Καλάθι του νοικοκυριού: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή - Πρόστιμα σε όσους καθυστερούν να στείλουν τον κατάλογο

Ελλάδα
Καλάθι του νοικοκυριού: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή - Πρόστιμα σε όσους καθυστερούν να στείλουν τον κατάλογο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καλάθι του νοικοκυριού κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου με 50 βασικά προϊόντα κατανάλωσης τα οποία θα διατηρούν χαμηλές τιμές - Θα ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 - Προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα που οι υπόχρεοι θα καθυστερούν να στείλουν τον κατάλογο

Προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, η ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο, θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. 

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, υπόχρεες συμμετοχής στο καλάθι του νοικοκυριού είναι «οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροψίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market) των οποίων συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου.

Η ρύθμιση προβλέπει:

1. Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ αποστέλλουν στο υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων αλλά τακτά χρονικά διαστήματα κατάλογο προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση

2. Ειδικότερα, οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά η ψηφιακά καταντήματά τους, ως προς σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων του χώρου πώλησής Τους.

3. Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας. Τα προϊόντα που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωση ανωτέρω διάταξη. Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

4. Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις που εντάσσονται στους υπόχρεους παρ. Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι λήξη ισχύος του, και ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωσή τους άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορία.

Αναλυτικότερα:

Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market), των οποίων συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα ενενήντα εκατομμύρια (90000000) ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Ειδικότερα, οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ψηφιακά καταστήματα τους, ως προς σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται κάθε πρόσφορό μέσο, ιδίως λίστες, φυλλάδια και ειδική επισήμανση επί των

προϊόντων του χώρου πώλησής Τους.

Τα πρόστιμα

Στην τροπολογία προβλέπεται, ακόμα, ότι η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής του πλήρους καταλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των προϊόντων του καλαθιού θα παραμείνει ως έχει διαρρεύσει αν και εξετάζεται να ενταχθούν σε αυτά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα όσπρια. Εφόσον συμβεί αυτό, οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως θα βγουν απ’ τη λίστα τα αναψυκτικά και το εμφιαλωμένο νερό, προϊόντα που λόγω του υψηλού ανταγωνισμού και των εκτεταμένων προσφορών έχουν ανατιμηθεί σε μικρότερο βαθμό.

Σε ο,τι αφορά τη λίστα των προϊόντων, στόχος του υπ. Ανάπτυξης είναι να είναι εφικτή με απλές διαδικασίες (πχ με υπουργικές αποφάσεις) η τυχόν τροποποίηση της στο μέλλον. Κάτι που θα βοηθήσει κυρίως σε περιόδους εποχικότητας (πχ γιορτές Χριστουγέννων, Κούλουμα κοκ).

Πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου με 50 βασικά προϊόντα κατανάλωσης τα οποία θα διατηρούν χαμηλές τιμές

Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας. Τα προϊόντα που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωση ανωτέρω διάταξη.

Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις που εντάσσονται στους υπόχρεους παρ. 1. Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του

παρόντος μέχρι λήξη ισχύος του, και ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωσή τους άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας,

Η αποστολή καταλόγου προϊόντων ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου.

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται ζήτημα των σημαντικών ανατιμήσεων που επιβαρύνουν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, αφορούν, πρωτίστως, στις αγορές των νοικοκυριών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, και οφείλονται ενεργειακή κρίση.

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου, με βάση όσα ανέφερε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, θα διατηρείται, δε, για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη.

Καλάθι νοικοκυριού και σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για καλάθι του κρεοπώλη και του αρτοποιού μετά τα σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τις συνεχείς αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί και το κρέας.

Mέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στο ψωμί συζητούν Υπουργείο Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των αρτοποιών καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση λόγω εκτόξευσης των πρώτων υλών. Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά το καλάθι της νοικοκυράς στα σούπερ μάρκετ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και το «καλάθι του αρτοποιού» αλλά και το «καλάθι του κρεοπώλη»

Οι κρεοπώλες και οι αρτοποιοί σκέφτονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φτιάξουν το δικό τους καλάθι με προϊόντα, ακολουθώντας το “καλάθι του νοικοκυριού”.

Μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι και στους δύο κλάδους είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ειδικά με τις αυξήσεις στα προϊόντα να συνεχίζουν αλλά και καταστήματα να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 15% τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του στα σούπερ μάρκετ ανέρχεται ακόμη και στα 4,5 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 200 φούρνοι έχουν βάλει λουκέτο, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το καλάθι του αρτοποιού θα περιέχει ψωμιά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης που επιλέγουν πολλοί για πρωϊνό καθώς και βουτήματα.

Και «χριστουγεννιάτικο καλάθι»

Την επόμενη εβδομάδα, που θα ψηφιστεί το μέτρο, ενώ δεδομένου οτι υπάρχει διάταξη που ορίζει ότι ο καθορισμός της λίστας θα πρέπει να γίνεται και θα μπορεί να τροποποιείται με υπουργική απόφαση και όχι με νέα νομοθετική ρύθμιση θα μπορεί εύκολα θεωρητικά να τροποποιηθεί η λίστα των απαραίτητων για το νοικοκυριό αγαθών όταν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ένα προϊόν.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει:

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού», συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, οι αρμόδιες για επιβολή των κυρώσεων παρ. 5 αρχές, διαδικασία ελέγχων, διαδικασία είσπραξης των προστίμων και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα που αφορά εφαρμογή του παρόντος. Ενώ η τροπολογία - διάταξη έχει ισχύ μέχρι 31η Μαρτίου 2023.

Επίσης, η λίστα των κατηγοριών των αγαθών θα μπορεί να τροποποιείται λόγω εποχικότητας της ζήτησης για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα ίσως προστεθούν κάποια αγαθά που να αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι σημαντικά για το τραπέζι του καταναλωτή.

Η τελική λίστα σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

Ρύζι, ψωμί, φρυγανιές, Μακαρόνια Νο.6

Αλεύρι, Όσπρια, Λαχανικά, κατεψυγμένα

Χοιρινό-Πουλερικά (συσκευασμένα)

Αλλαντικά (Γαλοπούλα ή και Πάριζα)

Ψάρια κατεψυγμένα, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο

Γάλα (πλήρες, <2, εβαπορέ)

Ζάχαρη

Γιαούρτι αγελαδινό, τυρία (γκούντα, φέτα)

Καφές, τσάι, χαμομήλι, κακάο

Παιδικές τροφές, χυμός πορτοκάλι

Είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής

Είδη για μωρά, τροφές ζώων

Ποια προϊόντα λείπουν από το καλάθι

Νερό 500 ml ή 1 L

Αναψυκτικά

Δημητριακά

Μοσχάρι

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News