Κονοφάγος για υδρογονάνθρακες: «Θησαυρός» δισεκατομμυρίων στον βυθό της Μεσογείου!

Κρήτη
Κονοφάγος για υδρογονάνθρακες: «Θησαυρός» δισεκατομμυρίων στον βυθό της Μεσογείου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το σημαντικό οικονομικό αλλά και ενεργειακό όφελος που ενδέχεται να προκύψει για τη χώρα μας μέσα από τις σεισμικές έρευνες που ήδη ξεκίνησαν νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, μίλησε ο Ηλίας Κονοφάγος

«Τρέχουν» οι εξελίξεις αναφορικά με τον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων για επίσπευση των ερευνών.

Την ίδια ώρα για το σημαντικό οικονομικό αλλά και ενεργειακό όφελος που ενδέχεται να προκύψει για τη χώρα μας μέσα από τις σεισμικές έρευνες που ήδη ξεκίνησαν νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, μίλησε ο Ηλίας Κονοφάγος.

Όπως τόνισε ο κ. Κονοφάτος, ο οποίος μίλησε στο newsbomb.gr μπορεί να προκύψει «θησαυρός» για την Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε αξία τα 500 δις. δολάρια, σε περίπτωση που καρποφορήσουν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, από την ExxonMobil.

Όπως εξήγησε μιλώντας o Ηλίας Κονοφάγος, Διδάκτωρ και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, η αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου που μπορεί εντοπιστεί στους θαλάσσιους «στόχους» από τις έρευνες, υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξει το μισό τρισ. σε δολάρια.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Μετά τη συνάντηση του Αριστοφάνη Στεφάτου, Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ότι στο μέλλον, δηλαδή σε 15-20 χρόνια, θα μπορούσαν να προκύψουν 2.4 τρις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φτάσει σε αξία μισό τρις. δολάρια»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος η δυνατότητα να προκύψει αυτή η αξία είναι πραγματική, καθώς ήδη έχουν χαρτογραφηθεί στόχοι που αφορούν σε 30 κοιτάσματα, παρόμοιοι με κοίτασμα αερίου που έχει βρεθεί σε Κύπρο και Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι μετά και τη συμπληρωματική NAVTEX που εξέδωσε η Μάλτα, η περιοχή των ερευνών διευρύνεται από τα 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

//--> //-->

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών

Μιλώντας για τις έρευνες που ξεκίνησαν χθες Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αυτές όπως είπε ο κ. Κονοφάγος θα έχουν σκοπό να εξετάσουν κατά πόσο οι θαλάσσιοι «στόχοι» όντως υπάρχουν και μετέπειτα αν αποτελούν στόχους ενδιαφέροντος για φυσικό αέριο:

«Σε πρώτη φάση θα γίνουν σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων πάνω από τους στόχους 30 κοιτασμάτων με εγκλωβισμένο φυσικό αέριο, για να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ότι όντως υπάρχουν οι στόχοι. Μετά θα γίνουν τριών διαστάσεων έρευνες πιο λεπτομερείς, ώστε να αξιολογήσουν οι εταιρείες αν πράγματι οι στόχοι είναι ενδιαφέροντος για φυσικό αέριο».

Ύστερα από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι τριών διαστάσεων σεισμικές έρευνες μετά από περίπου σε 1,5 χρόνο μπορεί να πάει θαλάσσιο γεωτρύπανο στην περιοχή, κάτι που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κονοφάγος έχει να συμβεί 36 χρόνια στην Ελλάδα. «Μόνο το γεωτρύπανο μπορεί να πιστοποιήσει με τη χρηματιστηριακή έννοια για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν οι υδρογονάνθρακες». Εάν λοιπόν βρεθεί φυσικό αέριο μπορεί σε 2,5 χρόνια από το εντοπισμό του ευρήματος όπως είπε ο ίδιος, να περάσουμε στη φάση παραγωγής.

Ενεργειακή αυτονομία αλλά και κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών

Ο κ. Κονοφάγος έκανε επίσης λόγο για ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας σε περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία οι έρευνες. Μάλιστα σε συνδυασμό με τον East Med υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί στο μέλλον να καλύψει ακόμα και το 1/5 των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

«Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πράγματι υπάρχουν πιθανότητες αν οι έρευνες πάνε καλά να έχουμε ενεργειακή αυτοδυναμία στην Ελλάδα χάρη στο φυσικό αερίου. Εφόσον βρεθεί αρκετό αέριο όπως φαίνεται ότι υπάρχει μπορούμε να έχουμε σταθερή ενέργεια για αρκετά χρόνια. Ήδη συζητάται ότι οι δυνατότητες είναι να έχουμε ενέργεια για 20 χρόνια και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά να καλυφθεί μέχρι και 20% της Ευρώπης χάρη στον East Med αλλά και την υγροποίηση του και τη μεταφορά του με τάνκερ».

Μάλιστα η ενεργειακή αυτάρκεια στην οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής, καθίσταται ευκολότερη μέσω του φυσικού αερίου σε σχέση με την «πράσινη» ενέργεια.

«Η αυτοδυναμία μέσω πράσινης ενέργειας χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις και απαιτούν πολύ χρόνο. Αν βρεθεί αέριο παράγεται σταθερή ενέργεια σε σχέση με την πράσινη που είναι ασταθής, παρά τις επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Κονοφάγος.

Οικονόμου για τις σεισμικές έρευνες

Στις σεισμικές έρευνες για κοίτασμα φυσικού αερίου αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσφέρονται νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση πραγματώνει ένα όραμα δεκαετιών και προσπαθεί να απαντήσει στις τεράστιες διεθνείς κρίσεις και στις προκλήσεις που υπάρχουν με έργα, με πράξεις και όχι με ασυνάρτητες τοποθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν σήμερα -αμέσως μετά τη σχετική προαναγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Εκδόθηκε ήδη -από την περασμένη Δευτέρα, από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού- η σχετική NAVTEX για το πλοίο SANCO SWIFT. Το πλοίο βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκίνησε σήμερα τις έρευνες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News