που καθορίζεται την εκάστοτε φορά από τη Μονή Πετράκη. Μέχρι πρότινος, οι λειτουργίες στην εκκλησία του Λυκαβηττού ήταν καθημερινές, από τις 6:30 το πρωί.

Την περίοδο της κρίσης, ο ναός προσέφερε έως και 3.000 γεύματα σε πανηγύρεις στους πιστούς -στην πλειονότητά τους, οικονομικά αδύναμους- που συνέρρεαν ως εκεί. Στην πραγματικότητα πρόσφερε στήριξη, αγάπη, και ευλογία σε καθέναν από τους προσερχόμενους μέχρι τα χαράματα. Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το 2000 ο ναός ήταν παραμελημένος, ανήκοντας στο πρώην Ταμείο Ασφάλισης Κληρικών Ελλάδος.

Σωστό ερείπιο, λειτουργούσε περιστασιακά, ενώ η απόμερη, υγρή και εγκαταλελειμμένη στη φθορά των στοιχείων της φύσης σπηλιά γινόταν συχνά καταφύγιο τοξικομανών ή άντρο αλλόκοτων παγανιστών και υποχθόνιων σεχτών, που διενεργούσαν σκοτεινές τελετές λόγω των εκεί λιγοστών μνημάτων ασκητών περασμένων αιώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορίες του ιστότοπου protothema.gr, ανέφεραν ότι οι πιστοί είχαν ανησυχήσει για την παρατεινόμενη απουσία του παπά Δημήτρη από τον Λυκαβηττό και εξέφραζαν ανησυχία για την τύχη του, έχοντας ουσιαστικά αντιληφθεί την απομάκρυνσή του από τους Αγίους Ισιδώρους, στους οποίους επέστρεψε στις 6 Νοεμβρίου, έπειτα από την ολιγοήμερη απουσία του στην Κρήτη.

(Φωτογραφίες ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News