Πτέραρχος ε.α Παπανικολάου: "Ο Ερντογάν θα έχει το τέλος του Καντάφι" - Οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου (βίντεο)

Ελλάδα
Πτέραρχος ε.α Παπανικολάου: "Ο Ερντογάν θα έχει το τέλος του Καντάφι" - Οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Παπανικολάου εκτίμησε ότι ένα επεισόδιο με την Τουρκία δεν είναι καθόλου απίθανο σενάριο αφού ο Ερντογάν σε αυτή τη φάση θα το χρησιμοποιήσει για να μη γίνουν εκλογές ή να αντιστρέψει το κλίμα τώρα που νιώθει πως δεν έχει διέξοδο και αναζητά εσωτερικό ακροατήριο

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί ,προκειμένου να πετύχει αναστροφή του κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, την απειλή προς την Ελλάδα για ένα τοπικό επεισόδιο έκανε ο Πτέραρχος ε.α Αθανάσιος (Σάκης) Παπανικολάου μιλώντας στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» της Κρήτη TV με τον Λευτέρη Συμβουλάκη. Μάλιστα ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι όσο ο Ερντογάν δε βρίσκει διέξοδο από τις μεγάλες δυνάμεις ή νιώθει ότι κινδυνεύει η ζωή του ή της οικογένειάς του τόσο πιο κοντά θα φτάνει σε ένα θερμό επεισόδιο που όσο τοπικό κι αν είναι κανένας δεν ξέρει τι διαστάσεις μπορεί να λάβει. Μάλιστα ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή παίζει για τη ζωή του και με ένα επεισόδιο μπορεί να παρατείνει τη θητεία του και να μη γίνουν εκλογές στην Τουρκία. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Λευτέρη Συμβουλάκη στον πτέραρχο ε.α Αθανάσιο Παπανικολάου αν προβλέπει ότι ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί να έχει το τέλος του Καντάφι εκείνος απάντησε θετικά. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν αποκλείω σε καμία περίπτωση ένα επεισόδιο. Ο Ερντογάν παίζει για τη ζωή του. Εάν δε του δώσουν τη δυνατότητα να πάει κάπου, τότε θα έχει το ίδιο μέλλον με τον Καντάφι. Εάν ο Καντάφι είχε διαπραγματευτεί να φύγει και παρέδιδε την εξουσία, τότε ενδεχομένως θα ζούσε πλούσια σε μια χώρα της Νοτίου Αμερικής. Πάνω από το 50% των Τούρκων, τον μισεί τον Ερντογάν. Είχα φίλους που συνυπηρετούσα μαζί τους στο ΝΑΤΟ και όταν τους αναζήτησα στη Σμύρνη πριν μερικά χρόνια, είχαν φυλακιστεί. Ήταν αρκετά αξιόλογοι»

Πιθανό ένα «επεισόδιο»

Ειδικότερα ο κ. Παπανικολάου εκτίμησε ότι ένα επεισόδιο με την Τουρκία δεν είναι καθόλου απίθανο σενάριο αφού ο Ερντογάν σε αυτή τη φάση θα το χρησιμοποιήσει για να μη γίνουν εκλογές ή να αντιστρέψει το κλίμα τώρα που νιώθει πως δεν έχει διέξοδο και αναζητά εσωτερικό ακροατήριο. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η αλήθεια είναι ότι στη φάση που βρισκόμαστε τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι δύσκολα για δύο λόγους. Πρώτον, έχουμε τις εκλογές στην Τουρκία όπου ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να αναστρέψει το κλίμα σε εσωτερικό επίπεδο. Και έχει διαπιστώσει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να εκτρέψει το εσωτερικό ακροατήριο προς τα έξω. Που θα το εκτρέψει? Στη Συρία και στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι μια σοβαρή και δυνατή χώρα και θέλει να δείξει στο εσωτερικό ακροατήριο ο Ερντογάν πως τα βάζει και με την Ελλάδα και με την Ευρώπη. Το κάνει ο Ερντογάν γιατί δεν έχει διέξοδο. Εάν δε δοθεί διέξοδος στον Ερντογάν από τις Μεγάλες Δυνάμεις στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές, να ξέρετε πως τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Όταν κινδυνεύει η ζωή της οικογένειάς του, μπορούμε να φθάσουμε στα άκρα. Κάνοντας χρήση του συντάγματος που του το επιτρέπει, μπορεί να παρατείνει τη θητεία του για να μη γίνουν εκλογές. Μπορεί να κάνει ένα επεισόδιο τοπικό αξιοποιώντας το ως μέσο για να μη γίνουν εκλογές. Ποιος μπορεί όμως να ορίσει ένα επεισόδιο τοπικής φύσεως και δε ξέρουμε εάν αυτό το επεισόδιο γενικευτεί? Αυτό πρέπει να περιμένουμε από τον Ερντογάν. Ευτυχώς, η ελληνική πλευρά έχει τεράστια εμπειρία από το παρελθόν στην αντιμετώπιση του Ερντογάν σε αυτά τα θέματα. Γίνονται προκλήσεις καθημερινά στις θάλασσες. Έχουν εκπαιδευτεί οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις που δέχονται. Όπως και η αεροπορία στον αέρα»

Ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και στην επιθυμία των Τούρκων για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναφέροντας ότι:

«Η Τουρκία δε θα πάψει ποτέ να έχει τις βλέψεις αυτές. Υπάρχει μια στρατηγική. Η Τουρκία έχει μια στρατηγική βάθους. Η Τουρκία επιθυμεί να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στο πλαίσιο αυτό σκέφτονται οι Τούρκοι πως η παρουσία τους πρέπει να είναι εμφανής στη Λιβύη (το έκανε), να είναι εμφανής στη Σομαλία, σε άλλες χώρες όπως το Αζερμπαιτζάν, το Ιράκ. Και πρέπει να γίνει εμφανέστατη και στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Πώς θα ανασυστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία? Μέσω της επέκτασής ς. Εκεί έγκειται το γεγονός ότι διεκδικούν τις θαλάσσιες ζώνες και επ΄ ευκαιρία φυσικά να επωφεληθούν στον πλούτο που υπάρχει. Δε θα εφησυχάσουν οι Τούρκοι. Η Ελλάδα πάντα θα πρέπει να είναι έτοιμη. Θα πρέπει να γίνουμε ένα νέο Ισραήλ. Και θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός πως πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη εκτός κι αν η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία και μας εξυπηρετεί, να παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν. Να συνεχίσει τις προκλήσεις στις Μ. Δυνάμεις που κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να αντιδράσουν σε αυτά που κάνει. Και δεν αποκλείεται να έχουμε ένα Κουρδιστάν που θα περιλαμβάνει 15-20 εκατ. Τούρκων»

«Το γεωτρύπανο δεν θα έρθει Κρήτη, ίσως πάει Καστελλόριζο»

Ο κ. Παπανικολάου αναφερόμενος στα τουρκικά δημοσιεύματα που θέλουν το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να βγαίνει στο Αιγαίο για δοκιμές είπε ότι δεν εκτιμά ότι θα επιχειρήσει κάπου κοντά στην Κρήτη. Συγκεκριμένα ανέφερε πολύ πιθανόν σημείο το Καστελόριζο: «Το θέμα είναι που θα πάει το γεωτρύπανο τις επόμενες ημέρες αν υλοποιήσουν τις απειλές οι Τούρκοι. Αν για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση έχει μιλήσει για έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης αν προχωρήσει πάνω από τα 6 μίλια. Που θα πάει να κάνει τις έρευνες; Επιχειρησιακά θεωρώ ότι θα αποφύγει η Τουρκία να έρθει νότια της Κρήτης διότι δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει επιχειρήσεις και σε μας είναι πολύ κοντύτερα. Σίγουρα αν θέλει να προκαλέσει και να φέρει ένταση θα πάει κοντά στο Καστελλόριζο ή σε περιοχές του Τουρκολιβυκού Συμφώνου ή ακόμη και σε κάποιο αλληλεπικαλυπτόμενο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιδράσει. Η Τουρκία κάνει ό,τι κάνει γιατί έχει την ανοχή των χωρών της Ευρώπης. Έχουμε κάνει τη FRONTEX, υπάρχει ο φράχτης του Έβρου, οι περιπολίες του λιμενικού και όμως χρησιμοποιείται η ιδιότητα του πρόσφυγα. Το Μαρόκο γιατί να έχει πρόσφυγες; Εδώ υπάρχουν γραφεία στην Τουρκία, μαζεύουν από αφρικανικές χώρες και τους φέρνουν. Δεν είναι όλοι από τη Συρία που υπάρχει πόλεμος. Υπάρχει πολιτική από την Τουρκία για να πιέσει την Ευρώπη να πάρει χρήματα και να τα κάνει πολεμικό υλικό. Απορώ γιατί ανέχονται οι μεγάλοι όλη αυτή την κατάσταση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News