Στην καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίηση μπαίνει το ΙΤΕ

Κρήτη
Στην καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίηση μπαίνει το ΙΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΙΤΕ και ΕΛΑΣ αποσκοπεί στην προώθηση από την Ελληνική Γραμμή Καταγγελιών (Safeline) προς την Ελληνική Αστυνομία, πληροφοριών με σκοπό την καταπολέμηση της διακίνησης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα (10 Νοεμβρίου 2022) στην Αίθουσα Μπακογιάννη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), για την πρόληψη και καταπολέμηση της διακίνησης παράνομου περιεχομένου παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ι.Τ.Ε., κα Παρασκευή Φραγκοπούλου.

Συγκεκριμένα, με το Μνημόνιο, επιδιώκεται η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο Φορέων, μέσα από την προώθηση από την Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών (Safeline.gr) προς την Ελληνική Αστυνομία:

  • καταγγελιών που αφορούν στην παραγωγή και διακίνηση παράνομου περιεχομένου (εικόνες και βίντεο) παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ή οτιδήποτε αφορά στην προβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων μέσω διαδικτύου και
  • ηλεκτρονικών διευθύνσεων, οι οποίες έχουν εξακριβωθεί ότι περιλαμβάνουν υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Παράλληλα, επιδιώκεται η αμφίδρομη ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων και δημοσιευμένων εκθέσεων μεταξύ των Φορέων, οι οποίες αφορούν το αντικείμενο του Μνημονίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρχηγός επεσήμανε: «Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί ακόμη μία έμπρακτη υλοποίηση της διαχρονικής δέσμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος, ιδιαίτερα δε, αυτών που τελούνται σε βάρος ανηλίκων. Ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί ουσιαστικά τη μετεξέλιξη της κοινωνίας μας, ένας χώρος όπου καθημερινά βρίσκονται και λειτουργούν εκατομμύρια πολίτες. Επομένως, όπου βρίσκονται οι πολίτες οφείλει να βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία για να τους προστατεύει. Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν πλήρως την ευθύνη που μας έχει αναθέσει η Πολιτεία για την προστασία των παιδιών και στο διαδίκτυο, υποδεχόμαστε το σημερινό μνημόνιο συνεργασίας και προσβλέπουμε στην ανάδειξη ανάλογων πρωτοβουλιών στο μέλλον».

Επιπλέον, η κα Παρασκευή Φραγκοπούλου τόνισε: «Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να επισημοποιήσουμε την ήδη υπάρχουσα χρόνια συνεργασία μας με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από το 2003 που λειτουργεί η Γραμμή Safeline.gr, δέχεται καταγγελίες από τους πολίτες για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο Διαδίκτυο. Για την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των καταγγελιών αυτών, καθοριστικό ρόλο παίζει η συνεργασία μας με την Ελληνική Αστυνομία στην οποία προωθούμε τις καταγγελίες που εξακριβώνονται από τους εξειδικευμένους αναλυτές μας ως παράνομες.

Ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να γίνεται όλο και στενότερη αποσκοπώντας στην προάσπιση και προστασία των ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου που δυστυχώς βάλλονται καθημερινά από χιλιάδες προκλήσεις».

Παρέστησαν, ο Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Δημήτριος Μπακόλας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας, Ταξίαρχος Ιωάννης Νταλαχάνης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λάζαρος Γιαννάκης.

Από πλευράς του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας την κα Παρασκευή Φραγκοπούλου, συνόδευσε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κα Κατερίνα Ψαρουδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News