Ελλάδα

Τίτλοι τέλους για το Fuel Pass 3 - Εκτός συζήτησης επιδότηση οδηγών και ειδικός φόρος κατανάλωσης

«Όχι, δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό το θέμα. Δεν έχει τεθεί καθόλου θέμα συζήτησης (σ.σ. για το Fuel Pass 3) - Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (25.10.2022), όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα που «καίει» εκατομμύρια οδηγούς

Παγώνουν προς ώρας επιπλέον κρατικές παρεμβάσεις, καθώς τρέχουν τα υφιστάμενα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (25.10.2022), όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα που «καίει» εκατομμύρια οδηγούς.

«Σήμερα που μιλάμε ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν βοηθηθεί ήδη από το Fuel Pass 1 και 2, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά όταν υπάρχει ανάγκη.

«Όχι, δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό το θέμα. Δεν έχει τεθεί καθόλου θέμα συζήτησης (Fuel Pass 3). Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα», τόνισε. Στην ερώτηση «δεν θα υπάρξει ούτε παρέμβαση στο diesel κίνησης;», η απάντηση ήταν: «ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει πει ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Ερωτηθείς για όσα ακούγονται για παρέμβαση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε: «Σήμερα που μιλάμε, ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης και τα έχει πει ο πρωθυπουργός. Έχουμε αποδείξει την τελευταία τριετία ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να βοηθήσουμε την κοινωνία όταν έχει ανάγκη.

Αναφορικά με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σήμερα για μια σειρά από λόγους. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια αλλά μακροπρόθεσμα και σε όσους έχουν ανάγκη. «Η οριζόντια μείωση του φόρου κατανάλωσης έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που δεν μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε, «τα μέτρα θα πρέπει όταν λαμβάνονται να καταλήγουν απευθείας στον καταναλωτή».

Έχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμα και ουσιαστικά μας λένε αυξήστε το έλλειμα. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμα 1,7%».

Αναφερόμενός στις αυξήσεις στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί».

Ερωτηθείς γιατί είναι κάθετα αντίθετος στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, απάντησε: «Τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, πρέπει να εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος, που δεν το αντέχουμε. Τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας εισπράττονται. Δημόσια δεν έχω αποκλείσει ποτέ τίποτα, αλλά είναι δύσκολο να κάνεις σχεδιασμό με τόσο μεγάλη μεταβλητότητα. Πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία, αλλά να έχεις και περιθώρια. Βασική στόχευση είναι να πετύχουμε αυτά που λέει ο προϋπολογισμός. Να επιστρέψουμε σε χαμηλά πρωτογενή».

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι ανοίγει προσεχώς η πλατφόρμα. «Είναι διευρυμένα φέτος τα κριτήρια για το επίδομα», ενώ απαντώντας στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Οι συντάξεις και τα αναδρομικά

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η μόνιμη αύξηση στις συντάξεις θα είναι πάνω από 7% αλλά «θα δούμε εκτιμήσεις προϋπολογισμού». Αυτή θα είναι μια από τις 3 παρεμβάσεις, όπως είπε, η άλλες είναι η αύξηση από την εισφορά αλληλεγγύης και η παρέμβαση για τους πιο ευάλωτους.

Για τα αναδρομικά και τη χορήγησή τους σε όσους δεν προσέφυγαν, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε: «η κυβέρνηση τιμά τις δικαστικές αποφάσεις. Τα μέτρα κοστίζουν δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια να μοιράζουμε δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πρόσφατα είπε ότι αν κι εκείνος μοίραζε 50 δισ. ευρώ θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Μετά είπε ότι δίνουμε ψίχουλα. Η κυβέρνηση μετά τη Θεσσαλονίκη ψήφισε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που κοστίζει 1,2 δισ. ευρώ. Το ταμείο έχει 39 δισ. ευρώ σήμερα και θέλει πολύ προσοχή και σύνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ταμειακά διαθέσιμα με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κάναμε εκδόσεις χρέους με διορατικότητα, με τα ταμειακά διαθέσιμα βοηθάμε την κοινωνία».

«Το ταμείο της χώρας είναι διαφορετικό από το δημοσιονομικό κομμάτι. Οι αγορές την τελευταία τριετία μας έχουν αναβαθμίσει 11 φορές, είναι γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες αβεβαιότητες που επηρεάζουν και τους οίκους αξιολόγησης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο το 2023», ανέφερε επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια