«Καλάθι της νοικοκυράς»: Ποια προϊόντα μπαίνουν, ποια βγαίνουν - Όλες οι αλλαγές και η νέα λίστα

Οικονομία
«Καλάθι της νοικοκυράς»: Ποια προϊόντα μπαίνουν, ποια βγαίνουν - Όλες οι αλλαγές και η νέα λίστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελική μορφή που θα έχει το «καλάθι του νοικοκυριού» φαίνεται πως καταλήγουν σταδιακά τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα είναι ουσιαστικά μια λίστα με 50 βασικά προϊόντα, τα οποία θα διατηρούνται σε προσιτές τιμές, χαμηλότερες του πληθωρισμού.

Η τιμή αναφοράς γι’ αυτά τα προϊόντα θα είναι αυτή που είχαν στις 5 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από την ανακοίνωση του μέτρου από το υπουργείο Ανάπτυξης, επομένως δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα να «φουσκώσει» κάποια αλυσίδα την τιμή.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν και να συγκρίνουν τα προϊόντα που θα βάζει στο «καλάθι» κάθε αλυσίδα μέσα από την πλατφόρμα e-katanalotis.

Το «καλάθι» θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το πιθανότερο σενάριο είναι να κάνει «πρεμιέρα» στα σούπερ μάρκετ την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

Ο σχεδιασμός, μέχρι στιγμής, είναι το μέτρο να παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, προκειμένου να περάσει ο δύσκολος -λόγω τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα, και όχι μόνο- χειμώνας για τα νοικοκυριά.

Αλλάζει το «καλάθι του νοικοκυριού»: Ποια προϊόντα μπαίνουν στη λίστα

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε μια έντονη φημολογία για αλλαγές στη σύσταση του «καλαθιού», με αφαίρεση προϊόντων και προσθήκη άλλων.

«Υπάρχει μια συζήτηση για δύο αγαθά, τα οποία είναι αρκετά σημαντικό να προστεθούν στο “καλάθι του νοικοκυριού”. Το ένα είναι το αλεύρι. Μιλάμε για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, που είναι και η βασική κατηγορία που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Το δεύτερο είναι τα όσπρια. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να επιλέξουν μια κατηγορία οσπρίων ή και περισσότερες, προκειμένου να τις προσθέσουν στο καλάθι. Πρόκειται για βασικά αγαθά που είναι αναγκαία για κάθε νοικοκυριό, ανεξάρτητα από το εισόδημά του», λέει στο iefimerida.gr, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο αριθμός, ωστόσο, των προϊόντων που θα είναι στο «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα αλλάξει, θα παραμείνει στο 50. «Έχουμε εξ αρχής πει ότι αν το “καλάθι” ανοίξει σε πάρα πολλές κατηγορίες προϊόντων τότε θα χάσει και την αξία του, την αποτελεσματικότητά του. Εμείς θα παρακολουθούμε την πορεία και ανάλογα με τον βαθμό αποτελεσματικότητάς του θα μπορούμε, αν χρειαστεί, να προβαίνουμε σε αλλαγές, σε επίπεδο αγαθών», προσθέτει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Τα δύο προϊόντα που βγαίνουν από το «καλάθι»

Ωστόσο, για να μείνει ο αριθμός σταθερός «θα προβούμε σε αφαίρεση κάποιων αγαθών από τη λίστα, προκειμένου να παραμείνει το “καλάθι του νοικοκυριού”, ώστε να είναι αποτελεσματικό στην πράξη» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και συνεχίζει:

«Το ένα είναι το νερό. Το νερό είναι βασικό αγαθό μεν αλλά στη συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή στα εμφιαλωμένα, υπάρχει πολύ υψηλός ανταγωνισμός και η τιμή του δεν έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση τους τελευταίους μήνες. Το δεύτερο αγαθό που αντικαθίσταται είναι τα αναψυκτικά. Θέλαμε αρχικά να εντάξουμε και τα αναψυκτικά, καθώς για πολλές οικογένειες είναι ένα αναγκαίο συνοδευτικό για το καθημερινό τραπέζι. Δεν είναι, ωστόσο, ένα απολύτως απαραίτητο αγαθό, όπως τα όσπρια ή το αλεύρι που παίρνουν τη θέση τους στο “καλάθι του νοικοκυριού”» (*δείτε στο τέλος του κειμένου ολόκληρη τη νέα λίστα).

