Ελλάδα

Γεωργαντάς: "Θα μειώσουμε τη χρήση των φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030"

Στο πλαίσιο της πλήρους και ορθής υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο πιάτο», ο υπουργός υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050

Τη βεβαιότητα του, ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο μείωσης της χρήσης των φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030, στο πλαίσιο της πλήρους και ορθής υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο πιάτο» εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα “Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση για την κλιματικά απαραίτητη σταδιακή μετάβαση στη φυτική διατροφή”, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050,σε κάθε μορφή δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέας είτε φυτικής είτε ζωικής, και η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

Παράλληλα, επισήμανε πως κύριοι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»είναι μεταξύ άλλων:
– Εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων .
– 50% μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έως το 2030.
– Αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία με στόχο η βιολογική παραγωγή να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030.
– Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς παράλληλα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ.

Η Μεσογειακή Διατροφή

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στη μεσογειακή διατροφή η οποία, περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και στηρίζεται στα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο. Τέλος, σημείωσε ότι από τις 604.518 αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας, το 85% αφορά εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, το 12% ζωικής ενώ το 3% είναι μικτές παραγωγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης είπε ότι η διαφορά της φυτικής με τη ζωική διατροφή, όσον αφορά τις κλιματικές εκπομπές, είναι “τεράστια”.

“Αυτή τη στιγμή από την παραγωγή κρέατος είναι όσες των μεταφορών συνολικά, το 14% των εκπομπών . Το 45% της συνολικής έκθεσης του πλανήτη το εκμεταλλεύονται οι κτηνοτροφικές μονάδες, πάνω από 60% της αγροτικής γης, το οποίο έχει διπλασιαστεί από το 1990, με έναν φρενήρη ρυθμό” είπε ο κ. Αρσένης, σημειώνοντας ότι αν όλοι οι άλλοι τομείς κάνουν αυτό που πρέπει για να μειώσουμε τις εκπομπές μέχρι το 2050 και μείνει μόνο η κτηνοτροφία, τότε αυτή θα καταλάβει το 80% των επιτρεπόμενων εκπομπών”.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο για το θέμα, που σημαίνει ότι “θα φέρετε τους κτηνοτρόφους προ τετελεσμένων κρίσεων”.

Όσο για τον στόχο της κατά 50% μείωσης των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων μέχρι το 2030, ο κ. Αρσένης αμφισβήτησε ότι υπάρχει κάποιο μέτρο πολιτικής “που να δίνει ουσιαστική στήριξη στους ανθρώπους για τη μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια