Εφικτή η καλλιέργεια μη τροποποιημένης σόγιας και στην Ελλάδα

Ελλάδα
Εφικτή η καλλιέργεια μη τροποποιημένης σόγιας και στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εισαγωγών σόγιας, προτείνεται η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, προκειμένου η χώρα να βελτιώσει τον βαθμό αυτάρκειας σε ζωοτροφές

Η δυνατότητα καλλιέργειας μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας.

Με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εισαγωγών σόγιας, προτείνεται η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, προκειμένου η χώρα να βελτιώσει τον βαθμό αυτάρκειας σε ζωοτροφές.

Μάλιστα, η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, ενώ, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία.

Ο Ομ. Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Ζέρβας αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.

Για τον λόγο αυτό προωθούνται πολιτικές, που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σόγιας και τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε αυτές.

Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, επομένως είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε επιπλέον, πως «το σογιάλευρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σιτηρεσίων γαλακτοπαραγωγών ζώων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η καλλιέργεια σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μη επιτυχών προσπαθειών του παρελθόντος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να ιδιοπαράγουν κάποιες από τις ζωοτροφές, που χρησιμοποιούν για τη διατροφή του ζωικού τους κεφαλαίου».

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Συμεών, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ε.Ζ.Π.Γ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε ότι «στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα καλλιέργειάς τους στη χώρα μας και η αξιοποίηση τους ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Εφικτή η καλλιέργεια στη χώρα μας 

Ως συμπέρασμα της μελέτης προέκυψε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν οι συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες.

Η στρεμματική απόδοση σόγιας ξεπέρασε τα 650 κιλά. Επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία, που βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών ζώων.

Διαπιστώθηκε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στις συνθήκες της χώρας μας μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό κέρδος και επομένως ενθαρρύνεται η καλλιέργειά της σε αντικατάσταση της εισαγόμενης γενετικά τροποποιημένης σόγιας, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον κλάδο των ζωοτροφών και της αγροτικής παραγωγής.

Φωτογραφία αρχείου: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News