Και «χριστουγεννιάτικο καλάθι»

Την επόμενη εβδομάδα, που θα ψηφιστεί το μέτρο, αναμένεται να προστεθεί και μια διάταξη που θα ορίζει ότι ο καθορισμός της λίστας θα πρέπει να γίνεται και θα μπορεί να τροποποιείται με υπουργική απόφαση και όχι με νέα νομοθετική ρύθμιση.

«Έτσι θα μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και να τροποποιούμε τη λίστα των απαραίτητων για το νοικοκυριό αγαθών όταν, για παράδειγμα, βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ένα προϊόν. Επίσης, η λίστα των κατηγοριών των αγαθών θα μπορεί να τροποποιείται λόγω εποχικότητας της ζήτησης για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα ίσως θα πρέπει να προσθέσουμε κάποια αγαθά που να αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι σημαντικά για το τραπέζι του καταναλωτή», επισημαίνει ο κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Σε πρώτη φάση, η λίστα με τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» θα επανεξετάζεται κάθε εβδομάδα.

«Η πρώτη προσέγγιση είναι ότι θα ξεκινήσουμε με μία φορά την εβδομάδα, δηλαδή το καλάθι να αλλάζει κάθε Τετάρτη. Διότι υπάρχει φόβος για μια μικρή μερίδα καταναλωτών που κινείται ανορθολογικά και υπό το κράτος πανικού ίσως σηκώσει μεγάλες ποσότητες από τα ράφια. Το ευκταίο για εμάς θα είναι να δούμε τους καταναλωτές να είναι αλληλέγγυοι μεταξύ τους και τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν την ευκαιρία. Γιατί, μεταξύ άλλων, είναι και μια ευκαιρία προβολής, μάρκετινγκ για τον συγκεκριμένο κλάδο» λέει, καταλήγοντας, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Αυτή είναι η νέα λίστα

Ακολουθεί η αναθεωρημένη λίστα με τις κατηγορίες προϊόντων που θα βρίσκονται στο «καλάθι του νοικοκυριού»:

1 ρύζι

Ρύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο

2 ψωμί

Ψωμί για τοστ

Ψωμί φραντζόλα

3 Ζυμαρικά

Μακαρόνια Νο 6

4 Χοιρινό

5 Πουλερικά

6 Αλλαντικά

Γαλοπούλα ή/και πάριζα

7 Κατεψυγμένα ψάρια

Ένα τουλάχιστον προϊόν

8 Γάλα νωπό πλήρες

Γάλα φρέσκο πλήρες

9 Γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά

Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%

10 Γάλα διατηρημένο

Γάλα εβαπορέ

11 Γιαούρτι

Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις (Χαμηλά λιπαρά <2%)

12 Tυριά

Γκούντα            

Τυρί με Χαμηλά Λιπαρά

13 Άλλα είδη διατροφής

Χυμός τομάτας διατηρημένος

14 Αυγά

Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα

15 Μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη

16 Ελαιόλαδο

Παρθένο ελαιόλαδο

17 Άλλα βρώσιμα έλαια

18 Λαχανικά κατεψυγμένα

Τουλάχιστον ένα, από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα

19 Ζάχαρη

Λευκή ζάχαρη

20 Παιδικές τροφές

Παιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών)

Παιδικές τροφές (γάλα βρεφικής ηλικίας)

21 Καφές

Ελληνικός καφές

Στιγμιαίος καφές

Γαλλικός καφές

23 Τσάι – χαμομήλι

Τσάι ή Χαμομήλι

24 Κακάο και σοκολάτα σε σκόνη

Κακάο σε σκόνη

25 Αλεύρι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

26 Όσπρια

Τουλάχιστον ένας τύπος

27 Χυμοί φρούτων

Χυμός πορτοκάλι

28 Είδη καθαρισμού και συντήρησης

Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά

Απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη - όχι ταμπλέτες)

Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών - χλωρίνες

Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

Χαρτί κουζίνας

29 Είδη προσωπικής υγιεινής

Χαρτί υγείας

Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

Πάνες ακράτειας

30 Είδη για μωρά

Πάνες για μωρά

Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (μωρομάντηλα)

Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (σαμπουάν)

31 Τροφές για κατοικίδια ζώα

Τροφή για σκύλους

Τροφή για γάτες

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News