Πώς δίνονται τα ονόματα στις κακοκαιρίες - Η τελευταία είναι «ο Αριέλ» - Γιατί είναι χρήσιμη η ονοματοδοσία;

Ελλάδα
Πώς δίνονται τα ονόματα στις κακοκαιρίες - Η τελευταία είναι «ο Αριέλ» - Γιατί είναι χρήσιμη η ονοματοδοσία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ονοματοδοσία τροπικών κυκλώνων ξεκίνησε προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα

Κάθε κακοκαιρία και νέο όνομα με πολλά από αυτά να προκαλούν απορία στους πολίτες. Με το άκουσμα των νέων έντονων καιρικών φαινομένων όλοι απορούσαν για ποιο λόγο να λέγεται το βαρομετρικό σύστημα Άριελ και πως άραγε σχετίζεται με τις βροχές και τις καταιγίδες. Για όλα όμως υπάρχει μια εξήγηση...

Η ιδέα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1995 από μια ομάδα προγνωστών καιρού Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (WGCEF), η οποία από το 2013 λειτουργεί ως ομάδα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό τη συνεργασία μέσω ενός κοινού πλαισίου ενεργειών.

Η ΕΜΥ, έχει ξεκινήσει από το 2021 σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, την ονοματοδοσία τέτοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους, συγκροτώντας την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΜΥ επικοινωνεί σε εβδομαδιαία βάση με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της κίνησης των καιρικών συστημάτων που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι).

Σημειώνεται ότι εκτός από την ομάδας ανατολικής Μεσογείου, δημιουργήθηκαν αντίστοιχες ομάδες Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών και άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την ήπειρο. Οι ομάδες αυτές, που αποτελούν τους μοναδικούς επίσημους φορείς μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, προσδίδουν κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, θέτοντας παράλληλα σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τυφώνες και οι καταιγίδες του Ατλαντικού που μετατράπηκαν σε ευρωπαϊκές θύελλες διατηρούν το όνομά τους, όπως είχε ανατεθεί από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Η ομάδα της ανατολικής Μεσογείου για το προσεχές 12μηνο, θα χρησιμοποιήσει κατά σειρά τα ονόματα σύμφωνα με την ακόλουθη λίστα:

Είναι... ο Αριέλ

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιαννόπουλο, με τον οποίο επικοινώνησε το Newsbomb.gr δεν είναι η Άριελ, όπως οι περισσότεροι θα πιστεύαμε από το γνωστή ταινία κινουμένων σχεδίων. Είναι «ο Αριέλ» και προέρχεται από τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

Σε αυτή την κακοκαιρία σειρά ονοματοδοσίας είχε το Ισραήλ, το οποίο αποφάσισε ως πρώτο όνομα να δώσει αυτό, μπερδεύοντας ωστόσο όσους δεν γνώριζαν, ποιο πρόσωπο «κρύβεται» πίσω από την ονομασία αυτή.

Γιατί είναι χρήσιμη η ονοματοδοσία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η ονοματοδοσία τροπικών κυκλώνων ξεκίνησε προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και κατά συνέπεια η ετοιμότητα των πολιτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News