Επίδομα θέρμανσης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ - Αναλυτικά τα κριτήρια και η διαδικασία

Οικονομία
Επίδομα θέρμανσης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ - Αναλυτικά τα κριτήρια και η διαδικασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 100 μέχρι 800 ευρώ το επίδομα - Διπλάσια επιδότηση για όσους επιστρέψουν στη λύση της θέρμανσης με πετρέλαιο αντικαθιστώντας φυσικό αέριο ή ρεύμα - Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2023.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν να παραταθεί.

//--> //-->

Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900.000 και αυτό διότι έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι εφέτος προβλέπεται η χορήγηση διπλάσιου ποσού για εκείνους που θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα). Ωστόσο για αυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά κριτήρια.

Τα κριτήρια:

  1. Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.
  2. Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
  3. Τα περιουσιακά κριτήρια, αυξάνεται πιθανότητα στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο, ενώ θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Η πρώτη δόση, που θα αφορά του παλαιούς δικαιούχους, θα χορηγηθεί, περίπου στις 10 Δεκεμβρίου και αφού έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής αίτησης στο myθέρμανση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή των νέων δικαιούχων που θα υποβάλλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News